Няколко пояснения за да си прецените дали да си губите времето в четене на рецептата:
Тъй като тези дни се съобразявам с лекарски предписания, в тази рецепта не пържа нищо.Не че аз пържа по принцип, така съм си свикнала, но да си кажа.
Приготвям на тиган, защото рецептата е за двама човека, а и винаги готвя ориз в тавичка или тиган.В такива по широки съдове ориза се готви по-бързо и равномерно, това си е мое наблюдение.
А снимките са на открито на първото слънце от няколко дена, което ме накара да си седна на двора с чинията и да се стопля и външно и вътрешно.
Има един български ориз, от който вече сме изяли сигурно десет килограма от него, а съм поръчала не знам колко.Той се продава в разфасовки по 5кг и първият път когато поръчах нямаше как за мен само да оставя такова огромно количество и раздадох на приятели да го опитат и както и очаквах, защото аз много рядко греша в избора на продукти, всички много го харесаха и си поръчвахме няколко пъти.Много е вкусен, сериозно, аз толкова вкусен ориз имам чувството, че никога не съм яла, а аз обичам много ориз.И дори преварен както го обичам и както е на снимката, зърната пак си стоят отделно, не стават на каша.
Та така де, това е от онези публикации които всички започват да ме обвиняват, че правя реклама, но аз си държа на мнението, че българските проиводители трябва да се подкрепят и когато нещо ни харесва, трябва да го разкажем за да го опитат повече хора и не зная защо трябва непременно да са намесени пари в това, освен за да си купим продукта разбира се. Вече на кой му плащат за да ви представи специално нещо, си е работа между него и производителя.Лошо няма!
Какво използвам за това ястие а две порции:
една пържола
(това имах аз, но може да е всякаква част: врат, плешка...в количество за две порции)
чаша ориз (вместимост 200ml)
стрък праз
5-6 чери доматчета или малък домат
чубрица
зехтин
Пържолата нарязах на хапки и заедно с половината праз нарязан на ситно сложих в тигана и налях с малко вода.На половина на месото, ако хапките са малки не е нужно много вода, те ще се сготвят бързо.
Под капак месото се свари и овкуси на праз, което беше моята цел.
Добавих ориза, останалия нарязан праз, нарязани черита или домат, ако нямате малки доматчета (за свежест и кисела нотка), чубрица и залях с вода, при мен съотношението е едно към три.
Посолих и готвих до готовност на ориза, което не отнема много време в един тиган.Затова е добре месото да има някаква първоначална готовност преди да се срещне с ориза.
Готовото ястие поръсих с малко зехтин.Ако обаче месото ви има мазнина, тя ще е достатъчна, но вие си решавате.
Отгоре може да се поръси с нарязан на ситно пресен магданоз и копър.
За мен с прясно смлян черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар