Страници

понеделник, 25 февруари 2019 г.

Как горският кебап се превърна в полски или една чудесна рецепта с агнешко месо

   

   От няколко години е нещо като традиция, първото агнешко у нас да го ядем на рождения ми ден.Една част печем, а другата готвим задължително на любимото на всички "Готвено с агнешко" 
( рецептата е тук--- > https://svetlalola.blogspot.com/2016/04/blog-post_27.html ).
  Тази година обаче решихме с майка ми да разнообразим нещата и в първия почивен ден да пробваме нещо друго.Отвори тя любимата си готварска книжка и започна да прелиства."Да направим горски кебап?" Малко се учудих какво правят агнета в гората, но какво разбирам аз.Оказа се обаче, че нямаме всички продукти.В рецептата имало зелен лук и не знам си още какво, което нито го имахме, нито някой искаше да излезе в студа да купува.И ето как горския кебап го превърнахме в полски! И като повечето ястия, на които не сме се старали кой знае колко в приготвянето, се получи голяма вкусотия, която просто нямаше как да не разкажа.Освен това самото присъствие на джоджен в ястието или както си го наричаме при нас гюзум, за мен вече е гаранция за страхотен вкус, защото агнешкото е просто вълшебно когато е подправено с джоджен.



Какво е необходимо (за две порции, но според вашите увеличавайте продуктите)

Агнешко месо за две порции
Средна глава лук
Морков
Две шайби от глава целина
2-3 скилидки чесън
Половин чаена чаша бяло вино ( 100 ml )
Супена лъжица брашно
Чаена лъжичка червен пипер
Чаена лъжичка сух джоджен
Магданоз
Сол
Две супени лъжици олио

  • Сварявате си предварително агнешкото месо с малко сол и вода според порциите.
  • В олио и малко вода задушаваме нарязани на ситно лук, чесън, морков и целина.
  • След като омекнат се добавят джоджена, червения пипер, брашното.Разбърква се и се прибавя  бялото вино.
  • След като кипне виното се прибавя месото и се залива с бульона, в който сме го варили месото.
  • Прибавя се и нарязан магданоз около супена лъжица и се оставя десетина минути на слаб котлон да се готви за да се обединят вкусовете.





Ако обичате агнешко месо като мен трябва да опитате и тази рецепта:





Ако рецептите, които споделям Ви харесват, ще съм ви благодарна, ако ги споделяте с приятели! 

Заповядайте да се запознаем и във Фейсбук страничката на блога, където си споделяме още повече рецепти и истории:












петък, 22 февруари 2019 г.

Шотландски скрити яйца и шотландски гледки

   Мислех,че се захващам с нещо лесно и елементарно,но се оказа че не е точно така. Така де, сваряваш яйца завиваш ги в смляно месо с някакви подправки и готово.Оказа се, че в оригиналната си версия доколкото изобщо има такава след многото разгледани рецепти, шотландците и изобщо на Острова не използват мляно месо, в което да слагат подправки, а използват наденици.Махат обвивката, размесват пълнежа добавят още нещо и тогава завиват сварените яйца.В такъв случай както и да ги опиша, на всички ще ни се получат различни, защото няма как да използваме едни и същи наденици.Това обаче всъщност не е недостатък.Дори да се придържаме към оригинала, всеки ще си използва любимите наденици или аромати, но никой няма да ни обвини, че не сме се придържали към оригинала.Накрая дори не ги изпържих, ами ги изпекох, с което рецептата съвсем "замина", но важен е резултата в края на краищата.




Какво е необходимо за 3 броя яйца:

три яйца 
две парчета наденица по възможност овкусена за още повече аромат и вкус
мащерка - една чаена лъжичка
пресен магданоз
малка глава лук
галета

Ако наденицата ви не е овкусена то предлагам следните подправки: кимион, индийско орехче,черен пипер.

Ако не мога да ви впечатля с това, че може да имате интересно ястие, то няма как да пренебрегнете това, колко цветно може да изглежда при сервиране.

Доста рецепти изчетох и приготвяни от наши кулинари и чужди и всеки беше предпочел да използва любими подправки, но най много се повтаряше мащерката, така че сложих от нея.

Ако нямате наденица, никой няма да ви направи забележка, определено не и аз.Просто си смесете смляно месо и готово

И за да ви объркам още повече, ще спомена, че и лука не е задължителен, но както се казва в една култова фраза от един любим филм:
"Аз, например може и да не съм прав, но кюфтета без лук не ги одобрявам"


  • Сварявате си яйцата.Както с подправките и тук няма ограничения.Ако обичате рохки, сварете малко, ако ги искате твърди, варете повече.Аз заложих на по твърдо сварени, но си мисля другия път да не са чак толкова.Действах повече с идеята за хубава снимка като се разреже готовото яйце.
  • Обелвате наденицата и я смесвате с нарязан на ситно лук и магданоз.Добавяте мащерка.Ако в наденицата ви няма подправки, тук е мястото да сложите (кимион, индийско орехче, черен пипер биха били моите)
  • С добре омесената смес завивате свареното яйце.Хубавичко притискате и овалвайте, за да не "цъфне" докато го печем.
  • Оригиналните шотландски кюфтета ги пържат, но аз моите ги изпекох на фурна.То така и така няма нищо абсолютно точно в тази рецепта, защо да спазя точно това.
  • Така че само ги овалях добре в галета за хубава коричка и пекох на 220 градуса 20-25 минути.
  • Сервирайте със салата, а може и да си направите сандвич, като нарежете яйцата на филийки,с малко горчица или майонеза, ще е много добре.Тази рецепта така или иначе се получи особена, защо сервирането да е нормално.





   И понеже стана дума, че родната страна на тези скрити яйца е Шотландия, не можах да се сдържа и да не сложа малко попътни снимки от тази прекрасна страна.Нейните зелени ливади и стотици хиляди бели пухкави овчици.
   А за столицата Единбург показвам и разказвам:










Ако рецептите, които споделям Ви харесват, ще съм ви благодарна, ако ги споделите и вие.



Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:






сряда, 20 февруари 2019 г.

Цветно и различно, пикантен боб с къри


   Предполагам, че всеки от Вас си има рецепта, която е правил толкова много пъти, че си я приема за своя или дори да се сеща, че я има от някъде, то отдавна това някъде е забравено.Това е моята такава рецепта.Тя е и причината на есен да си замразявам нарязани зелени и червени чушки.А кърито е другата причина това да е едно от най-любимите ми ястия, защото ако ме оставите, мога да слагам къри и в кафето си, толкова много обичам наситения му прекрасен аромат.



Какво ви е необходимо / за три порции/ :


точността в количествата продукти не е от голямо значение, защото дори когато прибавяте подправките ще ги сложите по свой вкус


зрял сух бял боб - една и половина чаена чаша 
една зелена чушка
една червена чушка
голяма глава лук ( големите глави воден лук са много подходящи за тази рецепта)
три-четири скилидки чесън
супена лъжица олио
супена лъжица къри ( минимум,защото това е подправката която прави това ястие )
чаена лъжичка сладък червен пипер
чаена лъжичка лют червен пипер ( може да го пропуснете)
сол
зехтин


  • Знаете си, но аз да си го кажа, боба го накисваме, сменяме две-три води (или се запасете с еспумизан или дегазин) и го сваряваме до готовност.При мен е в тенджера под налягане между 30 и 45 минути, зависи от вида му.Важното е да е сварен.Може да използвате и готов от консерва, но хубаво го изплакнете преди готвене.
  • В супена лъжица олио и супена лъжица вода задушаваме нарязаните на едро лук и чесън.
  • Добавяме и нарязаните зелена и червена чушка.Не е задължително да са различни, но определено ястието изглежда по-цветно и красиво.
  • Задушаваме до омекване, като ако е необходимо добавяйте малко вода докато омекнат зеленчуците.
  • Когато лука и чесъна са готови, добавяме подправките: кърито, червения пипер и ако искате повечко пикантност и лют пипер.
  • Разбъркваме и прибавяме сварения боб.
  • Разбъркваме и заливаме с вода.Количеството на водата е според това колко течно искате да е ястието.Аз слагам две чаени чаши вода.
  • Оставяте не повече от пет минути на слаб котлон да се готви,а после като всяко ястие с боб, оставяте да постои необезпокоявано известно време.Колкото може да издържите, но поне половин час е добре да си стои далече от гладни погледи.
  • Преди сервиране по желание може да поръсите с хубав зехтин отгоре.
  • Дори с различен от обичайния вкус, сервирам както и традиционния боб с люти чушлета.
  • Ако искате да ви се получи екзотичен обяд или вечеря, може да го хапнете с арабски питки, но нито чушлетата нито арабския хляб са задължителни.Важното е да ви е вкусно.А на мен това ми е една от най-любимите бобени манджи.




Ако обичате да използвате добрия стар боб в менюто си, пробвайте и тези бургери / кюфтенца :


Или моя прочит на това ястие:




Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам ви харесват, ще съм ви страшно благодарна ако ги споделяте.


Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога, където се случват още повече рецепти и истории:






понеделник, 18 февруари 2019 г.

Печена патица и супа за разкош


   Допреди две или три години не бях приготвяла цяла патица.Чат-пат сме взимали по някое бутче, което приготвям с кисело зеле.Но цяла патица дори не бях виждала.Докато не се появиха в няколко супермаркета.Оттогава пека патица поне веднъж в месеца, най-вече през зимата.И тъй като патицата върви с торбичка вътрешности, супата е неразделна част от патицата.Още повече, че използвам бульона, който се получава при печенето и супата става невероятно богата на вкус и аромат.Така,че двете ястия са в една такава кулинарна симбиоза при мен.


Какво използвам:

патица - около два килограма и половина
сол
вода
торбичка за печене
гарнитура: сварени картофи и микс от задушени зеленчуци

За супата:
картофи
морков 
целина
пъщърнак
домат
магданоз
заквасена сметана/ кисело мляко и яйце (в повечето случаи пропускам яйцето, но ако сте свикнали да присъства в застройките, добавете го)
сол и оцет


  • Изваждаме торбичката с вътрешности от патицата."Много ясно" ще си кажете вие, но историята познава и случаи на забравяне, така че да го отбележа за всеки случай.
  • Може да изпечете патицата и под фолио,но аз напоследък обичам да го правя в торбичка за печене.
  • Посолявам добре цялата патица и я пъхам в торбичката.Наливам около половин чаена чаша вода вътре и връзвам.
  • Пека в силна фурна 230 градуса час и половина.Месото трябва да пада от кокалите,а не да го махате с усилие.
  • Ако се пече без торбичка крилата изгарят, а в торбичката се запазват.
  • Не слагам никаква мазнина,патицата си има достатъчно.
  • С нож или шило прободете патицата накрая.Те трябва да влизат лесно и да изтича бистра течност.Ако случайно след цялото това печене излезе розова течност,значи патицата ви е по-голяма и има нужда от още печене.


