Първо мислех да представя двете рецепти поотделно,но те са свързани като продукти и реших да ги обединя и да ви ги разкажа заедно.
Кашкавал на фурна
Какво е необходимо :
кашкавал - 350 грама
три яйца размер L
една чаена чаша брашно
една кафяна лъжичка бакпулвер
прясно мляко ( моето е 1,5% ) - една чаена чаша (същата с която мерите брашното)
масло за намазване на съда за печене
- Настъргвате кашкавала.
- Разбивате яйцата и прибавяте прясното мляко.
- В чашата с брашното слагате бакпулвера и разбърквате.
- Пускате фурната на 200 градуса и когато се загрее разбърквате още веднъж яйчената смес и добавяте брашното с бакпулвера.Разбърквате до гладка смес.
- Добавяте кашкавала и разбърквате с лъжица.
- Веднага изсипвате в тавичка,леко намазана с масло и слагате във фурната.
- Печете докато се зачерви и стегне.Около 20-30 минути като включих и вентилатора.
- Изчакайте малко преди да разрежете,но не трябва да изстива.
- От това количество се получиха три доста засищащи порции.Добре е да се сервира със салата или нарязани зеленчуци.
Следващата рецепта я правих на другия ден.Имах тиквички,имах си кашкавал и реших да опитам комбинацията от двете.Не сложих никакви подправки,защото исках да има само вкус на тиквички и кашкавал.Разбира се могат да се добавят и копър и чесън и магданоз,изобщо всякакви подправки и зелении,които биха подхождали на тиквичките.
Кашкавал с тиквички на фурна
Какво е необходимо:
настъргани тиквички - около 400 грама (това са две средноголеми тиквички)
настърган кашкавал - 250 грама
2 яйца размер L
1 чаена чаша брашно
1 равна кафяна лъжичка бакпулвер
1 непълна чаена чаша прясно мляко (моето е 1,5%)
1 чаена лъжичка сол
масло за намазване на тавичката
- Тиквичките и кашкавала са настъргани,като тиквичките са добре изстискани от водата,която е в тях.Не ги соля на този етап.
- Разбиваме яйцата с прясното мляко и тук слагаме солта.
- Разбъркваме брашното с бакпулвера.
- Смесваме всичко и разбъркваме много добре.
- Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка и печем в загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви.
- Заради тиквичките времето за печене е повече от кашкавала на фурна.Трябваха му 40 минути на вентилатор.Зависи разбира се от съда за печене,ако е по широк времето ще е много по-малко.
- Щом стане златисто и по краищата се запече и най-важното отгоре няма никаква течност,ястието е готово.
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват заповядайте и на страничката ми във Фейсбук: