Страници
вторник, 25 октомври 2022 г.
Нос Емине, най-източната точка на Стара планина
петък, 21 октомври 2022 г.
Божественяшки кюфтета със сос
Тази рецепта е импровизация или по скоро комбинация от различни ястия с кюфтета, които често се приготвят у нас.Започна като една идея, премина в друга и накрая се получи голяма вкусотия, затова и влиза директно в блога.Добре, че я записах веднага, защото като всичко, което се прави на момента имаше опасност да забравя това и онова.
Какво използвах:
мляно месо - 300 грама
глава лук
магданоз около супена лъжица нарязан
филия хляб
кориандър кафяна лъжичка
кимион кафяна лъжичка
три супени лъжици ориз
домат, чушка (червена при мен, защото повече ги обичам), десетина скилидки чесън
вино - една две супени лъжици
чаена лъжичка червен пипер
сол
босилек, риган
(може да си сложите в соса вашите любими подправки)
брашно
олио и масло
- Смесваме добре каймата с подправките, хляба, ориза.
- Оформяме не много големи кюфтенца, които овалваме в брашно и оставяме в хладилника за около половин час
- През това време в супена лъжица олио и супена лъжица масло ( може да е само олио) задушаваме лук и чесън, нарязани на ситно и чушки нарязани на лентички
- Като омекнат добавяме една-две супени лъжици вино.
- Когато течността се изпари добавяме обелен и накълцан на ситно домат ( щипка захар, ако домата е кисел и не обичате кисело)
- Подправя се със щипки сух босилек и риган, но тъй като това ястие си е импровизация, може да си сложите вашите любими подправки
- Всичко се задушава добре, добявя се червен пипер, две лъжици брашно и се налива топла вода около чаена чаша.Посоляваме.
- Взима се тиган или плитка тавичка и се нареждат кюфтенцата, заливат се с готовия сос, слага се капак и се оставя да се готви до готовност на кюфтенцата, което е около 25-30 минути на слаб котлон.Не трябва да врят и кипят.
- Кюфтенцата трябва да са покрити със соса в началото.Затова според тях преценете в какъв съд да ги готвите.Не забравяйте да покриете с капак.
И разходката на кюфтетата:
петък, 14 октомври 2022 г.
Пилешката ни яхния
Какво си представяте когато чуете за домашна и семейна храна? Пред моите очи започват да се търкалят баници, питки, но най-много като че ли свързвам домашната храна с добрите стари яхнии.Манджите дето ги топиш с хляб.
Преди много време гледах едно интервю с един поляк и него не помня вече, но ми се е запечатало това, че когато го питаха какво най-много му е направило впечатление, това било, че ние чупим хляба на хапки и го топим в астието.Не бил виждал такова нещо.А за мен това е нещо съвършено и страшно вкусно.
Ако пък ме питате кое ястие се е приготвяло най-много в къщи когато съм била дете, мисля че е това е пилешка яхния с чубрица.Някои го наричат кавърма, но за мен кавърмата е нещо съвсем друго и затова това ястие си го наричам както си го зная, пилешката ни яхния с чубрица.