Лидия Бастианич е известен шеф готвач за всички,които гледат кулинарните канали и не само.Тя приготвя невероятни италиански ястия и е вдъхновение за много други кулинарни блогъри и готвачи.
Наденичките на фурна, които тя приготвя бяха първата нейна рецепта, която правих преди много години и една от най-любимите рецепти в къщи.В последствие съм я споделяла на много хора и всички са ми казвали, че много им харесва.И как няма да е така, като всичко се комбинира в една невероятно вкусна комбинация.Да си оближеш пръстите!
Наденичките на фурна, които тя приготвя бяха първата нейна рецепта, която правих преди много години и една от най-любимите рецепти в къщи.В последствие съм я споделяла на много хора и всички са ми казвали, че много им харесва.И как няма да е така, като всичко се комбинира в една невероятно вкусна комбинация.Да си оближеш пръстите!
Какво е необходимо:
Сурова наденица (купувам овкусена с подправки) - тези които са за суджук са идеални и понеже имат приблизително еднаква големина слагам една и половина или две подкови, които нарязвам на парчета (обикновено на половини)
(малка подробност, но дано имате проверен месар, който слага месо в надениците)
(малка подробност, но дано имате проверен месар, който слага месо в надениците)
Два-три големи картофа
Червена чушка
Зелена чушка
Жълта ако искате още цвят
Гъби - около 150 грама
5-6 килидки чесън
Голяма глава стар лук
Червено вино (и с бяло съм правила) - чаена чаша ( 200ml)
Сол и черен пипер
Олио
Като цяло количествата на зеленчуците са приблизителни, но все пак ви посочвам моите като за моята тавичка или глинения гювеч където също приготвям тази вкусотия
- Нарязвате зеленчуците на едри парчета.
- Трябва ви тиган или тенджера в които слагате около супена лъжица олио.
- Наденичките и всеки един от зеленчуците се запържват за малко като започваме от наденицата.Идеята е всеки от зеленчуците да поеме от нейния аромат.
- Запържваме за кратко наденицата.Ако ви е много мазна, може да я набодете на няколко места да си пусне сок и мазнина и тогава пропуснете олиото.
- Следват картофите.Лука и чесъна.Чушките.Гъбите.Не ги гответе, само колкото да поемат ароматите и вадите.Буквално ги завъртате в мазнината и вадите
- Всички продукти нареждате в съда ви за печене.
- В съда където пържихте продуктите налейте виното и разредете с малко вода (около половин чаена чаша или половината на количеството вино, което сте използвали) и с дървена лъжица хубаво остържете каквото е останало от пърженето.
- Важно е виното да кипне и го оставете половин минута
- Поръсете в него сол и черен пипер и излейте при надениците и зеленчуците.
- Разбъркайте всичко добре или просто разтърсете гювеча за да се запредели течността добре.
- Покрийте с капака или с фолио ако е в тава.
- Печете на 200 градуса 30-40 минути като накрая проверете картофите.
- Ако не държите да има сос, оставете го да остане "на мазнина"
- Изваедете от фурната и оставете десетина минути да си почине и тогава сервирайте.
- Това ястие е много вкусно и на следващия ден.Само притопляте и готово.
- После ми се обадете да кажете колко много ви е харесало :)
Наденицата е много трудна за снимане, много рядко излиза добре на снимка,но все пак опитах :)
Ако имате сигурно място откъдето си взимате наденици, с една дума да сте сигурни какво съдържат може да я приготвяте по най-различни начини.
Други мои любими и изпитани във времето рецепти с наденица,които често приготвям:
Ако рецептите които споделям и историите,които разказвам,зповядайте и във Фейсбук страничката на блога: