Страници

вторник, 27 февруари 2018 г.

Френски хляб без месене в тенджера - лесен, красив и толкова вкусен


      Нямах намерение да описвам този хляб, защото го има в доста кулинарни блогове.Но когато го споделих, много от моите хора в страничката на блога във Фейсбук: https://www.facebook.com/zakakvotoidae/ ми задаваха въпроси за някои подробности и реших, че вместо да обяснявам, а и да не объркам нещо, по добре да запиша как точно го правя аз този много вкусен, ефектен, а толкова лесен за приготвяне хляб.
   Този хляб не може да се сбърка с друг, защото си има един такъв характерен златист цвят на коричката.Той не се меси, но трябва да имате подходящ съд с капак за печенето му.Моят е една останала от незапомнени времена емайлирана тенджера, която щях да изхвърлям точно преди да науча за този хляб.Сега си стои на почетно място в килера, готова да ми изпече тази хлебна чудесия.А дали е френски хляба както го наричат някои колеги кулинари, не съм сигурна, но звучи добре, нали?



Досега съм ползвала тези две рецепти,като променям количествата според моята тенджера.И понеже не мога да си го препиша този хляб за мой,споделям и оригиналите.





Какво използвах аз:

брашно - 4 чаени чаши
*имайте под ръка още една за допълване и за плота където ще оформите тестото
* чаената ми чаша е 200ml,с една и съща меря и брашното и водата
сол - 2 чаени лъжички
четвърт кубче прясна мая
хладка вода - 1 2/3 чаени чаши 
*тази точност се наложи от първия ми опит,когато сложих 2 чаени чаши и дойде в повече,а и да не забравяме че и маята е разтворена в още вода
грис - 1 супена лъжица


  • В купа отмерих брашното и го посолих.Разбърках добре.
  • Отделно разтворих маята в малко топла вода,около една кафяна чашка
  • Шупналата мая излях в кладенче направено в брашното.
  • Налях половината вода.
  • С помощта на шпатула (някога използвам дървена лопатка) започнах да разбърквам като добавих и останала вода.Не го месете,не трябва да става топка,трябва да е разбъркано тесто,което започва да се отделя от стените.
  • Оставих за час в топла стая.Тестото беше удвоило и даже утроило обема си,тъй като моята купа е доста дълбока.
  • На много,ама наистина много набрашнен плот прехвърлих тестото.То е много меко и "живо" и затова точно ви трябва повечко брашно на плота,за да не ви залепва.Нека и ръцете ви са набрашнени.Не го месих,не трябва да се натоварва с брашно,а само прегънах краищата към средата два три пъти колкото да придобие форма на хляб.
  • Сложих отгоре купата в която го месих и оставих още около половин час.
  • Моята тенджера за печене на хляб,защото си имам такава,останала от не знам кога си, е най-обикновена емайлирана тенджера с диаметър 21см (това да ви ориентира за печенето).
* Добре е тенджерата да е по-дълбока,защото тестото се надига още при печене.Разбира се може да се използва и друг съд,важното е да има капак.Но как се получава не мога да споделя,защото аз си го правя само по този начин.
  • На дъното поръсих малко грис,да има нещо между него и тестото.Не мажа с никаква мазнина.
  • Прехвърлих внимателно тестото в тенджерата (ако много се е "разляло" прегънете пак краищата и оформете за да може лесно да влезе в тенджерата),сложих капака и поставих в студената фурна.
  • Включих на 240 градуса с вентилатор.
  • След 45 минути вдигнах капака и внимателно проверих с един шиш.Беше си изпечен.
  • Тук има две продължения тази рецепта,ако искате по-твърда коричка махнете капака и оставете да си изстива хляба.Ако искате по-мека коричка оставете капака.От горещата пара се образува конденз и капките вода леко ще намокрят отгоре хляба и той ще омекне.Но все пак не трябва да стои прекалено много,не искаме да стане на каша.Десетина минути и махнете капака.
  • Като се охлади малко го извадете,отрежете си една филия и си я намажете с масло и поръсете със сол,мерудия или самардала.Или пък не,но точно тази крайна филия е нещо удивително повярвайте ми :)




Ако рецептите,които споделям и попътните истории,които разказвам ви харесват,заповядайте при мен и във Фейсбук:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Много често си пека хляб,но винаги по най-лесните и елементарни рецепти,както този,който ви разказах днес.
Най-често използвам пекарната да ми замеси тестото за хляб:
--- > Хлябове - започнати в хлебопекарната и завършени във фурната

Друг лесен,но малко по-различен като вкус хляб е този:
---- > Ирландски соден хляб

Типовият хляб с мед,който много често правя на отделни франзелки:
---- > Пълнозърнест/типов хляб с мед

И разбира се хлебчета,най-много обичам да правя тези малки сладки хлебчета:
--- > Хлебчета с прясно мляко




В рецептата съм използвала снимки от два хляба печени през ден.

Снимки от другарче,което направи хляба в йенски съд.Не е ли просто разкошен?



11 коментара:

  1. Отговори
    1. Би трябвало,но аз не съм пробвала,така че не искам да ви подведа :)

      Изтриване
  2. Здравейте! Благодаря за рецептата. Спазвах я точно и много добре се получи. Коричката стана хрупкава и леко жилава, което ми харесва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря за доверието и се радвам,че хлябът ви е харесал :)

      Изтриване
  3. Здравейте.
    Искам да ви попитам,кога се маха капака за да се запече коричката? Изглежда страхотно!!! Къде да намеря рецептата за хлебчетата с прясно мляко? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,капака се маха чак когато се изпече хляба.Коричката се е образувала при печенето и не се допича допълнително.Но ако остане с капака след печенето се образува конденз и той може да размекне хляба.Затова ако искаш хрупкава коричка махаш капака веднага след като извадиш тенджерата от фурната.
      Питай,ако има нещо неясно,на разположение съм,а и ще добавя още обяснения в рецептата.Важното е да правим хубав хляб :)

      Изтриване
  4. Здравейте, тенджерата трябва ли да е предварително загрята?

    ОтговорИзтриване
  5. Стана прекрасен хляб, цялото семейство го одобри!Благодаря за рецептата и бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря за доверието, радвам се че ви е харесал хляба.Поздрави! :)

      Изтриване