Страници

вторник, 8 юни 2021 г.

Пиле с лимон или как топихме хляб директно в тавата

 


   Има рецепти, с които рядко се греши и една от тях е печеното пиле с картофки.Дори ей така без нищо друго, пак си е вкусно и освен ако не го изгорите, нищо лошо не може да му се случи на това пиле.
   Когато имате обаче и пиле и картофи, може малко да се развихрите с кулинарната си фантазия и да си измисляте всякакви рецепти.
   Винаги когато си мисля за пиле с лимон се сещам за Дебра от "Всички обичат Реймънд", която беше решила, че пилето с лимон е нейна запазена марка и най-редовно тормозеше семейството с него.
    Моето пиле с лимон, не само че не затормози никой, ами свърши много бързо.Сосчето, което се получи при печенето беше вълшебно и да ви призная, свърши преди самото пиле.Топихме си хляба директно в тавата.И винаги когато пека пиле после се ядосвам, че не съм сложила повече течност за да има доволно сос за всички.



Какво използвах:

цяло пиле около килограм и половина

половин лимон

розмарин

сол

бяло вино

масло

картофи, които не са задължителни, но пожелателни



     Може цялото печено пиле да изглежда по-добре на снимка, но честно казано аз ви перпоръчвам да го нарежете на порции или поне да е разрязано на половини.Така попива по добре маринатата си, пече се по бързо и равномерно и когато наредите картофки под него в тавата, те се овкусяват от пилето с всичко вкусно, което то пусне върху тях.

  • Натриваме пилето с лимонов сок, розмарин и настъргана кората на лимона.Посоляваме добре.За пиле от килограм и половина използвах сока и кората на половин лимон.Все пак не искаме да става кисело, а лимоновата кора ароматизира достатъчно.За розмарина няма каво да говорим, те с пилето и картофите са родени едни за други.
  • Оставяте да постои около половин час.
  • Нарязвате картофи, нареждате ги в тавичка и отгоре слагате пилето.
  • Заливате с чаша вода и половин чаша бяло вино.
  • Взимате парче хартия за печене, намачквате я и я намокряте.Покривате пилето, а отгоре завивате плътно с фолио.Хартията прави месото сочно и не дава на месото да залепне по нея при печене.
  • Пекох на силна фурна 220 градуса.
  • След около час и десет минути махнах фолиото, хартията и хубаво полях пилето с бульона.После н амазах пилето обилно с масло и върнах във фурната, която намалих на 200 градуса.
  • Пекох до златиста и препечена коричка, разбира се и до готовност на пилето, което порверих с нож.Когато пробиете на няколко места пилето трябва да излиза бистър сок.
  • По време на печенето без фолио поне два пъти облейте със сос пилето.






4 коментара:

  1. Точно за Дебра се сетих и аз 😅
    А фурната на вентилатор ли ?

    ОтговорИзтриване
  2. И аз така 😉
    Прекрасни са всички рецепти, станах по- смела в кухнята заради вас!
    Благодаря 😊


    ОтговорИзтриване