- Аз винаги варя месото за супа предварително.Така мога да я довърша по-късно,а и мога по-добре да овкуся бульона като сложа различни подправки при месото.
- Сварих месото със зърна черен пипер и дафинов лист.
- В мазнина или както е при мен в две супени лъжици олио задуших нарязани на ситно лук, чесън и киселото зеле.Ако е много стегнато зелето, прибавете бульон или вода и оставете докато омекне или стане във вид, в който ви харесва.Аз го обичам леко хрупкаво, не обичам да е разварено.
- Ред е на нарязаните на ситно картоф, морков, начупих на ситно и една суха червена чушка.Поръсих и червения пипер.
- Залях с бульона, в който е варено месото.Обикновено доливам и вода.На този етап за по-силен зелев вкус може да налеете и зелева чорба.Опитайте как ви е на вкус!
- Оставих докато се сварят картофите и морковите.
- Почти накрая прибавих и граха (когато е замразен не му трябва много време).
- Опитайте на вкус и ако има нужда от сол, посолете.
- След като махнах от котлона поръсих отгоре малко зехтин и разбърках.Има ли зеле, носи мазнина, но не исках да е олио.Но това е по желание.
- Добре е супата да постои преди сервиране за да се обединят всички вкусове.Но да стои на топло, защото супата се яде почти гореща.
Страници
сряда, 30 януари 2019 г.
Да гоним вирусите през зимата със зелева супа
вторник, 29 януари 2019 г.
Фалафели (приготвени на фурна и сервирани с хумус и салата "почти табуле")
- смесваме смления нахут със смлените лук,чесън и магданоз
- добавяме кимион,кориандър,червен пипер,сол
- добавяме и бакпулвера и смесваме добре
- готовата смес я прибираме в хладилника докато фурната се загрее на 200 градуса
- ако се придържате към оригинала изпържете ги в мазнина
- аз моите ги направих на кюфтенца и ги овалях в галета,с идеята не само да не се разпаднат,но и да имат коричка като пържените
- пекох ги около 20 минути
- смесих нахута с тахана
- подправих с кимион и сол,добавих и лимонов сок
- опитвайте на вкус
- сервирайте задължително със зехтин и поръсете с червен пипер
- докато фалафелите се пекат и приготвяте хумуса,залейте кус-куса (истински,а не пастата) с гореща вода и оставете да набъбне
- нарежете на ситно домат,червен лук и магданоз
- объркайте със зехтин и сол
- в оригинала магданоза е много,освен това се добавя и лимонов сок,но аз по някаква причина не обичам магданоз с лимонов сок и не слагам
- салатата е страхотно свежо допълнение към фалафелите и хумуса
петък, 25 януари 2019 г.
Орехови хлебчета
И ето как блога се сдоби с още една рецепта за хляб.
- Смесих брашното,орехите и солта.Моите орехи ги меля в машинката за мелене на кафе и става много бързо.
- В кладенче налях топлата вода,маята,захарта и олиото.
- Като шупна маята разбърках до лепкаво тесто и оставих на топло.
- Когато удвои обема си го размесих още малко,като се имайте под ръка още брашно ако много ви лепне.
- Включих фурната на 200 градуса
- Разделих тестото на пет топки и ги наредих върху хартия за печене.
- Когато фурната загря ги намазах с топла вода и ги цепнах с ножа отгоре (вие можете да направите и резки или каквото искате).
- Пекох около 25 минути.
- Извадих,завих с кърпа.
- Вкусът на тези хлебчета е уникален.Плътен вкус и аромат на ядки.
Вечерна разходка в Любляна.
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
вторник, 22 януари 2019 г.
Пикантно телешко готвено
- Сварявам или по скоро разварявам телешко месо (най добре джолан) с малко сол.
- Варя в тенджера под налягане един час за да може месото да се разпада и накрая имам прекрасно сварено телешко и наситен гъст бульон.
- Както и да го мисля, това ястие се приготвя с вече сварено месо,затова дори да не е в тенджера под налягане,сварете го предварително.
- Малка глава лук,две скилидки чесън,морков и целина нарязах на много ситно.
- Задуших ги в олио и малко вода до омекване.Винаги задушавам в една супена лъжица мазнина и една супена лъжица вода.
- Зеленчуците трябва да попият цялата течност.Ако са ви по големи парченцата и не са омекнали долейте малко топла вода.Реално зеленчуците се готвят само тук,затова ги направете колкото искате сготвени.Аз обикновено си ги оставям леко хрупкави,т.е. да ги усещам при ядене.
- Налях виното и оставих да заври.
- Доматите от консервата намачках и ги добавих.Разбърках и оставих да се изпарява водата.
- Чак когато се получи доматен сос прибавих червен пушен и лют червен пипер.
- Внимавайте с пиперите! Повечето хора си мислят,че дори да сложат повече какво толкова,ще стане по-червено ястието.Не е точно така.Особено пушения пипер е много силен и ако е в повече може да ви прецака ястието.От лютия също сложете колкото си прецените.
- На този етап може да опитате вкуса и ако ви е кисело,добавете захар.
- Добавих телешки бульон (според порциите и колкото течно го искате ястието) и разбърках.
- Най накрая добавих и телешкото месо накъсано на парчета.Тъй като то е преварено голяма част от него вече е в този вид.
- Ако е необходимо добавете сол.
- Разбърках и оставих десетина минути на слаб котлон.
- Не сгъстявам с брашно,оставям си да има течност.Все пак основния прибор,с който ще се яде е лъжица.Но оставям на вас да ги го довършите по желание на гъстота.
петък, 18 януари 2019 г.
Зелникът за татко
И ето, че в един хубав но студен януарски ден, реших да изпълня едно татково желание да му направя този зелник по начина, по който го знае от детството си.Само че аз вярна на себе си реших, че това няма да е една обикновена баница към която ще има малко праз.Това трябваше да е баница за чудо и приказ и да се говори дълго за нея.Каква скромност от моя страна,нали? Важното обаче за мен е, че татко много я хареса.Пак ще му направя.
Хубавото на този зелник е, че всъщност е две рецепти в едно.Ако не ви се яде нещо от тесто, може да си направите само праза и обратното.Много често това у нас се хапва само така за обяд или вечеря.Баницата, която завъртях около праза е една от най-хубавите баници, които съм правила.Тя е идеална за моменти когато нямате много кори под ръка или пък имате, но хората които искате да нахраните са повече.Получава се доста плътна и голяма, а в същото време мека и сочна.Нещо като баница-тутманик.
- приготвяме я като нарежем на ситно праза и го задушим в лъжица олио и малко вода.
- Като омекне прибавяме натрошено сирене, кисело мляко и брашно.
- Разбъркваме няколко пъти за да може всичко да се смеси добре.Поръсвам още олио.
- От посочените продукти трябва да получите гъста смес като за кекс
- Взимате една кора и намазвате с част от плънката.Мислено или пък нарочно си я запределете на три (или колкото кори използвате).Ама хубаво и добре намазвате, не само да нахвърляте.
- Слагате отгоре друга кора и чак тогава завивате на руло.Нещо като навит сандвич от кори.
- Слагате в тавичката като започвате от вън навътре
- И така две по две и шесте кори.
- Оставяте свободна следата на тавичката и в нея изсипвате празената плънка.
- Разтопявате маслото и хубаво поливате с него баницата.По желание слагате и жълтък
- Печене на 190-200 градуса до готовност.
петък, 11 януари 2019 г.
Кюфтенца с изненада на фурна
спагети (моите са плоски лингуини)
Размесих мляното месо с филията хляб, която намокрих с вода и отцедих, добавих по около кафяна лъжичка кимион и кориандър.То си беше солено месото, така че не сложих сол.
