Какво е необходимо:
два патладжана
четири глави лук
два моркова
три-четири скилидки чесън
няколко червени сладки домата
щипка червен пипер
няколко врътки на мелничката черен пипер
сол
олио
магданоз за поръсване по желание без да прекаляваме
Една вметка искам да направя тъй като всеки си интерпретира по собствен вкус това ястие, това са моите изисквания за него:
- лукът се реже на едри полумесеци, не просто на едро и трябва да омекне почти до готовност още при приготвянето на плънката, реално всичко запичаме почти готово, а не искаме суров хрупкав лук, поне аз
- лодките патладжан се пържат; приготвям го понякога изпечен, но разбира се не е същото, затова ако здравето и стомасите ви позволяват, изпържете ги, а ако все пак предпочетете да изпечете патладжана намазнете го много добре с олио, не просто поръсен или пък оставен на сухо, мазни трябва да са
Разбира се в този случай обогатих ястието с домати и ето как точно се случи всичко:
Обелвам патладжаните,нарязвам на половинки, издълбавам ги и посолявам.Оставям да постои докато се отцеди от горчивия сок.
Една част от издълбаната част нарязвам на ситно, а останалата на филийки, които също посолявам и оставям да се отцеждат.Тях изпържвам отделно и ги хапваме с оцет и чесън.
В олио изпържвам лодките патладжан и ги изваждам в чиния (не ги слагам в тавичката където ще печем, още не)
Докато пържа патладжана нарязвам лука на полумесеци, моркова и малко домат (половин) на кубчета, чесъна на ситно.
В мазнината, ако е останала такава от патладжана (ако не е , добавям) задушавам лука, моркова, чесъна и нарязаната на ситно вътрешност на патладжаните.За да омекнат по-бързо наливам лъжица-две вода.Готвя до момент в който лука е почти готов, т.е. е омекнал но не е станал на каша.
Прибавям нарязания домат, червен пипер, сол и черен пипер.
Пълня лодките с плънка като със сигурност ще ви остане част от нея и тук идва допълнителната част в това ястие
Нарязвам няколко домата (зависи колко са големи, но преценете според тавичката и това че лодките патладжан трябва да са добре наредени сред домати) и ги прибавям към останалата плънка.Посолявам и разбърквам.Добавям две три супени лъжици вода.Искам доматите да се готвят докато се пекат с патладжана, а не веднага да прегорят.
Нарочно пиша че патладжаните са върху домати а не с доматен сос, защото доматите са нарязани.Не ги меля или настъргвам.Трябва да са на парчета.
Слагам доматената смес в тавичка и отгоре нареждам пълнените патладжани.Ако искате поръсете с малко олио отгоре.
Пека на 200 градуса до готовност или докато доматите започнат да се запичат.
И сега най-трудната част, оставете да изстине ястието.Не съвсем студено, но в никакъв случай горещо.Може в този момент да направите салата, ама огромна за да ви отнеме повече време.
Накрая при сервиране по желание и за свеж вид поръсете с нарязан и намачкан пресен магданоз.