Днес отварям любимата ми жълта готварска книжка " Вкусни гозби", издание от 1998 година със съставител Магдалина Григорова.Ако си я намерите препоръчвам ви я, защото от тази книга съм взела страшно много идеи и всички са много сполучливи.Разбира се като всеки кулинар, понякога променям или количества или пропускам продукт, който нямам в момента или зная, че няма да се хареса, но основните неща дори само като идея са много добри.
Този гювеч, наречен горски може да се приготви с агнешко, телешко или свинско месо.При мен е агнешко, но има голяма вероятност да го опитам и със свинско, защото много ми хареса този на пръв поглед разбъркан подбор на продукти.Резултата обаче, както всичко, което съм опитала от тази книги е много вкусен.Позволява ви да си направите повече сос и да нахраните доста гладни човеци.
Какво е необходимо за три порции:
агнешко месо ( телешко или свинско) - 400 грама
( ако е свинско или телешко бих сложила малко повече, но агнешкото е от месата, които много добре овкусяват ястията и затова може и по-малко)
две глави стар лук
десетина скилидки чесън
2-3 червени домата
3-4 зелени чушки
две чаени чаши нарязани гъби
100 грама ориз
чаена лъжичка чубрица
нарязан магданоз
червен пипер
по желание и според книжката 2-3 цели люти чушлета
- Месото се нарязва на малки парчета и се задушава в една-две супени лъжици мазнина, заедно с нарязания на ситно лук.
- Добавят се нарязаните на ситно домати и нарязани скилидки чесън.Щипка червен пипер за цвят
- Залива се с гореща вода колкото порции искаме и се оставя да се готви месото на слаб котлон.
- Когато месото омекне се добвят нарязани гъби и чушки, цели люти чушлета ако можете и обичате пикантно и сол на вкус
- След десетина минути се добавя ориз и останалите домати.
- Ястието се залива с още малко гореща вода и се доварява отново на тих огън.
- Поръсва се с чубрица и магданоз.
- Ориза сгъстява ястието, но не трябва да преобладава, това не е ястие с ориз.