От доста време си мислех да ги пробвам тези палачинки.Честно казано бях скептично настроена, защото от различни сладкиши с тиква зная, че реално тиквата не добавя някакъв вкуси понякога ми се вижда безмислено използването ѝ. Тя обаче добавя цвят.А оттук насетне си имаме нужда от цвят и почти е сигурно, че всички имате тиква наоколо или поне не е невъзможно набавянето ѝ.Затова тези палачинки заемат официално място в блога.
Рецептата видях в един любим мой блог "Скрина на баба".Да, точно така, аз не следя само кулинарни блогове, всякакви следя.Дори тези ежедневните както си ги наричам, са ми особено интересни, дори когато в тях има теми, които са много далеч от моя живот.Та ако и вие сте така, хвърлете поглед в блога на Мария.
http://www.skrinanababa.com/pancakes/
Какво използвах аз:
100 грама тиква /може да е варена,печена,на пара/
150 ml прясно мляко
1 яйце
2 равни супени лъжици кафява захар мусковадо
3-4 препълнени супени бъжици брашно
/ в уточнения ви пиша защо не е точно количеството/
1 чаена лъжичка равна бакпулвер
1 препълнена чаена лъжичка коледни подправки
/аз си имам една такава смес от канела,кардамон,инд.орехче, джиджифил... може да си направите своя, но не се ограничавайте само с канелата/
олио, тиган
Уточнения:
трябва да получите гъста смес като за американски палачинки.Предвид на това, че тиквата ви може да е по-водна, яйцето с различна големина, слагайте брашното на части.Ако ви стане прекалено гъста, разредете с малко вода.
причината да държа толкова много на точно този вид захар е, че тиквата може и да не придава вкус, но една част от великолепния вкус на тези палачинки идва от леко прегорелия вкус именно на тази захар.
какъвто и тиган да използвате, не използвайте масло за намазване, по добре олио,като имайте предвид, че буквално няколко капки ви трябват за да намажете тигана.Ако все пак дърите на масло, капвайте и олио към него, защото то иначе загаря а това не е особено приятно.Този съвет ви го давам всеки път между другото като правим палачинки.
следвайки рецептата приготвих палачинките с прясно мляко, но следващия ще пробвам с кисело, защото откакто правя палачинки с кисело мляко /вижте рецептата за марудници/, някак повече ми харесват така.Но аз уважавам рецептите на всички и първия път винаги ги следвам в основната им част.
След направените уточнея пристъпваме към приготвянето:
- Пасирате тиквата с прясното мляко, прибавяте яйцето и разбивате.
- Следва захарта, брашното, бакпулвера и подправките.
- Получената гъста смес оставете да си опчине докато си приготвите тигана.
- Тигана през цялото време трябва да не е нагрят силно.
- Капвате две три капки олио,разнасяте и с черпак си изливате количество за палачинка.
- С дъното на черпака или с лъжица разнасяте да получите хубав кръг.
- Когато започнат да се появяват балончета обръщате.
- Не се притеснявайте, че едната ви страна изглежда по-прегоряла, това не пречи на вкуса, даже обратно.
- Палачинките на мен лично ми харесаха повече като се охладиха, тогава най-силно се усещаха ароматите, но това оставям на вас да си го решите.