И днешната е негова и понеже се получи очаквано вкусно,веднага я описвам и предлагам на Вашето внимание.
В сезона на тиквичките това май е една доста приготвяна рецепта,но като повечето рецепти търпи развитие във всяка кухня.Така че тази рецепта вече е видинско-сливенска,но с максимално придържане към видинския оригинал.
Какво използвах:
настъргани и отцедени тиквички - две чаени чаши
настърган кашкавал - една чаена чаша
две яйца
три препълнени супени лъжици брашно
натрошено сирене краве - по малко от чаена чаша
крема сирене - три супени лъжици
копър и скилидка чесън
- Пускате фурната да се загрява на 200 градуса.
- Настърганите и много добре отцедени тиквички смесих с настърган кашкавал,яйца и брашно и разбърках добре.Не сложих сол по две причини,да не се разводни сместта и защото разчитах на кашкавала да я овкуси.
- Готовата смес я разстелих върху хартия за печене в тавата.Трябва да е равномерно дебел пласт.
- Сместта я приготвяте когато вече ви е загрята фурната и слагате веднага!
- Пекох 25 минути докато стегна и се зачерви.
- Извадих и веднага навих готовия блат както си е с хартията.
- Приготвих смес от натрошено краве сирене,крема сирене което да спои плънката.Копър и скилидка счукан чесън,като тяхното количество е по желание.При мен са съвсем малко,защото точно този ден дегустаторите ми бяха такива,че не ги обичат особено.Но за мен следващия път ще си сложа повече.
- Развих блата,махнах хартията и намазах с плънката.
- Блата не трябва да е прекалено горещ,защото ще разтопи сиренето и ще потече.
- Завих на руло и сервирах.
Още рецепти с тиквички:
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви допадат,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога където се случват още повече рецепти и истории: