От две години си поръчвам един страхотен суджук от едно момче от Еленския край.Какво съвпадение, нали? Точно от района, който ми е най-мил на сърце.Та поръчвам си всеки път повече и никога не стига тоя суджук.Накрая дори го крия да не го виждам.В началото обаче, още преди да изсъхне съвсем, то не е печене на суджук, не е пържене на тигана с яйца...абе размазване голямо.Днес дойде ред да го сложа в добрия стар боб.
Това ястие може да се приготви и в тенджера на котлона, но на мен ми е по-лесно да е във фурната.Слагам и готово.
Какво е необходимо:
два буркана готов сварен боб или почти килограм сух боб
голяма глава стар лук
супена лъжица червен пипер
(пробвах с пушената паприка от "Щипка сол" - чудно стана!)
чаена лъжичка пушен пипер - но само ако сте сложили обикновен преди това
(с пушеният пипер трябва да се внимава, много е силен)
супена или повече лъжица стрит сух джоджен
суха червена чушка
супена лъжица домашна вегета (изсушен микс от зеленчуци, който ако нямате такъв пропуснете)
два моркова
олио
суджук - полусух нарязан на парчета
- Използвам в повечето случаи боб от буркани или предварително сварен.
- Бобът от буркани измивам добре и сменям една вода.С една дума заливам с вода и като кипне отново го измивам добре.
- Ако е суров, знаете накиснали сте го във вода от предната нощ и на следващият ден след като сте сменили една две води го сварявате.
- В малко олио задушавам нарязаният лук, суджука на парчета, морковите.
- Смесвам със свареният боб, поръсвам с червените пипери, джоджена и накъсана на малки парченца суха червена чушка.Ако имате домашна вегта, сложете от нея.
- Прехвърлям в глинен гювеч или дълбока тава/тенджера за фурна
- Заливам с вода, поръсвам с малко олио (дори да пусне мазнина суджука, пак си иска мало мазнина), посолявам.Водата преценете според това колко течно искате да е ястето.Аз заливам с две чаени чаши.
- Ако използвам тава или тенджера слагам взагята на 200 фурна, ако е в глинен гювеч в леко топла и завъртам копчето на 200 градуса.
- Нека се пече поне час ако е в тава, час и половина ако е от студена фурна.
- Накрая по желаниемахате капака и оставяте така, като зависи ако искате да няма течност, оставете до пълно изпаряване.Аз обикновено искам да има течност и не махам капака.Освен това имайте предвид, че ще оставите готовото ястие да постои и то "дърпа" още от течността.А го оставяте да постои, защото боб е най-вкусен когато е изоставен дълго време.