Страници

вторник, 4 ноември 2025 г.

Телешка супа (с месо от буркан)

 



    Намирането на хубаво телешко месо не е лесна работа.Особено тези части, от които стават най-вкусните ястия като ребрата, джолана или моят фаворит, опашката.И тогава на помощ идва консервираното месо.Вече има доста ферми у нас, които отглеждат животни и съответно продават месо или месни продукти и един от тях е месото в буркани.Това, с което трябва да се примири човек е, че то има някакви подправки все пак, но в повечето случаи това са черен пипер и дафинов лист, които аз лично така или иначе използвам при готвенето на месо.Затова видя ли фермерски буркани, купувам си.


    Ако веднъж сте приготвяли телешко ястие с грузинската подправка хмели-сунели, голяма е вероятността винаги да искате да я имате под ръка.Тя е невероятно ароматна и придава уникален вкус особено на телешките супи.
    Разказвайки ви това, предполагам оставате с впечатлението, че и тази супа ще е такава, с което ще прилича на вече описвани от мен.Там е работата обаче, че се оказа, че подправката ми е свършила и се наложи да импровизирам.С което тази супа заслужи мястото си в блога.


Какво използвам:

телешко месо от буркан - всичко в него
глава лук
два картофа
морков
домашният ми микс от сушени зеленчуци - ако нямате сушени зеленчуци, то задължително сложете в супата морков, а малко сушена червена чушка ще добави още аромат
ориз или фиде (не настоявам на едното или другото, както ви харесва)

пет-шест зърна черен пипер
един дафинов лист
магданоз
копър

за застройката две-три супени лъжици кисело мляко с едно яйце (може и без яйце), оцет

сол



Наряваме на ситно лука, морковите и картофите на кубчета.

Когато използвам от сушения микс винаги започвам ястието с него, защото искам да се "отворят" всички аромати.Затова слагам супена лъжица от микса с малко мазнина (ако не искам да има слагам малко вода и кипвам всичко)

Прибавям нарязаните лук, картофи, моркови, заливам с малко вода колкото да се покрият и оставям да попият водата.

Изсипвам месото от буркана и бульон ако има (ако месото е на големи парчета го изсипвам предварително в чиния и го раздробявам).Освен това добре изплаквам буркана с вода, не искам да изхвърлям нищо от него

Доливам вода колкото порции искам и колкото гъста искам да е супата.

Пускам зърна черен пипер и дафиновия лист.

Добавям ориз или фиде 

Посолявам и прибавям нарязани на ситно магданоз и копър

Оставям на слаб котлон да се готви.Ориентир са ми картофите и ориза, ако съм сложила ориз.

Накрая застройвам с кисело мляко и яйце (или само кисело мляко), малко оцет

Допълнение: месото в буркана е готово, но въпреки това аз го добавям по средата на готвенето за да може вкусовете му да се обединят с останалата част на супата.

Рядко го правя със супи, но на тази накрая отново поръсих с пресен магданоз и копър малко преди да махна супата от котлона.Честно казано обичам копъра да е малко повече от магданоза, но това е въпрос на вкус, както и присъсътвието им накрая.









събота, 1 ноември 2025 г.

Картофен огретен с прясно мляко

 



    Този огретен има история и тя е назад във времето когато се прибирах от училище и трябваше да си напарвя нещо за обяд.Едно от дежурните ми изпълнения беше картофи в прясно мляко на тиган.Нарязвах картоф на тънко, слагах в тигана, поръсвах със сол и чубрица и заливах с прясно мляко.Картофите попиват млякото и се получавашеголяма вкусотия.Така че ако не ви се пуска фурна, може да си направите детското ми изпълнение.


Какво използвам:

килограм картофи, дори малко повече

стотина грама шунка ( която може да порпуснете или пък да си сложите някоя любима)

250 ml прясно мляко (за това коичество картофи точно толкова използвам)

чубрица

сол


зехтин или мазнина за намазване на тавичката ви 


Обелвам и нарязвам картофите на тънки шайби, не е задължително да са идеални, важното е да са равномерни и тънки а да може по-бързо да се сготвят

Намазвам тавичката със зехтин и слагам картофите.С ръка ги разбърквам така че да вземат малко от мазнината.Не искам да са мазни затова не им слагам мазнина, но ако на вас не ви пречи това може да си ги намазните и повече.

Прибавям нарязана на тънки парченца шунка (пуешка или свинска), но както ви разказах за ученическият ми вариант може и без.

Заливам всичко с прясното мляко.

Посолявам и поръсвам със стрита чубрица.

Намествам всичко, така че е да са възможно най-добре разпределени и покрити с мляко.

Слагам в загрята на 200 градуса фурна и пека до готовност.Картофите трябва да попият млякото и да омекнат. Оттам насетне може да оставите малко повече докато се получи приятна златиста коричка.