Дори само веднъж на пролет човек трябва да си направи едни сармички с лапад.През останалото време може да е джаста-праста всичко разбъркано и в тенджерата/тавата, както го правя и аз, но сармичките са нещо специално, нещо галещо небцето и доставящо радост с всяка хапка, нищо че изискват малко повече занимавка в приготвянето си.
Може би тези от вас, които са наминавали покрай блога пролетно време са виждали, че вече имам рецепта и то съвсем сполучлива и вкусна.
ПОСТНИ САРМИ С ЛАПАД
Но този път в плънката сложих една шепа коприва (потуп по рамото за тази идея) и разбира се вкусът стана съвсем различен, а всяка сармичка беше хапка пролет.
Какво използвах:
по-големи листа лапад
малка глава стар лук
два стръка пресен лук ( и повече ако са ви крехки)
два стръка пресен чесън (също така, може и повече, ако са ви малки чесънчетата)
коприва в нарязан суров вид беше около чаена чаша, но и повече да сложите, сармите само ще спечелят от това
чаша ориз (чашата е с вместимост 200 ml)
препълнена чаена лъжичка червен пипер
джоджен
сол
олио
- Нарязваме на ситно стария лук и пресните лук и чесън
- В около супена лъжица олио и малко вода задушавам стария лук и белите части на пресните лук и чесън.
- Прибавям ориза, червения пипер, поръсвам обилно с джоджен
- Добавям половината от зелените части на лука и чесъна.Те ще добавят вкус сега, а останалата част я слягам почти накрая и за свежест.
- Добавям нарязаната измита коприва.Нея не я попарвам или нещо друго, слагам я прясна.Внимавайте ако ви е съвсем свежа набрана да не ви ужили, че изобщо не е приятно.
- Заливам с чаша и половина вода (ориза трябва да е изцяло готов, защото сармите ще ги варим после съвсем малко колкото само да се споят листа и плънка)
- Накрая посолявам.
- Докато плънката се готви измивам лапада.Тъй като ползвам по-големи листа, с остър нож изрязвам дебелата част по средата.Плъзвам ножа и отстранявам дебелата част като внимавам да не пробия листото.
- Лапада го топвам във вряла солена вода.Буквално взимам, потапям и изваждам.
- Взимам тиган.Ориз и такива постни сарми от всякакви зелении готвя в тиган, защото се нареждат само на едно ниво.Така се готвят равномерно, а не долният ред да е наквасен с вода, а горните да останат без.Освен това има по-голяма повърхност и се готвят по-бързо.Ако сармите са повече, използвам тавичка с капак.
- Завивам сармите и ги нареждам в намазнен тиган или тавичка една до друга, така те се поддържат и няма опасност да се развият.
- Заливам с гореща вода само до половината.Слагам капак и варя на слаб котлон докато поемат течността.Това е само няколко минути, тъй като реално всичко ни е готово.Дори може да не изчакате да се поеме водата, когато спрете котлона и ги оставите те ще попият всичко.
- Готовите сарми не бръзайте да вадите и сервирайте, изчакайте да се охладят.Това е постно ястие и е най-вкусно леко топло и дори студено.
- Получават се много нежни сармички, които прехвърлям внимателно в чинии за да не се разпаднат.Сервирам с млечен сос, само кисело мляко или кисело мляко и масло с червен пипер.
Към сармите приготвих един млечен сос или по скоро гаринтура, тъй като си я хапвах към сармите, а не върху тях.Съветът ми всъщност е винаги да имате такива млечни гарнитури, защото има опасност сармичките да свършат още преди чиниите.
Какво използвах:
кисело мляко
пресен чесън нарязан на ситно
листенца мента нарязани на ситно
крема сирене ( примерно на кофичка мляко, препълнена супена лъжица)
малко сол
Както става ясно смесвате всичко и готово.Посолете на вкус, защото може и да не се налага заради крема сиренето.А крема сиренето дава плътност на млечната ви гарнитура, за да може да си я загребвате с вилицата към сармичките, а не да я гоните с лъжица в купата.
Правя си тази бърканица и без сарми,само че слагам още повече чесън, не винаги крема сирене и понякога натрошени орехи.