Страници

сряда, 5 февруари 2025 г.

Постни зелеви сарми на фурна

 

     Често правя сарми, обикновено са по сливенски с кълцано месо, но аз много обичам и постните.Комбинацията кисело зеле и ориз ми е любима във всякакви варианти и завити и отвити.Приготвям ги в тенджера, приготвям ги на фурна.Честно казано обичам ги повече на фурна, в тавичка без капак и леко препечени и попили всичкия сос в себе си и по този начин като се охладят се ядат много лесно и с ръце, особено когато ви е прегладняло и не ви се занимава с вилици и лъжици.

     Точно тези сарми ще ви разкажа днес.

  Рецептите за сарми са колкото лесно за разказване, толкова и не съвсем.И затруднението идва от това, че всеки си е сложил различни по големина зелки и оттам и листата са различни и броя сарми е различен.Затова не посочвам броя листа, колкото имате, толкова.Ако не ви стигнат, досварявате си плънката и си я изяждате.Ако са ви много, завивате ги и ги връщате в бидона или буркана.Или пък си правите нещо друго с кисело зеле.




Не е задължително да използвате моите количества, тази рецепта е повече като идея за използване на тези продукти в плънката!


Какво използвах:


зелеви листа

ориз (балдо) една чаена чаша от 200ml

десетина гъби

малък стрък праз

голяма глава стар лук

една голяма суха червена чушка

три-четири сушени сини сливи

чаена лъжичка пушена паприка

чаена лъжичка сладък червен пипер

чубрица

прясно смлян черен пипер

олио 


зелева чорба и вода





Приготвям си листата като махам твърдата жилка по средата.Ако са големи, разрязвам на две.

Нарязвам лука, праза, сушената червена чушка, сушените сливи.Всички тези съставки балансират соления вкус на зелевите листа и това, че ги готвя в зелева чорба.

В супена лъжица олио и малко вода задушавам лука, праза, сушената чушка, сините сливи.

Добавям ориза, поръсвам с чубрица (от това колко я обичате преценете количеството, при мен е чаена лъжичка), поръсвам с прясно смлян черен пипер и само малка щипка сол.

Плънката не трябва да е готова, но все пак наливам малко вода, около половин чаша (тази с която меря ориза) и оставям малко да се сготви.Водата трябва да се поеме от ориза за да може добре да завиете сармите.

Разбърквам добре плънката преди да завия сармите.

Завивам и нареждам в намазнена тавичка.Изберете съд, в който сармите ще са наредени добре и няма празно място.

Заливам с равни количества вода и зелева чорба (ако обаче ви е много солена, преценете дали водата да не е повече)

Количеството течност е такава, че да покрива сармите дори малко отгоре.Ако нямате доверие на това, тогава отмерете течността спрямо ориза или две чаши и половина

Слагам в загрята на 200 фурна без вентилатор.

Когато се поеме всичката течност поръсвам с олио и връщам да се запекат.

В този момент преценявам дали имат нужда от още вода.Според това как са се сготвили листата, като натисна с вилица и тя влиза леко, значи са се сготвили.Ако има натиск, листата са били по твърди или вътрешни и тогава наливам още малко гореща вода.

Като постно ястие, сармите са ми вкусни само топли или дори студени.




Няма коментари:

Публикуване на коментар