Страници

неделя, 14 декември 2025 г.

Село: Яхния с месо и различно картофено пюре

 

    Една доста бърза яхния се получи, защото нарязах месото (свинско и пилешко) на малки хапки.


    Много обичам да приготвям яхнии, кебапи и кавърми с хапки месо.Това позволява да се използва малко количество, което в порция със сос изобщо не се усеща като малко.И не става въпрос само за икономичност, а за количество месо в една порция, което не е задължително да е по кило на човек.И го казва човека, който обича месо.Но обичам да усещам всичко в чинията, да ми е по равно.




Какво използвах за три порции с допълнително:


една пилешка пържола

свинско месо (от плешка) - около 200 грама

не е задължително да изполвате два вида месо, аз имах такова и исках да го използвам

две глави лук

половин стрък праз

зелена чушка

морков

десетина скилидки чесън

червен пипер

чубрица

сол

зехтин


Нарязах пилешката пържола и плешката на хапки

В тиган с капак (при мен е така, вие си действайте с тенджерата) сложих месото и чесъна и залях с вода (почти ги покрива)

Когато месото беше почти готово, прибавих лука и чушките нарязани на едро, праза нарязан на ситно и моркова на тънки кръгчета.

Поръсих с чаена лъжичка червен пипер, толкова чубрица.

Посолих.

Залях с гореща вода за четири порции, това означава че слагате толкова вода колкото ще са ви порциите в чиниите.Дали ще отмерите точно с чиния или на око си решавате вие, но с лъжица-две плюс минус не е проблем.

Оставям да се готви до омекване на лука или колкото искате да бъде сготвен.Ако го обичате по-хрупкав не гответе до край.

Накрая поръсвам със зехтин.Ако месото е пуснало мазнина, не се налага това или е по желание.

По желание, ако ви е течен соса, сгъстете с малко брашно или нишесте.



Картофено пюре за гарнитура:

килограм картофи сварени в солена вода

крема сирене (от вида на Филаделфия или подобно на него)

топло прясно мляко (само ако пюрето е много гъсто) - две три супени лъжици

зехтин - супена лъжица


Намачквам или пресовам сварените картофи

Смесвам ги с крема сирене.

Ако е много гъсто прибавям малко топло мляко или от водата където са варени картофите.

Супена лъжица зехтин



четвъртък, 11 декември 2025 г.

Хапки от свинско месо с праз и ориз (на тиган)

 

     Няколко пояснения за да си прецените дали да си губите времето в четене на рецептата:
    Тъй като тези дни се съобразявам с лекарски предписания, в тази рецепта не пържа нищо.Не че аз пържа по принцип, така съм си свикнала, но да си кажа.
    Приготвям на тиган, защото рецептата е за двама човека, а и винаги готвя ориз в тавичка или тиган.В такива по широки съдове ориза се готви по-бързо и равномерно, това си е мое наблюдение.


    А снимките са на открито на първото слънце от няколко дена, което ме накара да си седна на двора с чинията и да се стопля и външно и вътрешно.



    Има един български ориз, от който вече сме изяли сигурно десет килограма от него, а съм поръчала не знам колко.Той се продава в разфасовки по 5кг и първият път когато поръчах нямаше как за мен само да оставя такова огромно количество и раздадох на приятели да го опитат и както и очаквах, защото аз много рядко греша в избора на продукти, всички много го харесаха и си поръчвахме няколко пъти.Много е вкусен, сериозно, аз толкова вкусен ориз имам чувството, че никога не съм яла, а аз обичам много ориз.И дори преварен както го обичам и както е на снимката, зърната пак си стоят отделно, не стават на каша.
   Та така де, това е от онези публикации които всички започват да ме обвиняват, че правя реклама, но аз си държа на мнението, че българските проиводители трябва да се подкрепят и когато нещо ни харесва, трябва да го разкажем за да го опитат повече хора и не зная защо трябва непременно да са намесени пари в това, освен за да си купим продукта разбира се. Вече на кой му плащат за да ви представи специално нещо, си е работа между него и производителя.Лошо няма!





Какво използвам за това ястие а две порции:

една пържола 
(това имах аз, но може да е всякаква част: врат, плешка...в количество за две порции)

чаша ориз (вместимост 200ml)

стрък праз

5-6 чери доматчета или малък домат

чубрица

зехтин


Пържолата нарязах на хапки и заедно с половината праз нарязан на ситно сложих в тигана и налях с малко вода.На половина на месото, ако хапките са малки не е нужно много вода, те ще се сготвят бързо.

Под капак месото се свари и овкуси на праз, което беше моята цел.

Добавих ориза, останалия нарязан праз, нарязани черита или домат, ако нямате малки доматчета (за свежест и кисела нотка), чубрица и залях с вода, при мен съотношението е едно към три.

Посолих и готвих до готовност на ориза, което не отнема много време в един тиган.Затова е добре месото да има някаква първоначална готовност преди да се срещне с ориза.

Готовото ястие поръсих с малко зехтин.Ако обаче месото ви има мазнина, тя ще е достатъчна, но вие си решавате.

Отгоре може да се поръси с нарязан на ситно пресен магданоз и копър.

За мен с прясно смлян черен пипер.





събота, 6 декември 2025 г.

Пълнени чушки с мляно месо и ориз и сос с препечено брашно

 

   Тази рецепта достига до вас благодарение на лекарски предписания, които трябваше да спазвам докато приготвям определена храна за друг човек.Което означава, че няма лук, няма предварително готвене на плънката, няма яйца или кисело мляко в соса към тях.
    Във връзка с това различно готвене, честно казано и най-нескромно казано досега успявам да получа всички ястия вкусни и дори добри на вид, въпреки ограниченията.А тези чушки станаха фантастични и дори с лоши снимки поради мрачното време и липсата на условия, тази рецепта трябваше да си я запиша.



Какво иползвах:


чушки шест броя

мляно месо около 300 грама

три супени лъжици ориз балдо

щипка добре стрита чубрица

щипка млян кимион

(ако вие си нямате ограничения, подправките може да са повече)

един домат

една супена лъжица препечено брашно

зехтин

сол



Чушките са почистени от семките.

Мляното месо (може да бъде пуешко, пилешко, телешко, свинско, смес...всякакво но без подправки) смесвам с ориза и подправките.Омесвам ги добре.Ако в мляното месо няма сол, посолявам.

Пълня чушките и ги нареждам в съд а печене.

Заливам с вода, но без да ги покривам, може би две трети от съда.Посолявам.Както и в плънката, не слагам мнго сол, но все пак си трябва вкус.

Върху чушките нареждам нарязан на тънки филийки домат.Този домат после ще участва в соса, така че е добре да е тънко нарязан за да може да се разпадне по време на печенето.

Слагам в загрята на 200 градуса фурна и пека 20-25 минути (зависи колко са големи чушките, а моите не са особено големи).

Ако по време на печенето отгоре започнат да прегарят ги обръщам.

Както сте прочели в заглавието, в соса ще има препечено брашно.У нас това означава брашно, което е "печено" на сух тиган до момент в който цвета му от бял стане кремав, в момента в който би загоряло се маха от тигана.Такова брашно винаги имаме в едно бурканче и с него астройваме супи, сгъстваме яхнии.Ако си нямате такова, за този сос си направете една лъжица.Разбира се може да сгъстите и с нормално брашно, ако не ви се занимава.

Когато чушките са готови, вадим в чиния или купичка малко от течността в тавичката, оставяме да се охлади и сгъстяваме с брашното.Получената кашичка връщаме в тавичката и размесваме или разклащаме тавичката, целта е да се разпредели и соса да се сгъсти.

Връщаме в изключена фурна и оставяме десетина минути.

Доматите, които са се разпаднали в соса, ако има нужда се намачкват или пък вадите целия сос и пасирате, зависи колко ви се занимава и колко държите на вида на цялото ястие.Моите нямаше нужда дори да мачкам, така се бяха усвоили в соса.

Отгоре поръсвам със зехтин.