Страници

петък, 20 юли 2018 г.

Наденичките със зеленчуци на фурна на сеньора Лидия

   


    Лидия Бастианич е известен шеф готвач за всички,които гледат кулинарните канали и не само.Тя приготвя невероятни италиански ястия и е вдъхновение за много други кулинарни блогъри и готвачи.
   Наденичките на фурна, които тя приготвя бяха първата нейна рецепта, която правих преди много години и една от най-любимите рецепти в къщи.В последствие съм я споделяла на много хора и всички са ми казвали, че много им харесва.И как няма да е така, като всичко се комбинира в една невероятно вкусна комбинация.Да си оближеш пръстите!




Какво е необходимо:

Сурова наденица (купувам овкусена с подправки) - тези които са за суджук са идеални и понеже имат приблизително еднаква големина слагам една и половина или две подкови, които нарязвам на парчета (обикновено на половини)
(малка подробност, но дано имате проверен месар, който слага месо в надениците)
Два-три големи картофа
Червена чушка
Зелена чушка
Жълта ако искате още цвят
Гъби - около 150 грама
5-6 килидки чесън
Голяма глава стар лук
Червено вино (и с бяло съм правила) - чаена чаша ( 200ml)
Сол и черен пипер
Олио


Като цяло количествата на зеленчуците са приблизителни, но все пак ви посочвам моите като за моята тавичка или глинения гювеч където също приготвям тази вкусотия




  • Нарязвате зеленчуците на едри парчета.
  • Трябва ви тиган или тенджера в които слагате около супена лъжица олио.
  • Наденичките и всеки един от зеленчуците се запържват за малко като започваме от наденицата.Идеята е всеки от зеленчуците да поеме от нейния аромат.
  • Запържваме за кратко наденицата.Ако ви е много мазна, може да я набодете на няколко места да си пусне сок и мазнина и тогава пропуснете олиото.
  • Следват картофите.Лука и чесъна.Чушките.Гъбите.Не ги гответе, само колкото да поемат ароматите и вадите.Буквално ги завъртате в мазнината и вадите
  • Всички продукти нареждате в съда ви за печене.
  • В съда където пържихте продуктите налейте виното и разредете с малко вода (около половин чаена чаша или половината на количеството вино, което сте използвали) и с дървена лъжица хубаво остържете каквото е останало от пърженето.
  • Важно е виното да кипне и го оставете половин минута
  • Поръсете в него сол и черен пипер и излейте при надениците и зеленчуците.
  • Разбъркайте всичко добре или просто разтърсете гювеча за да се запредели течността добре.
  • Покрийте с капака или с фолио ако е в тава.
  • Печете на 200 градуса 30-40 минути като накрая проверете картофите.
  • Ако не държите да има сос, оставете го да остане "на мазнина"
  • Изваедете от фурната и оставете десетина минути да си почине и тогава сервирайте.
  • Това ястие е много вкусно и на следващия ден.Само притопляте и готово.
  • После ми се обадете да кажете колко много ви е харесало :)






Наденицата е много трудна за снимане, много рядко излиза добре на снимка,но все пак опитах :)

Ако имате сигурно място откъдето си взимате наденици, с една дума да сте сигурни какво съдържат може да я приготвяте по най-различни начини.

Други мои любими и изпитани във времето рецепти с наденица,които често приготвям:




Ако рецептите които споделям и историите,които разказвам,зповядайте и във Фейсбук страничката на блога:



 


четвъртък, 19 юли 2018 г.

Наденички и тиквички наредени и печени на фурна

   Ивана от "С нож и вилица в ръка" приготвила едни много красиви рулца с тиквички и кренвирши и понеже нейните ястия са винаги много вкусни  и изкусителни реших,че трябва да ги направя.

   Рецептата е тук: 


   Така се случи обаче,че бях решила да приготвя и опиша една друга рецепта,която е много любима в къщи и от доста време съм си я планирала за блога.Една рецепта на сеньора Лидия за едни наденички на фурна.Рецептата описах тук:


   Ами сега? Коя от двете да бъде? На Ивана или на Лидия? А защо да не импровизирам, както винаги се получава при мене.
  И така, рецептата на Ивана придоби малко по различен вид,но основно се придържах към нейните продукти като смених кренвиршите с наличните при мене наденички и не ги навих,ами по мързеливия начин ги наредих.


Какво използвах (за две порции):

две тиквички
две наденички (сурови)
2/3 чаена чаша галета от мек хляб (смелих в чопъра две филии типов хляб)
 скилидки чесън
магданоз
зехтин
сол

  • Смесих галетата с пресован чесън (ако обичате сложете повече),нарязан на ситно магданоз и малко сол.Ако наденичките са солени,пропуснете.Добавих зехтин и хубаво разбърках да се получат мокри трохи.
  • Нарязах наденичките на парчета.
  • Редих тиквички и наденички,а отгоре поръсих с галетата/трохите така че да има и между тиквичките за да може да поемат водата,която има в тях и в същото време овкусяват с аромат на чесън и магданоз.
  • Пекох около половин час като проверявах наденичките.Не ги сервирайте веднага,оставете десетина,че и повече минути да постоят да си поемат соковете и ароматите.Хареса ми как тиквичките попиха ароматите на наденичките и в същото време ги освежиха,тъй като моите бяха доста солени.
  • Сервирайте със свежа салата и/или таратор.



Още рецепти с тиквички:





неделя, 8 юли 2018 г.

Патладжани с доматен сос на фурна

   Тази рецепта си я видях в една книжка с есенни рецепти.Защо са я сложили там,след като патладжаните трябва да се ядат през лятото не ми е ясно.Ако ме питат мен,патладжани трябва да се ядат целогодишно и ежедневно :)
   На пръв поглед рецептата ми се стори обикновена.Но всъщност не е точно така.По този начин не бях приготвяла патладжани и въпреки,че има малко повече подготовка,заслужава си всяка отделена минута.Всъщност ястието може да се приготви на части.Първо патладжаните и соса и по-късно само да се сглоби и изпече.Аз съм пристрастна и няма да ви кажа колко вкусни станаха,дори да не изглеждат идеално на снимка.



Какво е необходимо:

три средноголеми патладжана
домати - половин килограм /месести за предпочитане или от сорта рома/ или две консерви белени домати
една глава лук
две-три скилидки чесън
една чаена чаша прясно мляко
сирене - около 150 грама 
олио,сол,магданоз


  • патладжаните се почистват,нарязват,посоляват и отцеждат от горчивия сок колкото се може повече.Горчив патладжан може да ви отрови цялото ястие после.Затова и не купувам големи патладжани,за да нямат много семена.
  • отцедените патладжани се изпържват /може и да се запекат на грил тиган/
  • лука и чесъна се нарязват и задушават в малко олио
  • прибавят се нарязани на кубчета домати и се задушават и те /ако използвате от консерва,не слагайте сока,само доматите/
  • когато се задушат се налива прясното мляко и се посолява /ако ви е кисело,добавете малко захар/
  • в съд за печене на дъното се слага от доматения сос,колкото да го покрие
  • нареждат се патладжани
  • отгоре се наръсва с натрошено сирене и се залива с доматения сос
  • в зависимост от съда ви може да го направите на няколко пласта или само един.При мен са два слоя.
  • отгоре поръсвате с магданоз и покривате с капак или фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна 30-40  минути.Може да ви се вижда много тъй като всичко вътре е готово,но идеята е да се спои всичко и патладжаните да станат "като мозък".
  • готовото ястие го оставяте покрито десетина минути след като го извадите от фурната и като всяко постно ястие не се яде вряло,а топло.
  • при сервиране може да поръсите с пресен магданоз.





Други вкусотии с патладжани,които приготвям често:







събота, 7 юли 2018 г.

Мавърски шишчета от Испания

   В Испания и особено в Андалусия тези шишчета ги хапват по улиците.Наричат се още Pinchitos morunos и са много,много ароматни и разбира се вкусни.Тяхната родина е Северна Африка, но маврите ги донесли в Испания и така постепенно са се превърнали в испанска храна.В оригинал се правели от агнешко месо, днес обаче най-често се приготвят от свинско, дори и от пилешко.Много били популярни и във Венецуела, както прочетох докато търсех оригинални рецепти.Но тъй като не съм имала удоволствието да ги опитам там, ще се придържам към испанската версия.
   Приготвят се на скара или барбекю с дървени въглища, но аз поради липса на такива в къщи ги приготвих в добрия стар грил-тиган.


Какво е необходимо:

Необходими са ви подправки,защото те правят тези шишчета различни.

За да се придържам към оригинала разгледах няколко рецепти и всички бяха горе долу еднакви с малки разлики в подправките.

свинско месо - около 400 грама
2-3 скучани скилидки чесън
една  равна чаена лъжичка смлян кориандър
една чаена лъжичка червен пипер
една равна чаена лъжичка сух риган
една чаена лъжичка млян кимион
2 чаени лъжички сол
половин чаена лъжичка стрита мащерка 
(тя не присъстваше навсякъде,но аз имам и сложих)
половин чаена лъжичка куркума за цвят 
(може и без нея,но ако я използвайте внимавайте с количеството,не трябва да е много)
една супена лъжица зехтин



  • Месото (моето е от плешка) се почиства от ципи и мазнина и се нарязва на парченца.
  • Смесват се сухите подправки с чесъна и зехтина и с тази марината много добре се смесват парчетата месо.
  • В някои рецепти първо слагаха месото на шишчетата и тогава ги намазваха с маринатата,но аз първо ги мариновах и тогава наредих.
  • Стоят в марината поне два часа в хладилник.
  • Нагрявате барбекю,скара или както мен тиган и печете около 2-3 минути от всяка страна в зависимост колко големи сте ги нарязали.
  • Отрежете половин лимон и го сложете на скарата/тигана с отрязаното надолу и оставете за половин минута.При сервиране капнете върху шишчетата капки лимонов сок.
  • Аз ги сервирах върху арабска питка.
  • Може да поднесете с нарязани зеленчуци (домат,чушка,краставица).


Допълнение: В някои рецепти използваха и къри и/или черен пипер, така че може да пробвате да обогатите още повече вкуса.Аз лично чак такова смесване на подправки не обичам, затова използвах само посочените по-горе.




За любимата ми Испания и още повече Андалусия съм разказвала тук:


За малкото и много бяло селище Михас:


За Беналмадена и още нещо:


А за много други истории и рецепти,добре сте дошли в страничката на блога във Фейсбук: