Страници

сряда, 18 октомври 2023 г.

Бутерки с ябълки

 

Няма по-лесни десерти от тези с бутер тесто, дори само да го нарежете и поръсите със захар получавате нещо вкусно за подслаждане.




Тази рецепта е толкова лесна, че дори няма нужда от описание.

Какво ви е необходимо:

бутер тесто
ябълки
захар



Хубавото е, че може да си направите от ти до сто и три бутерки.

  • Взимате една ябълка, издълбавате средната част със семките (ползвах джиджавката за почистване на чушки).
  • Нарязвате ябълката на резени с дупка
  • Нарязвате бутер тестото на лентички
  • Увивате резена ябълка.
  • Нареждате в тавичка върху хартия за печене и печете на 200 градуса докато се зачервят






понеделник, 16 октомври 2023 г.

Кекс с ябълки


Наситен аромат на препечен карамел от нерафинираната захар, ухание на канела и вкус на прегоряла есен.



За моите стандарти снимките на този кекс са едни от най-ужасните, които съм правила, но реших, че той просто трябва да влезе веднагически в блога без значение как го виждате представен, защото е много, много вкусен.



Какво използвах:

Две яйца
Чаша захар
Ванилия
Чаша и половина брашно с чаена лъжичка бакпулвер
Половин чаша прясно мляко.
Чашата е 250 ml


Получаваме кексова смес от изброените продукти.

Три ябълки нарязани на ситно, разбъркани с канела, три супени лъжици кафява захар мусковадо, две супени лъжици меко масло.


В правоъгълна тавичка с хартия за печене слагаме половината кексова смес, половината от ябълките, после пак кексова смес и отгоре останалите ябълки като ги разбъркваме леко.
Печене на 180 градуса до готовност.

Няма нужда да го пудрите с пудра захар, той си е вкусен така без добълнителна сладост и въпреки, че изглежда препечен, точно в това е неговият чар.Да очаквате леко препечен вкус и аромат.

Леко топъл със заквасена сметана и горещо горчиво кафе или силен чай и всичко е шест!



Мусака с прясно зеле

 

Започвам отдалеч, че бай ви Иван известен още като тате беше рожденик.Той колкото мрази да се споменава това, толкова и очаква да има пържени кюфтета за обяд в този ден.
Аз обаче реших, че той заслужава "три дена яли, пили и се веселили" най вече първата част, защото втората не е кой знае колко популярна у нас, а третата е забранена защото нали уж няма да споменаваме рожден ден.
Както се казва в старите приказки, речено-сторено. Имах си мляно месо за кюфтета и ето как изпълних едно негово желание.За мусака със зеле.За тази мусака ми говори от години вече, защото много я харесва от едно заведение където често обядваме до работа.И всеки път като я яде там ми казва, че трябва да му я направя.Ами ето я и моята.
Рецептата има и пипкав вариант какъвто аз направих сега, но има и по-бърз и двата ще ви ги разкажа подробно в частта с приготвянето.





Както повечето от вас знаят, аз не приготвям големи количества.Това е като за двама с допълнително.Ако обаче имате голямо семейство и искате повече, просто увеличете количествата.

Какво използвах:

Прясно зеле нарязано на ситно - 250 грама
Червена чушка
Домат
три-четири скилидки чесън

Мляно месо - около 150 грама

Риган (може чубрица)
Сол
Олио

три супени лъжици ориз (или както казвам ръсвате една шепа)

две яйца, две супени лъжици кисело мляко, супена лъжица брашно, сол

  • В тиган с две супени лъжици олио задушавам първо зелето.
  • Когато омекне добавям мляното месо, наливам малко вода ( две три супени лъжици) за да го разбия по-лесно и задушавам докато се сготви.
  • Тази рецепта както споменах може да се направи и пипкаво и по забързано.Като за първи път реших да се постарая като смлях червената чушка, домата и чесъна.Не съвсем на пюре, но все пак на много ситни парченца.Ако не ви се занимава да вадите уред, нарежете ги на ситно.
  • Прибавих зеленчуковата смес към зелето и месото и разбърках добре.
  • Поръсих с риган.Но и чубрица ще върви добре тук.
  • Накрая прибавих и ориза и разбърках.
  • Може в този момент да налеете вода (за моят ориз използвах една чаша с вместимост 200ml) и почти да довършите в тигана ястието, но може да пресипете в тавичкаq да залеете с вода и да си продължите във фурната ястието.
  • Тъй като месото ми не беше мазно, поръсих с олио ястието, приблизително две супени лъжици.
  • По време на готвенето, дали в тигана или във фурната, може да се наложи да долеете вода заради ориза (различни видове, различна вода), доливайте винаги гореща.
  • След като е готово правим заливка.
  • Разбивам яйцата добавям киселото мляко и брашното, посолявам с щипка сол и разбивам до гладка смес.
  • Ако ястието е готвено в тиган сега го прехвърляме в тавичка и заливаме.Ако си е било в тавичката, заливаме и оставяме да стегне.
  • Ястието не се яде горещо, оставете го да си почине, нека е само леко топло.










сряда, 4 октомври 2023 г.

Солен щрудел с бутер тесто и плънка от спанак

 

     Понякога ястието ми се получава фантастично и увисвам с името, особено когато е някаква импровизация или микс от няколко видяни рецепти.Както е в този случай.Напоследък се вдъхновявам в Инстаграм докато чакам порцелановите страници да предложат красоти, което е друга тема за една друга моя страст.

   
   Може да се каже, че всичко което се приготвя с бутер тесто е вкусно.Само него да си изпечете пак си е добре.Но прибавите ли и плънка, тогава вече говорим за друго измерение.
   Продуктите съобразих най-вече с новата ми тавичка, която нямах търпение да изпробвам в действие.
   Щруделът не е голям, но повярвайте продуктите и самото бутер тесто са си доста сериозни и не е необходимо да сервирате огромно парче за да се нахраните с него.



Какво използвах:


бутер тесто - 300 грама

( бутер тестото ми е  500 грама, но аз използвах само тази част от него, ако не ви пречи за печенето, използвайте цяло парче и малко увеличете плънката)

спанак - 125 грама

(една торбичка бейби спанак)

сирене - около 100 грама

настърган кашкавал - три супени лъжици

( така ми е по-лесно да ви кажа колко отмерих, защото първо бяха две после сложих още малко)

едно яйце

черен сусам за поръсване

( невероятен вкус придава на печивата този сусам, дори само леко да е пъръсено с него)

чаена лъжичка зехтин за сотиране на спанака

  • Спaнaка ми е малък и крехък и го използвах целия без да го режа.Просто леко го сотирах в малко зехтин.
  • Смесих охладения спанак с натрошено сирене, кашкавала и внимание! разбих яйцето отделно и използвах около една трета от него, с останалата намазах щрудела.
  • Разтелих бутер тестото.
  • По средата наредих плънката.
  • Краищата нарязах (до плънката) на ленти, с които завих плънката като се застъпваха.Намазах отгоре с разбито яйце.
  • Печене на 200 градуса докато се зачерви добре.