Страници

сряда, 16 юни 2021 г.

Лятно ястие с ориз и тиквички

 

Тези от вас, които не обичат месо най-накрая ще са доволни от мен.

Ястието си е лятно, защото всички съставки са пресни, свежи и ако сте късметлии да имате градина, откъснати директно от там.


          По простичко ястие от това няма накъде.Само трябва да решите дали искате да го готвите в тенджера или да го приготвите в тава във фурната.Правила съм и по двата начина и си става вкусно.



Какво използвам:


три тиквички

два моркова

глава лук

скилидка чесън

чаена чаша ориз 

магданоз

копър

олио

сол



В това ястие трябва да преобладават зеленчуците.

Оризът, който използвам е балдо.Между другото в последните месеци използвам само този вид за всички оризени ястия.

Посочвам чаена чаша ориз, но вие си преценете колко да е голяма според това колко ориз искате в ястето.Все пак нека не е много, нека тиквичките са повече.


  • нарязваме лука на ситно, морковите и тиквичките на кубчета, като разбира се тиквичките трябва да са по-големи.
  • задушаваме лука, скилидката чесън, добавяме зеленчуците, ориза, подправките.
  • заливаме с нужното количество вода.Ако печете във фурна сложете малко повече.Аз обичам ориза да ми е по-течен затова винаги слагам повече.Не е много правилно, но ако не нацелите количеството вода, а ориза остава суров, добавете по време на готвенето, но не забравяйте,че водата трябва да е гореща.
  • По желание готовото ястие може да поръсите с пресни магданоз и копър и да си разбъркате след сервиране









Няма коментари:

Публикуване на коментар