Нарязах парчето пушено сирене на парчета.Нарежете ги според броя кюфтенца, които искате.Не е задължително да са седем големи, може да са десет малки.
Взимах от месото с мокри ръце, оформях плоско кюфтенце и слагах парче пушено сирене в средата.Загръщах и оформях така, че да е добре покрито.Ето как малките кюфтенца станаха с големи размери и щяха да нахранят гладните хора точно както трябва, ако правех нормални по големина кюфтета.
Наредих кюфтенцата в тавичка на дъното на която поръсих малко зехтин.
Оставих ги в хладилника и включих фурната на 200 градуса.Когато загря сложих кюфтенцата да се пекат.
Докато кюфтенцата се печаха, приготвих доматения сос.Намачках доматите и ги прехвърлих в тенджера (без мазнина, без вода),а с вода отмих останалия доматен сок в консервите.Така не губя нито грам от доматите.Ако сте настъргали пресни домати слагате ги директно.
На слаб котлон оставих доматения сос да се изварява.Ако се притеснявате, че ще пръска сложете капак, но не плътно.
Когато една трета от течността извря добавих пресовани три скилидки чесън (може да сложите колкото си искате)
Поръсвате със сол и захар (аз винаги използвам кафява нерафинирана,защото обичам по-карамеления вкус).Разбърквате и махате от котлона.
Нека соса е по-течен тъй като допълнително ще го готвим и с кюфтетата.
Докато приготвям доматения сос в друга тенджера в солена вода сварих спагети.Ястието е такова, че ако не искате може да си го хапнете и без паста.Само кюфтенцата с доматен сос, но на мен ми трябваше количество храна този път и затова сложих и спагети.
Извадих тавичката с кюфтенца и прибавих при тях доматения сос и спагетите.Разбърках добре и върнах в изключената вече фурна да си постоят десетина минути за да се обединят вкусовете.Така соковете, които са излезли от кюфтенцата при печенето, както и тяхната мазнина допълнително овкусяват доматения сос, който пък прави спагетите невероятно вкусни.Затова може да пропуснете каквато и да е мазнина в доматения сос.
Съвет от мен когато приготвяте паста.Винаги я прибавяйте към соса да постои в него и дори да се досвари в него.Така тя се овкусява и е много по-вкусна, отколкото ако сложите соса върху пастата чак при сервиране.
Освен, че се получи страхотно ястие, в него нищо не е пържено или с излишно добавена мазнина, така че всички бяха доволни накрая.Както казва един приятел, бяхме доволно накапани с доматен сос.
понеделник, 7 януари 2019 г.
Almoixàvena - трудно се произнася,бързо се изяжда или божествена испанска закуска с парено тесто
- Кипнах водата с олиото и щипка сол.
- Намалих котлона на най-ниска степен.
- Изсипах брашното и бърках с дървена лъжица.Тестото си се получи веднага.
- Махнах от котлона и оставих да изстине малко.Не е нужно да става студена,а само да не е вряло.
- Едно по едно прибавяте яйца и бъркате след всяко.
- В една по-голяма тава сложих хартия за печене като я закрепих с мъничко тесто лепнато между тавата и хартията в четирите краища.Иначе поне в началото хартията ще ви бяга насам-натам.
- Изсипах тестото и с лъжица загладих тестото.
- Поръсвате обилно със захар и канела отгоре.Нека е кристална захар,а не пудра.Според мен може да е кафява,но аз този път поръсих с бяла.И не прекалявайте с канелата все пак.
- Пекох около 20 минути на 200 градуса.Като започне да става златисто тестото проверете го.Аз повдигнах от единия край и отдолу беше изпечено.
- Изваждате и по стар испански обичай накъсвате на парчета готовата Almoixàvena и лапате с ръце.
Докато си чаках закуската и в кухнята сериозно се ароматизира на канела,си извадих снимки и запазени джунджурийки от Испания.Обичам я тази страна.
А на вас съм разказвала за нея в тези истории:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/