Страници

петък, 22 декември 2017 г.

Прeкрасна Трявна,любима Трявна

   През годината минимум два пъти чувам призива "Хайде да ходим за бира",което не винаги включва пиене на бира,но винаги означава пътуване до Трявна.
  Обичам го това място и ми се иска да можех по-често да го навестявам.Дори да не посещаваме конкретна забележителност,само да се разходим по уличките,да минем по стария гърбав мост,да позяпаме по дюкяните,пак си е удоволствие.Има си едни такива места по света и у нас,където човек иска непрекъснато да се завръща.
   Тази година ми беше особена година.Не казвам непременно лоша,но за мен това,че нямах възможност да пътувам из Родината,накланя везните към не добра година.Ако трябва да правим равносметка и да си даваме обещания за новата година,надявам се това да се промени.Защото както прочетох някъде в нета тези дни,пътуванията ни оставят без думи,но после имаме много за разказване.А аз така съжлявам,че не ви разказвах за Трявна.
   Може и да нямам какво ново да разказвам,но главата ми е пълна със спомени и емоции,затова някак спонтанно ви пиша за едно от най-любимите си градчета в България,а архива от снимки помогна разказа да има и картинки.
  За това какво може да се разгледа в Трявна може много да се говори.В това малко градче има толкова забележителности и красиви местенца,за каквито големи градове могат само да си мечтаят.
  Старите къщи на Трявна са уникални,а дърворезбите в тях просто невероятни.Разбира се най-добрите образци могат да се разгледат по таваните в Даскаловата къща.Да решиш за себе си кой таван е по красив е просто невъзможно.
  Райковата къща,старото школо и още и още истински български домове,където са запазени много предмети от живота и бита на хората от старо време.Старата часовникова кула с нейната история е заслужения символ на града,който отмерва времето вече повече от две столетия.
  И Пенчо Славейков и Ангел Кънчев са родени в Трявна и техните родни къщи могат да се разгледат.
 И църкви има в Трявна,стари и красиви.И музеи и съвременни галерии.А най-неочаквания е Музея на азиатското и африканско изкуство,което може би е последното нещо което съм очаквала да видя тук.
  А какви сувенирници има в Трявна.Толкова са красиви,че винаги си тръгвам с нещо за в къщи.
 А призива за бирата дойде от известната жива бира,която правят в едно заведение в Трявна,която трябва да дегустирате,ако сте любители на това питие.Снимките са от различни пътувания "за бира":


Ако са ви интересни подробности около всичко,което може да разгледате в Трявна,сайта който "отговаря" за това е много интересен без да е досадно подробен:

Няма коментари:

Публикуване на коментар