Страници

вторник, 10 ноември 2020 г.

Солен хлебен пица-пудинг

 

Дилема: много ви се яде пица, но в същото време ви е останал повече хляб, който не може да стои още един ден.

Решение: тази вкусотия!


    Измислих му това име, защото принципа на приготвяне е като на сладкия хлебен пудинг, само дето не е сладък и повече прилича на пица.Но и пица не е Затова голям зор видях с името.Въпреки, че не аз съм го измислила, преди време видях нещо подобно, но не помня какво име му бяха дали.Затова приемете това или си го наречете по ваш вкус.Защото тя и рецептата може да си я направите по ваш вкус, аз само ви давам идеята.


В моите любими рецепти обиновено количества не се спазват и това предполага, че от една идея може да си направите много рецепти.


Какво ви е необходимо:

количествата и продуктите са каквото и колкото имате на разположение в хладилника


хляб

домат

колбас (по желание, аз не сложих)

маслини (без костилки, да не стане някое зъбно недоразумение)

пушено сирене

всякакво сирене

моцарела

чушки по желание

царевица може

... каквото искате може


яйца, прясно мляко, сол




Както виждате единствените задължителни продукти в един хлебен пудинг са хляба, яйцата, прясното мляко и малко сол.Оттам насетне който както иска.


  • Начупвате хляба на хапки.Да не вземете да го режете на кубчета с определен размер.Не, идеята, че сте гладни и няма време за мерки и теглилки.
  • Изсипвате хляба в тавичка.
    Аз напоследък винаги слагам хартия за печене, не само че се вади по лесно ястието, не само че си запазвате чиста тавичката, ами и попива излишната течност и долната част не става на наквасена каша.Но в случая може и без нея, отново нещо което не е задължително в тази рецепта.
  • Нарязвате всички продукти на парченца и ги изсипвате при хляба.Разбърквате добре да има от всичко навсякъде и заливате със смес от яйца и прясно мляко и щипка сол.Притиснете всичко така, че дори да не е залято да се е намокрило.Ако има останали сухи хапки, те ще прегорят и ще станат сухи, но пък ако обичате хрупкава коричка, ето че и това може да не спазите.
  • Може да настържете кашкавал допълнително отгоре.
  • Не прекалявайте с прясното мляко обаче, защато трябва да стегне всичко, а не просто хляба да е мокър.Затова нека има яйца, а млякото да не е повече.
  • Печете на 200 градуса (може и повече) докато стегне.




сряда, 4 ноември 2020 г.

Питка със сирене и кашкавал

 

Няма да съм аз, ако поне една рецепта всеки месец не е от тесто.


Поредното ми вкусно откритие е тази питка.Лесно отмерване на продуктите и без месене.Какво друго му трябва на човек освен апетит и айрян.




Какво е необходимо:

чашата ми е с вместимост 200ml 


чаена чаша прясно мляко

чаена чаша топла вода

чаена чаша олио (не я препълвайте, защото ще сложим и масло)

равна супена лъжица суха мая

супена лъжица масло

пет чаени чаши брашно

сол


натрошено сирене и настърган кашкавал

жълтък за намазване



  • Взимате си една дъблока купа и смесвате първо течните съставки: прясното мляко,водата, олиото.Не препълвайте чашата с олио, да кажем два пръста отнемете от количеството.Предпочетох така да ви го обясня, че е по лесно в отмерването отколкото да посочвам милилитри, а и все пак аз също ползвам чаша.
  • Добавяте маята и разбърквате.
  • Пускате бучка разтопено масло.Посолете.Въпреки че ще сложим сирене и кашкавал, трябва си и сол в самото тесто.Но количеството оставям вие да си го прецените, защото аз съм свикнала на малко и сложих една щипка само.
  • Чаша по чаша добавяте брашното и разбърквайте.Както винаги ви съветвам последната чаша я слагайте постепенно, защото знаете как е с брашната, понякога не стига, а в друг случай остава.
  • Бъркате и разбърквате и получавате едно добре разбъркано тесто.Не трябва да е твърдо и събрано на топка както е при хлябовете, а по скоро много гъсто ( за ориентир си представете торбичките тесто, които продават в магазините как се разливат в тях, а не стоят на оформена топка)
  • Оставяте на топло да втаса.
  • Когато удвои обема си го притискате в купата да отнемете въздуха и прибавяте натрошено сирене и кашкавал.Моето общо количество е чаша и половина, като сиренето и кашкавала са почти по равно.Но носи и още със сигурност.
  • Със шпатула, ако не ви се бърка с ръце или пък с ръце вкарвате сиренето и кашкавала в тестото.Загребвате отстрани и загръщате навътре.Не е нужно и сиренето и кашкавала да са скрити в тестото, важното е да е навсякъде.Тестото е мазно и не лепне.
  • Тестото след разбъркването вече е по-твърдо и на топка го пльосвате в тавичка с хартия за печене.Притискате да стане плоска питка и си правите разни украси отгоре с пръсти, с лъжица, както ви е интересно.А може и изобщо да не ви е интересно, тогава само я разположете удобно в тавата.
  • Добре е да е плоска, за да се изпече по добре заради сиренето и кашкавала.Не се притеснявайте, надига се и пак си има хубав вид дори да не е една педя висока.Това не е погача все пак.По скоро мен ако питате има вид и вкус на тутманик.Мекичък и мазничък.
  • Разбивате добре един жълтък.По желание може да го смесите с малко прясно мляко или олио за блясък и намазвате питката.
  • Печете на 190-200 градуса до златисто.Но все пак проверете с шиш или нож дали излизат чисти.
  • Вадите и завивате с кърпа и оставяте както си му е реда питката да отиде до нивката и после с кисело мляко или айрян, тайно или пред всички си я хапвате докато е топла ( но не гореща).
  • И най-важното, сетете се за мен и ми пишете дали ви е харесала.Ще направите един блогър щастлив!





Още лецепти на хлябове и хлебчета ще намерите в раздела за тях в съдържанието на блога.