Страници

вторник, 27 юни 2017 г.

Кашкавал на фурна/Кашкавал с тиквички на фурна



   Първо мислех да представя двете рецепти поотделно,но те са свързани като продукти и реших да ги обединя и да ви ги разкажа заедно.
   

Кашкавал на фурна


Какво е необходимо :

кашкавал - 350 грама
три яйца размер L
една чаена чаша брашно 
една кафяна лъжичка бакпулвер
прясно мляко ( моето е 1,5% ) - една чаена чаша (същата с която мерите брашното)
масло за намазване на съда за печене

  • Настъргвате кашкавала.
  • Разбивате яйцата и прибавяте прясното мляко.
  • В чашата с брашното слагате бакпулвера и разбърквате.
  • Пускате фурната на 200 градуса и когато се загрее разбърквате още веднъж яйчената смес и добавяте брашното с бакпулвера.Разбърквате до гладка смес.
  • Добавяте кашкавала и разбърквате с лъжица.
  • Веднага изсипвате в тавичка,леко намазана с масло и слагате във фурната.
  • Печете докато се зачерви и стегне.Около 20-30 минути като включих и вентилатора.
  • Изчакайте малко преди да разрежете,но не трябва да изстива.
  • От това количество се получиха три доста засищащи порции.Добре е да се сервира със салата или нарязани зеленчуци.





   Следващата рецепта я правих на другия ден.Имах тиквички,имах си кашкавал и реших да опитам комбинацията от двете.Не сложих никакви подправки,защото исках да има само вкус на тиквички и кашкавал.Разбира се могат да се добавят и копър и чесън и магданоз,изобщо всякакви подправки и зелении,които биха подхождали на тиквичките.


Кашкавал с тиквички на фурна

Какво е необходимо:

настъргани тиквички - около 400 грама (това са две средноголеми тиквички)
настърган кашкавал - 250 грама
2 яйца размер L
1 чаена чаша брашно
1 равна кафяна лъжичка бакпулвер
непълна чаена чаша прясно мляко (моето е 1,5%)
1 чаена лъжичка сол
масло за намазване на тавичката


  • Тиквичките и кашкавала са настъргани,като тиквичките са добре изстискани от водата,която е в тях.Не ги соля на този етап.
  • Разбиваме яйцата с прясното мляко и тук слагаме солта.
  • Разбъркваме брашното с бакпулвера.
  • Смесваме всичко и разбъркваме много добре.
  • Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка и печем в загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви.
  • Заради тиквичките времето за печене е повече от кашкавала на фурна.Трябваха му 40 минути на вентилатор.Зависи разбира се от съда за печене,ако е по широк времето ще е много по-малко.
  • Щом стане златисто и по краищата се запече и най-важното отгоре няма никаква течност,ястието е готово.




Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват заповядайте и на страничката ми във Фейсбук:

петък, 23 юни 2017 г.

Хлебчета с прясно мляко


     Аз хлябове не обичам да правя,освен такива които стават бързо и лесно.Казвам си,че не обичам да меся и ако това е необходимо използвам хлебопекарната тя да свърши тежката работа.Тези хлебчета ги видях случайно в страничката на Бон Апети и използвах донякаде тяхната рецепта за хлебчета с мляко.
    Половината от хлебчетата,които ви описвам направих с маслини.Да знаете,че може да се прибавят и стават разкошни.



Какво е необходимо:

брашно - 500 грама  /имайте още под ръка/
пакетче суха мая (7 грама)
леко топло прясно мляко - 300 ml
1 яйце
2 супени лъжици олио
1 равна супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
ако искате да сложите маслини - около 100грама хубави натурални маслини



  • В млякото добавяме маята, олиото,захарта.
  • В половината брашно правим кладенче и изсипваме млечната смес заедно с едно разбито яйце, добавяме и солта и разбъркваме.
  • Прибавяме останалата част от брашното и замесваме меко тесто.Може да лепне малко,но не добавяйте повече.Не го натоварвайте с излишно брашно, но и все пак трябва да получите тесто, затова винаги имайте още под ръка.
  • Оставям да втаса в топла на 50 градуса фурна около половин час да си удвои обема.
  • Разделяме тестото на шест части и правим хлебчета.
* Първоначално не слагах яйце в тестото и пак се получаваха, но с едно яйце някак станаха с една идея по-добре.С което искам да Ви кажа, че ако не ви се слага яйце, пак ще получите меки и вкусни хлебчета.
* В три от хлебчетата сложих нарязани и набрашнени маслини.
  • Нареждаме в тава и поръсвам с брашно.
  • Оставям да втасва още половин час,но вече извън фурната.
  • По време на този половин час в зависимост колко бързо ви се нагрява фурната я пуснете на 250 градуса с включен вентилатор.
  • Поръсваме с брашно и правим резки на хлебчетата с много остър нож и слагаме във фурната.
  • Печем 2 минути на силните 250 градуса,а после намаляваме на 200 градуса
  • С моята фурна бяха готови след 20 минути.
  • Готовите покриваме с кърпа да се отпуснат.




Още рецепти по темата:







Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви допадат,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:

четвъртък, 8 юни 2017 г.

Барселона - град,в който искам да се връщам 2 част

   
   Продължаваме да трамбоваме барселонските улици.Има толкова много за разглеждане,а времето ни е толкова малко.Имам предимство,че в музеите съм влизала преди и сега искам само да си припомня улиците и площадите,да подишам въздуха и да ме намокрят фонтаните.





   Ден трети в каталунските земи започна с кратко пътуване до планината Монтсерат и неговия манастир кацнал сред белите скали.А сред белите скали е  църквата на манастира приютила една черна Мадона.
   Две неща не трябва да се пропускат в този манастир.Хора на малките момчета и тази именно черна мадона.Бих казала, че дори и нерелигиозните хора трябва да я видят,защото сама по себе си тази фигура е интересна и много необичайна.Тя няма нищо общо с познатата Богородица и Исус.По скоро прилича на царица седнала на своя трон.А се нарича Черна,заради особения тъмен цвят. Хората,които искат да я видят отблизо и да си пожелаят нещо или да я помолят нещо са много.Опашката е винаги дълга и се чака доста.Минава се по цялата дължина на катедралата,изкачва се по стълби за да достигне до нишата където е поставена.Казват че трябва да се докосне с дясната ръка там където е нейната дясна,държаща земното кълбо.







   След като се извисихме в Монтсерат трябваше да бъдат зарадвани и феновете на футбола с посещение на стадиона на едноименния отбор.Аз лично не направих обиколка по терен,съблекални и ложи,но и разглеждането на магазина не беше по малко уморително.



   Аквариума.Непрекъснато чувах сравнения с този в Истанбул,кой бил по-голям в кой имало повече риби.Защо трябва да се сравнява непрекъснато на мен не ми е ясно.Всяко си е за себе си,най малкото заради мястото където се намира.Аквариума се намира в района на пристанището където има както много магазини,така и много яхти.А аз лодки и вода мога да гледам непрекъснато и няма да ми омръзне.










   Ден четвърти.Ден разнообразен.Разгледахме отвътре Катедралата на Барселона,отново направихме няколко тигела по Бари Готик,парка Цитаделата с разкошния фонтан и неочаквани зелени папагали,зоопарка,най-шарения и ароматен пазар Бокерия и разходка с влакче по крайбрежието за да стигнем до Пинеда където се намираше нашия хотел.
   Катедралата на Барселона си е истинска катедрала.Прекрасно осветена вътре.
   Не забравяйте да отидете и в градината където до езерцето с рибки се разхождат едни прекрасни бели пернати красавици.











   След катедралата се отправихме към парка Цитаделата,който много исках да разгледам.Не защото толкова ми се гледаха пейки и градинки,а защото от него се вижда в далечината Триумфалната арка,минава се покрай една красива сграда и най-вече исках да разгледам невероятния фонтан в центъра на парка.
   Паркът на Цетаделата е наречен така,защото на това място някога е имало крепост.Завършен е по време на световното изложение през 1888 година.Тогава е изграден и този фонтан-каскада,вдъхновен от фонтана Ди Треви в Рим.
   А зелените папагали бяха изненада.Така както се изненадах да ги видя навсякъде в Мадрид,така не очаквах да ги видя и тук.(за мадридските разказвам в пътеписите за испанската столица: Мадрид и Парковете на Мадрид ).








   А така и така бяхме в района решихме да разгледаме и зоопарка на Барселона.Нещо което можех да пропусна,но бях дала вече обещание че ще влезем.Много и разнообразни животни и птици има в зоопарка,но много от тях бяха в прекалено тесни клетки за да ми хареса наистина това място.











  На връщане към площад Каталуния имаше време да спираме в магазини и магазинчета.Оригинални стоки почти няма,както няма и оригинални продавачи.В центъра на Барселона пазарлъци и подвиквания за цени.Какво да се прави,това е вече нашия континент.
  На пазара Ла Бокерия както винаги си беше лудница,но много красива лудница.Не мога да му се нагледам на този пазар,а за опитването на различни вкусотии да не говорим.









На другата сутрин казахме адиос на морето и потеглихме...към други спирки.А колко още има за разглеждане в Барселона...




Ако историите,които разказвам и показвам ви харесват,заповядайте и в страничката ми във фейсбук:




Продължихме екскурзията: