Много се чудих как да нарека тази рецепта, защото реално това е лютеницата, която правя, но реших да не меля, защото и така ми беше страшно вкусна и се получи направо като ястие.Супер идея за зимата когато мога да си отворя едно бурканче и да ги го изям с препечена филийка примерно и малко сирене.
Какво използвам:
Това са точните количества, от които се получава вкусът, който на мен ми харесва най-много
печени, почистени и обелени червени чушки - 1 кг
обелени домати сорт "Рома" (консервни домати) - 1 кг
обелен, нарязан, посолен и отцеден от водата патладжан - 200 грама
нарязани моркови - 250 грама
малка глава чесън
сол - 2 чаени лъжички
захар - 1 и 1/2 чаени лъжички
оцет - 1 1/2 чаени лъжички
олио - една пълна чаена чаша (с вместимост 150 ml)
- Червените чушки пека, почиствам и обелвам.Нарязвам на големи парчета.Ако съм си купила готови печени, само нарязвам.
- Консервните домати обелвам и нарязвам отново на произволни парчета.
- Патладжана обелвам и нарязвам на парчета.посолявам и оставям да се отцеди.
- Морковите нарязвам на парченца.
- И чушките и доматите оставям в гевгири да се отцеди водата им.
- В голяма тенджера с капак подходяща за фурната или дълбока тава слагам всички зеленчуци без чесъна.
- Ако е тендрежа слагам капака, ако е тава завивам с фолио.
- Слагам в загрята на 200 градуса фурна.
- След един час изваждам, разбърквам, наливам олиото, прибавям чесъна нарязан на парченца.
- Сол и захар.Оцета.
- Разбърквам и връщам за поне още половин час.
- Накрая ставям без капак/фолио като изключвам фурната.
- Разпределям в бурканчета и варя за капачка 7 минути.Количеството бурканчета е различно, защото не ползвам еднакви, а различни по големина.