Започвам отдалеч, че бай ви Иван известен още като тате беше рожденик.Той колкото мрази да се споменава това, толкова и очаква да има пържени кюфтета за обяд в този ден.
Аз обаче реших, че той заслужава "три дена яли, пили и се веселили" най вече първата част, защото втората не е кой знае колко популярна у нас, а третата е забранена защото нали уж няма да споменаваме рожден ден. Както се казва в старите приказки, речено-сторено. Имах си мляно месо за кюфтета и ето как изпълних едно негово желание.За мусака със зеле.За тази мусака ми говори от години вече, защото много я харесва от едно заведение където често обядваме до работа.И всеки път като я яде там ми казва, че трябва да му я направя.Ами ето я и моята.
Рецептата има и пипкав вариант какъвто аз направих сега, но има и по-бърз и двата ще ви ги разкажа подробно в частта с приготвянето.
Както повечето от вас знаят, аз не приготвям големи количества.Това е като за двама с допълнително.Ако обаче имате голямо семейство и искате повече, просто увеличете количествата.
Какво използвах:
Прясно зеле нарязано на ситно - 250 грама
Червена чушка
Домат
три-четири скилидки чесън
Мляно месо - около 150 грама
Риган (може чубрица)
Сол
Олио
три супени лъжици ориз (или както казвам ръсвате една шепа)
две яйца, две супени лъжици кисело мляко, супена лъжица брашно, сол
- В тиган с две супени лъжици олио задушавам първо зелето.
- Когато омекне добавям мляното месо, наливам малко вода ( две три супени лъжици) за да го разбия по-лесно и задушавам докато се сготви.
- Тази рецепта както споменах може да се направи и пипкаво и по забързано.Като за първи път реших да се постарая като смлях червената чушка, домата и чесъна.Не съвсем на пюре, но все пак на много ситни парченца.Ако не ви се занимава да вадите уред, нарежете ги на ситно.
- Прибавих зеленчуковата смес към зелето и месото и разбърках добре.
- Поръсих с риган.Но и чубрица ще върви добре тук.
- Накрая прибавих и ориза и разбърках.
- Може в този момент да налеете вода (за моят ориз използвах една чаша с вместимост 200ml) и почти да довършите в тигана ястието, но може да пресипете в тавичкаq да залеете с вода и да си продължите във фурната ястието.
- Тъй като месото ми не беше мазно, поръсих с олио ястието, приблизително две супени лъжици.
- По време на готвенето, дали в тигана или във фурната, може да се наложи да долеете вода заради ориза (различни видове, различна вода), доливайте винаги гореща.
- След като е готово правим заливка.
- Разбивам яйцата добавям киселото мляко и брашното, посолявам с щипка сол и разбивам до гладка смес.
- Ако ястието е готвено в тиган сега го прехвърляме в тавичка и заливаме.Ако си е било в тавичката, заливаме и оставяме да стегне.
- Ястието не се яде горещо, оставете го да си почине, нека е само леко топло.