Страници

неделя, 15 декември 2024 г.

Печено червено цвекло, моркови и разни добавки



    Това не е салата, както си мислех да го нарека в началото, нищо че е разбъркано.Това ми беше една вечеря тези дни и реших да споделя както самата нея, така и нейни разновидвности каквито също си приготвям и които може да вземете за идеи, ако решите да опитате.В края на краищата като всяка рецепта (като изключим някои, които го изискват) не се съобразявайте изрично и категорично с моята.Използвайте въображението си и оставете вашия вкус да ви води.

   Обичам червено цвекло, обичам го и настъргано с лимон и зехтин, обичам го сварено със сирене, обичам го и печено по един такъв начин, който ще ви разкажа сега.



Какво използвам:


три средни глави червено цвекло

два-три моркова

допълнение: може да си добавите брюкселско зеле, целина, тиква защо пък не, праз също така

сушени листа целина е подправката ми в тази рецепта

зехтин

сол и по желание черен пипер

печени орехи

котидж сирене

допълнение: рикота, крема сирене, обикновено бяло сирене


Почиствам цвеклото и морковите и ги нарязвам на парчета.

Ако ги печете на фурна сложете ги в тавичка.Ако са на фрайъра сложете в кошницата или пък в хартиена тавичка.

Посолявате леко и поръсвате със зехтин.Разбърквате добре и печете на 200 градуса 10-15 минути.Аз ги обичам хрупкави и това време ми е достатъчно.

Печените зеленчуци прехвърлям в дълбока чиния и поръсвам с още малко зехтин, поръсвам и със сушен кервиз /листа целина/.Харесвам в сушен вид кервиза и реших да го използвам.

Допълнение: може да си поръсите със свежи подправки като магданоз, копър (с него е много добре)

Поръсвам с начупени печени орехи.Не ги смилайте, нека се усещат.

Допълнение: може и със сурови орехи

Сервиране: може да сложите на дъното на чинията котидж сиренето и отгоре да наредите цвеклото и морковите (или изобщо зеленчуците ако сте добавили и други).Може да го разпределите и отгоре.

Допълнение: освен котидж може да използвате крема сирене, може да смесите различни сирена.

Не използвам дресинг.Някога ще ви покажа салата с дресинг, но тук усещаме сладостта на самите зеленчуци обогатена със солеността и свежеста на някакво сирене