Може да се развихрите с ароматите, сега ви е паднало.
Не забравяйте да сложите аромати и в пудрата захар, с която ще поръсите сладкиша.
Какво използвах:
180 грама настъргана тиква
180 грама настъргани ябълки
четири препълнени супени лъжици захар
150ml вода
100ml прясно мляко
40 грама масло
две супени лъжици олио
аромати: канела, готов микс от коледни подправки (джинджифил,карамфил,канела, инд.орехче...), портокалови корички,ванилия...напавете си свой собствен микс, не се ограничавайте само с една подправка
натрошени ядки (заради идеята да е различен нашия десерт не се ограничавайте само с орехи, ами сложете една шепа всякакви)
пудра захар задължително смесена с някакъв от горните аромати
- В тенджера слагате настърганите тиква и ябълки, поръсвате със захарта и наливате водата.
- Минутка-две на нормален котлон разбърквате за да се разтопи захарта и малко да омекне плънката.
- С цетка или гевгир прецедете течноста и я оставете на страна.Да не я изхвърлите, тя е основен герой в нашата рецепта.
- Разбърквате много хубаво плодовата смес с аромати.Тук ви оставям да си импровизирате, като посочвам, че аз сложих чаена лъжичка захар с аромат на ром, две чаени лъжички канела и щипка коледна смес (тези от вас, които наминават и във Фейсбук знаят,че се бях запасила с микса,който продават в Лидъл)
- Разтопявате си маслото и го смесвате с олиото.
- Взимате две кори (уточнихме, че корите са тънки) и намазвате горната с масло.Аз намазвам с четка за да е равночерно и за да не прекаля с количеството.не ви трябва течаща от мазнина кора, а само намазнена.
- Взимате си от тиквеноябълковата смес и разпределяте по повърхността.Аз не намазвам с плънката, по скоро я поръсвам с нея.
- Ако ще сложите ядки, тук е момента да ги поръсите и тях.
- Завивате и нареждате в тавичка.Тавичката леко намазвам с четката, с която мажа корите.
- Отгоре хубаво намазвате корите с останалата смес от масло и олио и слагате в загрята на 180 градуса фурна
- Печете до зачервяване.
- Към течността от тиквата и ябълките прибавяме прясно мляко.Моята течност беше 100 ml и добавих 100 ml пясно мляко, общо 200ml
- Нека прясното ви мляко не е ледено от хладилника, но не и топло.
- С тази млечна смес заливате баницата.Използвайте черпак за да може да я разпределите равномерно.
- Тръснете тъвичката (внимавайте да не се изгорите) и отново печете.При мен отне около десетина минути.Трябва течността да се попие изцяло.
- Така получената баница ще ви изглежда сбита, но спокойно и аз реших, че това е провала на седмицата, но се оказа че резултата е повече от добър .Покривате я с кърпа и оставяте десетина минути да си почине, да се отпусне, корите отгоре да станат меки и приятни.
- Докато сладкиша си почива смесете лъжица пудра захар с малко аромат.Аз поръсих с коледната смес.Може да сложите само малко канела и ванилия или само ванилия, но нека да има аромат.
- Поръсвате сладкиша с ароматната пудра захар и останалото е история.
Идеята за тази рецепта дойде от тук: http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2014/12/blog-post_12.html