Страници

неделя, 14 декември 2025 г.

Село: Яхния с месо и различно картофено пюре

 

    Една доста бърза яхния се получи, защото нарязах месото (свинско и пилешко) на малки хапки.


    Много обичам да приготвям яхнии, кебапи и кавърми с хапки месо.Това позволява да се използва малко количество, което в порция със сос изобщо не се усеща като малко.И не става въпрос само за икономичност, а за количество месо в една порция, което не е задължително да е по кило на човек.И го казва човека, който обича месо.Но обичам да усещам всичко в чинията, да ми е по равно.




Какво използвах за три порции с допълнително:


една пилешка пържола

свинско месо (от плешка) - около 200 грама

не е задължително да изполвате два вида месо, аз имах такова и исках да го използвам

две глави лук

половин стрък праз

зелена чушка

морков

десетина скилидки чесън

червен пипер

чубрица

сол

зехтин


Нарязах пилешката пържола и плешката на хапки

В тиган с капак (при мен е така, вие си действайте с тенджерата) сложих месото и чесъна и залях с вода (почти ги покрива)

Когато месото беше почти готово, прибавих лука и чушките нарязани на едро, праза нарязан на ситно и моркова на тънки кръгчета.

Поръсих с чаена лъжичка червен пипер, толкова чубрица.

Посолих.

Залях с гореща вода за четири порции, това означава че слагате толкова вода колкото ще са ви порциите в чиниите.Дали ще отмерите точно с чиния или на око си решавате вие, но с лъжица-две плюс минус не е проблем.

Оставям да се готви до омекване на лука или колкото искате да бъде сготвен.Ако го обичате по-хрупкав не гответе до край.

Накрая поръсвам със зехтин.Ако месото е пуснало мазнина, не се налага това или е по желание.

По желание, ако ви е течен соса, сгъстете с малко брашно или нишесте.



Картофено пюре за гарнитура:

килограм картофи сварени в солена вода

крема сирене (от вида на Филаделфия или подобно на него)

топло прясно мляко (само ако пюрето е много гъсто) - две три супени лъжици

зехтин - супена лъжица


Намачквам или пресовам сварените картофи

Смесвам ги с крема сирене.

Ако е много гъсто прибавям малко топло мляко или от водата където са варени картофите.

Супена лъжица зехтин



Няма коментари:

Публикуване на коментар