Страници

петък, 1 януари 2021 г.

Попска капама с боб

 



    Вдъхновенията за ястия при мен идват понякога по най-неочакван начин.Като този път когато ме помолиха да приготвя боб със зеле.Да де, ама това е едно от малкото ястия, което аз не обичам.Нямам обяснение защо, просто не ми е вкусно.Което е странно защото поотделно много си обичам и боб и кисело зеле.И тъй като имах предновогодишно различни видове меса, в главата ми се оформи една такава идея за капама.Съвсем различна от обичайните.И докато първоначално името й беше просто капама с боб, в процеса на приготвяне изведнъх дойде идеята да сложим и цели лукчета, които пък имам в изобилие за приготвяне на попска яхния.И така стана един микс от ястия и капамата добави и думата попска в името си.Дали някога на някой дядо поп са му правили такава капама, няма как да знаем, но че аз ви препоръчвам с две ръце и пълен стомах да я опитате, в това не се съмнявайте

     
   Първо малко обяснения.Изберете си поне два вида свинско месо, едното задължително по-мазно, а другото задължително с повече месо.Все пак трябва да бодете нещо на вилицата.И наденицата, която сложите, ако е суров суджук е много добре, защото овкусява допълнително с подправките си.В много рецепти слагат и пилешко, но аз мисля че няма смисъл да си го хабите в капама, защо му е на едно пиле да има вкус на свинско, но ако искате сложете си.
     Количествата както сами разбирате зависят от големината на вашия глинен съд, който е задължителен за една капама.Разбира се няма да стане по малко вкусно, ако я наредите в чугунен или йенски съд задължително с капаци, но гювеча си е друго нещо.


Какво използвах:

три-четири ребърца с повече месо по тях
парче свински гърди без кост, по мазнички
суров суджук една двойка
десетина малки лукчета
голяма глава лук
парче праз
чаша сварен боб (или малка консерва)
четвъртинка кисело зеле
два дафинови листа
зърна бахар
червен пипер 
зърна черен пипер
олио
вода/зелева чорба




  • Взимате глинен съд, който при нас се нарича гювеч.
  • На дъното нареждате нарязана главата лук и праз.
  • Отгоре нареждате един пласт нарязано кисело зеле.Слагате един дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Поръсвате с червен пипер.
  • Нареждате месото.Между него и над него отново нареждате нарязано кисело зеле като слагате и боб, който аз предварително сварих, защото не бях сигурна дали ще се сготви, а и нямам нищо против преварения боб.От зелето обаче той не беше станал на каша, така че може би идеята да е предварително сварен не е никак лоша.
  • Отгоре поръсвате с червен пипер,бодвате още един дафинов лист, зърна черен пипер и бахар и поръсвате с олио.Зелето си носи мазнина, нищо че едното ви месо е мазно.
  • Налях и около чаена чаша равни части вода и зелева чорба, защото нашата е по-солена.Преценете според вашата.
  • Пекох на 180 градуса от студена фурна три часа и половина.Но това разбира се зависи от големината и дълбочината на съда.Но наистина за капамите е важно бавното готвене, така че го замислете и започнете от рано.


Ако идеята за капамата ви харесва, опитайте и малко по-традиционната, която правя, но която пак си е по мой тертип:

-------- >  КАПАМА




сряда, 23 декември 2020 г.

Завъртяна питка със сирене и други екстри


    Голям зор видях да му измисля име на това тестяно съвършенство.
Не е баница, не е пита, не е тутманик, но пък има по нещо от всяко едно от тях.



    Докато му измисля хубаво име обаче, не можех да си го държа за себе си, защото стана много вкусно.И не само вкусно, ами имаше и аромат на лято от това че използвах лук и домати.И идеята те да не са вътре в самото тесто е много добра, защото тези които не ги обичат могат да си ги махнат, но пак ще остане техния аромат.Без да е натрапчив, без да дразни.Просто вкус и свежест.




Какво използвах:

чаена чаша топло прясно мляко
чаена чаша топла вода
непълна чаена чаша олио
равна супена лъжица суха мая
равна супена лъжица захар
пет чаени чаши брашно
чаена лъжичка сол

натрошено сирене

домат/чери домати
червен лук

три-четири супени лъжици масло

мак, сусам за поръсване само по желание



  • Замесвате си меко тесто по реда на изброяване на продуктите.Като казвам замесвате имам предвид да разбъркате и после с малко оформяне да получите една топка тесто, което да оставите да втасва на топличко.Ако си нямате топличко,пускате фурната на 30 или най много 50 градуса и като се стопли, изключвате и оставяте тестото вътре.
  • Разтопявате маслото в купа или чиния.Този път за разлика от други месеници ви трябва да е течно, а не просто меко.
  • Натрошавате си сирене.Нарочно не посочвам количество, защото зависи колко искате да си имате в хапката, зависи дали ви е солено или безсолно.Затова преценете количеството сами.
  • Слагате хартия за печене в тавичка.
  • Взимате парче от тестото и го топвате в разтопеното масло.Количеството е според това колко място имате за да го пораздърпате.Готовите парчета просто ще редите в тавичката затова няма значение дали са равни или не.
  • Намасленото парче тесто с ръце и длани раздърпвате.Ама да не почнете да разточвате фино и да се притеснявате, ако ви се скъса.Не го мислете чак толкова.Не искаме баница, искаме плътна и мека питка.Това че го раздърпваме е само за да сложим сиренето вътре и за да я зявъртим тая питка, което пък правим за да има къде красиво да наредим лука и домата.
  • Раздърпвате, поръсвате с натрошено сирете и завивате.Дори да има скъсано то ще се покрие, а това не е баница, че да ви трябват тънко разточени кори през които да виждате.Не.Раздарпвате, слагате сирене и завивате.
  • Подреждате в тавичката едно след друго навитите парчета, като трява да има малко място между редовете, защото ще оставим навитата питка да втасва и тя ще изпълни празнините.
  • Пускате фурната да се загрява на 200 градуса и си нарязвате домат и червен лук на парчета.По това време аз винаги си купувам черита, но черита от продълговатите, които нямат много вода и имат вкус на домат.
  • Когато се понадигне питката и фурната е готова, наредете червения лук и парчетата домат между редовете.Сложете колкото си искате.Понеже ми беше за пръв път, сложих малко, но може и навсякъде между редовете да има.
  • Завършването е по желание.Ако ви е останало масло, намажете го отгоре.Ако искате може да намажете и със жълтък.Може и да поръсите с мак или сусам.Това си е по желание.
  • Аз намазах с масло и понеже ми остана още мъничко, с него намазах вече изпечената питка
  • Печенето е около 30 минути, зависи от големината на тавичката и това колко дебели са ви се получили редовете, но на 30тата минута проверете.Това че се зачервява отгоре също ще ви насочи кога е готова.
  • Изваждате, напръсквате с вода и завивате.След десетина минути извадете от тавичката, защото хартията за печене се навлажнява.Може да поставите върху скара когато я извадите.




Идеята за тази питка ми дойде от една рецепта на Зейна, която няма нищо общо с моята, но ми хареса да наредя домат и лук и стана наистина уникално вкусно.