Сезона на тиквичките още не е дошъл,но видях в супермаркета и не можах да се въздържа.Иска ми се вече да е топло и ако не може да е навън,защо да не разместим сезоните поне в кухнята.
Какво е необходимо (за две порции):
- Тиквички - две средноголеми
- Лук - две-три глави (преценете според големината на тиквичките)
- Домати или доматено пюре - един брой или 3 супени лъжици
- По желание скилидки чесън - шест по големи
- Сол и червен пипер
- олио или зехтин - поне една кафяна чашка
- магданоз
- Обелваме тиквичките, разрязваме на половина и издълбаваме.
- Нареждаме ги в тавичка,поръсваме със сол и зехтин (или олио) и ги слагаме в загрята на 200 градуса фурна.
- Докато тиквичките се запичат приготвяме плънката.
- Нарязваме лука на едро, скилидките чесън на ситно и ги задушаваме в мазнина (олио или зехтин)
- Прибавяме нарязани на кубчета вътрешността на тиквичките,доматите (доматено пюре)и магданоза.
- Поръсваме с червен пипер.
- Заливаме малко вода и задушаваме докато омекне лука.Накрая посоляваме.
- С готовата плънка пълним тиквичките и ги допичаме около 10-15 минути.
- Като всяко постно ястие, не се ядат горещи, а само леко топли.