  • Докато патицата се пече сварявам вътрешностите без черния дроб.Черен дроб никога не се вари.
  • За да си улесня живота слагам в тенджерата и картофите,морковите,парче целина и пъщърнак да се варят и те.Посолявам.
  • Нарязвам на ситно сварените сърце,воденичка,шийката... Като количество месото е малко,но бульона и неговия наситен вкус и аромат правят тази супа и повярвайте,месото няма да ви липсва.
  • Нарязвам сварените зеленчуци.Обичам ги на по-големи парчета в тази супа,но това е лично предпочитание.
  • В друга тенджера слагам от мазнината на патицата, която се е отделила при печенето ( ако нямате такава, използвайте малко оло) и буквално за минута пускам нарязания черен дроб.
  • Ако не ви харесва може и да не го използвате, не е голяма загуба.Аз го махам ако към хората, които ще ядат супата има такива със стомашни проблеми.
  • Прибавяме останалото месо и заливаме с бульона.Хубаво изплакнете с малко вода тенджерата където се вариха вътрешностите, използвайте всяка капка от чудесния бульон.Добавете и още вода,ако има нужда.
  • Слагам един цял домат от консерва и оставям на слаб котлон супата да се сготви пет минути или по скоро да се смеси всичко, тъй като реално всички продукти са вече сварени.Домата не го мачкам и после го вадя, той добавя една кисела нотка в супата, която е по-тежка и има нужда от равновесие.
  • Добавям нарязан магданоз и правя застройка от кисело мляко или заквасена сметана и яйцето.Малко оцет да не се пресече.Напоследък открих, че супите стават разкошни, ако вместо кисело мляко използвам заквасена сметана.
  • На този етап супата е готова за ядене,но аз ви съветвам да потърпите малко.
  • Водата,която прибавихме в торбичката при патицата е станала на бульон.Той обаче е прекалено мазен, затова оставете тавата на студено място.Когато мазнината стегне,оберете я, а бульона който е станал като желе прибавете към супата.Повярвайте, с него получавате невероятно вкусна супа.после ако ви остане месо от патицата, добавете и него съм супата.
  • Мазнината, която сте обрали от тавата може да си сложите в бурканче и да си слагате от нея в ястия,супи.Страхотни стават печени картофи с патешка мазнина.





Ако не обичате патица, но обичате пилета, това са моите любими рецепти:






Ще съм ви много благодарна, ако рецептата ви хареса да я споделите с приятели.


Заповядайте да се запознаем и във Фейсбук страничката на блога:













сряда, 13 февруари 2019 г.

Размразена зеленчукова супа за спешни случаи

   Ако сте останали с впечатление,че у нас има само готвени ястия и че не признавам друга храна освен моята,заради която да прекарвам половин денонощие в кухнята,моля върнете това впечатление обратно.И аз съм заета и на мен се случва да съм изморена,а още повече и мен ме мързи,при това по-често отколкото е редно да си призная.
   В такива случаи си имам хапване за спешни и бързи случаи.По рядко прибягвам до топлите витрини на суперите,че още помня едни печени картофи.Обаче замразените храни и най-вече зеленчуковите миксове,тях много ги уважавам.Някои само се задушават,от други става чудна гарнитура.А откакто преди години открих сезонните замразени супи на Лидъл,винаги си имам от тях във фризера.С малко въображение и допълване с това и онова и става страхотна супа.Докато си облека домашните дрехи и намеря къде кучето ми е скрило пантофите и тя е готова.Какво повече да иска човек.



   Супата може да я кръстя още и "Млечна зеленчукова супа",защото я застройвам с прясно и кисело мляко и на всичкото отгоре сервирам с кашкавал,сирене и дори мини моцарелки.
   Много обичам разтопен кашкавал в горещата супа.Или сиренце.




   Наблягам на това,че използвам замразени зеленчуци,защото супа с пресни зеленчуци е друга супа.
Може да използвате каквито обичате или както мен готов микс към който обикновено добавям още зеленчуци,които имам замразени отделно - грах,броколи,карфиол,моркови.




Какво използвам


Замразен зеленчуков микс
/броколи,моркови,брюкселско зеле,праз,грах,целина,карфиол,.../

Сол и зехтин

Прясно мляко
Кисело мляко

Кашкавал
Сирене
Моцарелки



  • Загрявам вода и като заври изсипвам замразените зеленчуци.Водата зависи колко течна искате да бъде супата.При мен водата винаги е поне един пръст над зеленчуците,като имайте предвид,че застройката ни също е течна.
  • Ако се притеснявате за чистотата на зеленчуците може да смените една вода.
  • Посолявам и оставям докато омекнат зеленчуците.Времето за това е 10-15 минути.
  • Смесвам чаена чаша прясно мляко с половин чаена чаша кисело мляко.Може да поръсите с малка щипка куркума за цвят,но това си е по желание.
  • Взимам от супата и смесвам с нея млечната смес за да уеднаквим температурите им.Добавям стоплената млечна смес към супата и оставям на слаб котлон, но само докато тръгне да завира.Много е важно да не заври!
  • Ако е необходимо посолявам още.
  • Тази супа е добре да постои десетина минути преди да се сервира.
  • Точно толкова време ви е необходимо за да си нарежете на кубчета кашкавал и/или сирене,да отворите кутия мини-моцарелки или да нарежете голяма.
  • Сервирам супата като всеки си слага в нея колкото си иска от сиренето/кашкавала/моцарелките.
  • Може да се подправи и с малко лимонов сок.

 





Ако супата е ястие без което не можете,последвайте тези линкове за други мои супени предложения:

--- > Пилешка супа

---- > Пилешка супа със спанак

---- > Шкембе чорба по съседски

---- > Супа с наденица

---- > Гъбена супа

---- > Зимна доматена супа



А мен ще намерите във Фейсбук страничката на блога:







понеделник, 11 февруари 2019 г.

Моят хрупкав влюбен млечен крем "Целувка"

   


   Всичко започна от едни невероятно красиви винени чаши,които Силвето от  Vincid Design  /vinciddesign.com/ /ми даде с голямата отговорност за мен и пълната увереност,че няма да се изложа за нея, да ги снимам по някакъв начин.Колкото и да обяснявах,че нито съм професионален фотограф,нито пък ястията ми са изискани и заслужаващи да има чаша вино до тях,тя настояваше и ми ги остави.И докато си ги гледах ми дойде вдъхновението,кулинарната ми муза,която ме беше изоставила напоследък взе,че се размърда.Но понеже съм си аз,реших да ги използвам по мой си начин.Като ги напълних не с вино,а с десерт.Така де,не е задължително да пиеш вино за да имаш такива чаши.Както не е задължително да имаш тези чаши и да ги пълниш само с вино.


   Това е десерт за всяко време,не е точно десерта от "първо-второ-трето",защото може да си го забъркате по всяко време.Аз бих си го хапвала и посреднощ,ако не ме мързеше да отида до кухнята.
Влюбен ми е този крем,не защото се случи да ви го показвам през февруари,а защото между рикотата и заквасената сметана става добра комбинация.
Дали става за десерт за 14тия ден от февруари? Ако някой изобщо стигне до десерт тогава, да каже.


Какво използвах:

рикота (или безсолна извара) 
заквасена сметана
целувки
плодове (за свежест)


  • Рикотата и заквасената сметана са в равни количества,но да не вземете сега да ги измервате до грам и милиграм.Смесвате си "на око" колкото и както си искате.
  • Тайната съставка на този десерт (чак ми е съвестно да наричам десерт разбъркване на две съставки) са целувките.Заради тях му сложих и това влюбено име.
  • Натрошете ги и ги разбъркайте с рикотата и сметаната.
  • Ако нямате целувки и не ги обичате,сложете мед.Вярно,вече няма да е крем "Целувка",но също става много добре.
  • През лятото този крем може да постои за малко в хладилника,но през зимата го почвайте веднага.
  • И накрая нарежете си плодове каквито обичате и си сложете отгоре за разкош.







Ако десертите са ви слабост,за съжаление при мен няма много такива.Но малкото са изпитани във времето и с хората: