Страници

събота, 28 март 2020 г.

Кюфтета по чирпански


Нямаше да ви разкажа тази позната на всички рецепта, ако не я правех малко по-различно от оригиналните.
В моето ястие кюфтетата, които са по скоро кюфтенца не се пържат а се сваряват при готвенето на самото ястие.


  Едно ястие с традиционни продукти и вкус за всеки вкус!




Какво е необходимо:
/това при мен е за четири-пет порции порции,зависи от това колко течно ще го направите/

мляно месо - половин килограм
малка филия хляб
малко яйце
кафяна лъжичка кимион
брашно

зелена чушка
червена чушка
/ през лятото пресни, през зимата си имам замразени на парчета/
глава лук
три-четири картофа
морков
домат / или домат от консерва/

олио,сол,червен пипер

магданоз


  • Смесвате мляното месо с накиснат във вода хляб, яйцето ( може да го разбиете отделно и да сложите колкото прецените от него, ако ви стане много мека каймата), кимиона.Сол, ако ви е безсолно.С една дума правите си така месото както си обичате кюфтета.
  • Правите кюфтенца (нека са по-скоро малки и много, отколкото големи, за да сте сигурни че ще се сготвят добре), овалвате ги в брашно (изтупвате да няма излишно) и слагате в хладилника да стегнат.
  • Нарязвате лука на ситно, нарязвате си чушките, моркова и картофите.Картофите да не са много големи, обикновено ги правя колкото са големи кюфтенцата.
  • В олио и малко вода задушаваме лука, като омекне прибавяме чушките, моркова и картофите.
  • Добавяме нарязан домат /или намачкан от консерва/, червен пипер и разбъркваме.
  • Заливаме с вода според порциите и това колко искате да ви е течен соса.Посоляваме.
  • Когато започне да къкри ( каква готина дума е това,нали?) ястието пускаме кюфтенцата вътре.
  • Това, че са с брашно ще сгъсти ястието при готвене.
  • Още докато се готви поръсвате с нарязан магданоз за да си пусне аромата.
  • Ястието е готово когато омекнат картофите.Ако кюфтенцата са ви малки и те са са готови по същото време.
  • Ако прецените сгъстете с брашно.
  • Ако обичате и свежия вкус на магданоза поръсете с още, но не прекалявайте.
  • Един от задължителните моменти при това ястие е, че се сервира топло и с люти чушлета.Разбира се, който обича и може да ги хапва.
  • В къщи ако има повече сос и е течно, адем и с лъжица 
В Кюфтетата по чирпански в соса не се слагат други подправки, освен магданоз.Подправките от кюфтенцата овкусяват и самото ястие, а магданоза е свежия елемент тук.
Надявам се да ви харесат моите кюфтенца, от които слагам повечко в порцията.




четвъртък, 19 март 2020 г.

Азиатски импровизации: нудълси със зеленчуци


Какво е необходимо:

Оризови нудълси

Зеленчуци:
моркови, броколи, гъби, тиквичка

парче джинджифил
скилидка чесън

соев сос
олио


  • Сварявате нудълсите.
  • Нарязвате зеленчуците на пръчици, а броколите на малки розички
  • В малко олио пускате за няколко секунди пресовани скилидки чесън и джинджифил в равни количества
  • Пускате зеленчуците, разбърквате два три пъти.Нека зеленчуците са само овкусени и да хрупат.
  • Прибавяте нудълсите, разбърквате и поръсвате със соев сос, колкото обичате.
  • Разрърквате добре и ако ви е станало прекалено течно, отделно смесвате кафяна лъжичка нишесте в малко вода и сгъстявате.
  • Аз го харесвам топло,но не и горещо.Като постои малко всичко се обединява и става много вкусно.




четвъртък, 12 март 2020 г.

Когато планината ти е в задния двор: Синия вир до Сливен


   Дойде ли месец март и нямам търпение да видя слънцето в почивните дни за да се отправим на разходка в планината.А при нас в Сливен планината ни е буквално в задния двор.При нас си е обичайно в топлите месеци преди и след работа да се правят разходки до някоя близка до града месност.


   И ето че в първата събота на март слънцето напече рано и денят обещаваше да е само за разходка.И така се написа този пътепис за едно много красиво водно място съвсем близо до града, наречено Синия вир.И понеже доста хора ме питаха после в страничката на блога във Фейсбук, за всички начинаещи планинари мога да гарантирам, че пътеката е много приятна, равна в по-голямата си част, а там където има изкачване не е толкова трудно.Все пак когато тръгнете из планините трябва си и малко натоварване, нали?
   Отправната точка на тази разходка е краят на квартал "Колю Фичето", там наблизо се намира и крепостта "Туида" която също си е интересна и отворена за посещения..По пътя за Синия вир ще преминете през една друга известна местност, наречена Долапите.Тези от вас, които не знаят, долапи се наричат барите или мястото където използвайки силата на водата от реките, се перат килими, одеала и всякакви по-големи текстилни изделия, които не може просто да си перете на чешмата.
   Прехода от началото на пътеката при първия Долап до Синия вир е един час, а на връщане понеже вече сте се раздвижили, а и ви държи еуфорията от достигната цел, пътеката се минава още по-бързо.До вас през цялото време ще шуми реката, която ще преминавате от време на време по изградени от добри хора мостчета, а на два пъти ще я преминете без помощно средство, но ако сте съсредоточени от камък на камък, няма дори да се изпръскате.Там където се минава през самата река тя е плитка и не тече бързо.
   Пътеките из нашата планина са идеално маркирани и дори да искате няма да се изгубите като си вървите по означените с боя места..В началото на нашата до последния долап следвате жълта маркировка, а после до самия вир, маркировката е синя.Има и достатъчно табели, някои здрави, някои не толкова, но си ги има.Пътеката също е в много добро състояние, тъй като доста хора я преминават, особено през почивните дни.Има и много места за пикник, ако искате да си постоите сред природата.
   Пътеката е подходяща и за малки деца, които татко ще пренесе през реката когато я преминава и за кученца във всякакви размери.Нашето имаше енергия за още десет такива пътеки.Така че, ако сте наблизо и ви се иска да се разходите сред природата, това е вашето място.




















За още разходки в планината близо до Сливен:


Когато планината ти е в задния двор / Природен парк "Сините камъни"/

Един войвода край бреговете на язовира / Комплекс "Вълчан войвода" в село Раювци/

Марянският малък манастир в голямата стара планина

Разходка в планината за начинаещи или един разказ без специално предназначение


Крепост "Туида" под Сините камъни




Кипиловско кале - една от най-скритите крепости в Стара планина

Кипиловско кале, едно повторeно приключение




Римският мост до село Стеврек