Страници

вторник, 27 октомври 2020 г.

Качамак и пияни гъби с масло


 Да си оближете пръстите и чинията!



     Знаете ли, че аз съм любител гъбар?Ама от тези, които повече обичат лова на гъби с фотоапарата.Защото то си е голяма зарибявка това гъбарството.Намираш първата гъбка и край, хваща те треската.Включваш зрението си на режим гъби и започваш да оглеждаш всяко листо, вървиш бавно изключил за външния свят, клони те удрят, бодили те бодат ти си забил носа земята и когато видиш заветната гъбка, удряш една ръченица около нея и с благоговение сякаш сте намерили светия граал я откъсвате (най-добре отрязвате с нож) и слагате в торбата.А тези като мене я снимат в профил, анфас, лягат и залягат от всичките й страни да я хванат в най хубав кадър.Ако някъде в горите срещнете човек да се търкаля до гъба, да прави стойки около нея като дивак танцуващ танца на дъжда, това съм аз.

   Но да не ви занимавам повече, днес сме събрали да ви покажа една рецепта с купени гъби: печурки и кладница.



Какво е необходимо за две порции:


царевично брашно - една чаена чаша

вода - една чаена чаша

прясно мляко - две чаени чаши

бучка масло

сол

гъби (моите са печурки и кладница) около 300 грама

супена лъжица масло

супена лъжица олио

бяло вино

сол и много черен пипер


Важни моменти за качамака, които следвам, ако ви е интересно:

За получаването на перфектния качамак царевичното брашно трябва да е хубаво и прясно.Старото брашно прави горчив качамак.Затова е хубаво когато отворите пакета с брашно, той да не се залежава дълго в шкафа.Разбира се важно е и самото брашно да е пакетирано хубаво.

Това е моята доза за две порции качамак когато към него има да я наречем гарнитура.Примерно сервирам кебап върху качамак (рецептата: https://svetlalola.blogspot.com/2019/10/blog-post_42.html ) или когато слагам много сирене и кашкавал.

Това е и моето съотношение брашно-течност: една чаша брашно-една чаша вода-две чаши прясно мляко, като може да обърнете съотношението на течностите и да бъде една чаша прясно мляко и две вода.Чашата, с която отмервам е една и съща.

Работете на слаб котлон особено в началото когато прибавяте брашното.Не го изсипвайте наведнъж, защото ще се получат бучки.Ако се притеснявайте нацяло махнете съда от котлона,бавно си смесете брашното и течноста, разбъркайте и върнете на котлона.

Бъркането на качамака става с дървена лъжица!


  • Най-добре е да приготвите първо плънката, за да може докато си чака качамака да си поеме ароматите и да стане още по вкусна.
  • В тиган пускате масло( препълнена супена лъжица) и по-малко олио.Като почне да се разтопява маслото прибавете почистените гъби.Печурките измивам точно преди да ги използвам, а кладницата буквално за секунда минавам под течащата вода, защото тя попива като гъба, а излишна вода тук не ни трябва.
  • Когато започнат да поемат маслото напръсквате с вино.Точно така трябват ви буквално няколко капки дъжд, защото иначе стават прекалено тръпчиви, а така изпарявайки се остава само лек аромат.Ако не обичате вино, може да го пропуснете.Задушени само в масло гъби са също толкова вкусни.
  • Посолявате и поръсвате с прясно смлян черен пипер.
  • В тенджера смесвате водата и прясното мляко, пускате бучка масло и посолявате.
  • Когато маслото се стопи, бавно прибавяте царевичното брашно и бъркате.Намалете котлона.
  • Качамака започва да се сгъстява и вие бъркате.
  • Махате го в зависимост колко гъст искате да бъде.Имайте предвид, че когато го свалите и не разсипете веднага той ще се сгъсти още малко.
  • Разсипвате качамака в чинии и разпределяте гъбите отгоре.

   Тази година беше голяма суша при нас.А при суша гъби няма.Едва сега в края на есента след като валя малко дъжд се показаха тук там по някоя печурка, сърнела, а манатарки изобщо не съм виждала.Ей така за една снимка само.






Маслени хлебчета

 

Хляб и масло, вълшебната комбинация.А тези хлебчета няма нужда да ги мажете с масло, защото те вече си имат в тях.И как ухаят само,а вкусът им е на кроасани с масло, ако изобщо е необходимо някакво сравнение.

И след като използвах толкова много пъти думата масло, е време да извадите пакетчето от хладилника и да ги опитате тези хлебчета.




Рецептата видях тук: https://www.youtube.com/watch?v=eO5DmbqM334&t=259s




Какво е необходимо:

чаена чаша топла вода

чаена чаша топло прясно мляко

чаена лъжичка суха мая

чаена лъжичка захар

три чаени чаши брашно 

(имайте още под ръка, че знаете как е с брашното)

чаена лъжичка сол

супена лъжица размекнато масло за хлебчетата

масло за печенето, което трябва да е по-твърдо


  • смесвате водата, прясното мляко, маята, захарта
  • прибавяте първо двете чаени чаши брашно и бъркате
  • постепенно добавяте третата чаша брашно и замесвате тесто
  • слагате тестото на плота и го раздърпвате малко, намазвате отгоре маслото и отново примесвате за да го вкарате в тестото
  • оставяте да втаса
  • разделяте тестото на равни части
  • всяка част сгъвате и разгъвате няколко пъти и тогава оформяте хлебче като го търкаляте между дланите си
  • нареждате хлебчетата върху хартия за печене в тавичка
  • с остър нож разрязвате всяко хлебче по средата и в получения канал слагате масло (маслото е нарязано като пръчица, ако мога така да го обясня - вижте снимката по горе) 
  • поръсвате с брашно ( аз използвам цедка за чай за тази цел)
  • печете на 200 градуса докато се зачерви, около 25 минути
  • ако отдолу са се зачервили, готови са
  • може да проверите и със шиш или нож 



Рецепти за всякакви хлебчета може да откриете в блога като използвате търсачката.
Ако рецептата ви харесва, ще се радвам да я опитате, да я споделите и да коментирате.Благодаря предварително!