Както стана дума в една друга рецепта за сарми, много ми беше интересно как е правилно да се изписва сарми или сърми.И въпреки, че на езика ми идва да кажа сърми, правилното е сарми, тъй като думата идва от долма-сарма.Не, че е чак толкова важно.Важното е да има сарми.И докато през зимата те са от зеле, то на пролет са свежите варианти.
Ако обичате лозови сармички, хвърлете един поглед на моята рецепта:
---- > Постни лозови сарми
А ако искате нещо различно, пробвайте сармичките с лапад, които днес приготвих, изядох и описах за Вас:
Какво е необходимо:
Разбирате, че количествата са приблизителни, защото зависи от големината на листата.
Винаги избирам по-големи, защото нямам нерви да навивам стотици сарми.
две връзки лапад
(от тях отбрах големите листа, а малките ще правя на яхния)
(от тях отбрах големите листа, а малките ще правя на яхния)
два-три стръка пресен лук
два стръка пресен чесън
пресен магданоз
пресен джоджен
малка глава стар лук
две трети чаена чаша ориз
олио и сол
Варианти за млечни сосове, с които да ги сервирате:
кисело мляко, олио и червен пипер, сол
кисело мляко, скилидки чесън и копър, сол и черен пипер
кисело мляко, пресен чесън и копър, сол
кисело мляко, скилидки чесън и копър, сол и черен пипер
кисело мляко, пресен чесън и копър, сол
- Измивате и почиствате лапада от дръжките.Ако са прекалено големи и стари и има твърда жилка по средата, я премахнете с нож, като го прокарвате по листото и я изрязвате.Звучи сложно, но става лесно.
- В солена вода бланширате листата.Само леко да омекнат за да могат да се навиват по лесно.Пускате, броите до пет и вадите.
- Първо задушаваме в малко олио и вода нарязани на ситно стария лук и бялата част на пресните лук и чесън.
- Добавяте ориза, разбърквате.
- Добавяте зелените части на лука и чесъна.
- Магданоз и джоджен са следващите, като си преценете колко ги обичате и сложете количество по желание и на ваш вкус.
- Посолете и долейте още малко вода.Оставяте плънката да се готви почти до пълно сваряване на ориза.
- Навивате сармичките, слагате ги плътно подпрени една до друга на дъното на тенджера или най-добре в тиган.Най-равномерно се приготвят когато са на един ред в съда за готвене и затова аз винаги правя сарми в тиган с капак.Така когато са наредени само на един ред стават и по-бързо.
- Заливате с вода около половината от височината на сармите, все пак плънката ни е почти готова. Поръсвате с малко олио отгоре, слагате капак и варите на най-слаба степен на котлона.
- Това, че са подпрени една до друга позволява да не слагате чиния отгоре да ги придържа, но ако се притеснявате сложете такава.
- Когато са готови, при мен времето е десетина минути, оставете ги както са си в тигана или съда където ги приготвяхте,но без капак.Нека постоят там докато се охладят.Постните ястия са хубави когато се ядат топли, но никога горещи, а сармичките даже и почти студени.
- Момента с яденето е различен и аз пробвах няколко начина с млечни сосове, които посочих по-горе.
По желание сервирате с кисело мляко, а в малко олио на котлона "цървате" червен пипер и заливате отгоре върху порциите.
В киселото мляко по желание може да сложите чесън и стар и пресен.Може да добавите и нарязани копър и магданоз.А може и нищо.Въпрос на вкус.
Други пролетни рецепти:
Малка пролетна пита с коприва
Пролет в чинията или две рецепти с коприва
Пролетно лапаме лапад
Спаначена пита
Агнешка дробсарма
Готвено с агнешко
Агнешко с лук и чесън
В киселото мляко по желание може да сложите чесън и стар и пресен.Може да добавите и нарязани копър и магданоз.А може и нищо.Въпрос на вкус.
Други пролетни рецепти:
Малка пролетна пита с коприва
Пролет в чинията или две рецепти с коприва
Пролетно лапаме лапад
Спаначена пита
Агнешка дробсарма
Готвено с агнешко
Агнешко с лук и чесън
Ако рецептите, които споделям ви харесват, заповядайте и във фейсбук страничката на блога: