Както би казал един приятел, това е истинска разкошотия.Лесно, семпло, много вкусно.
Красотата на такива рецепти е, че може да изпровизирате както според вкуса ви, така и според наличните продукти.От доста време се въртят пред очите ми подобни рецепти и ето че по никое време през зимата си направих една лятна вечеря.
Освен това през лятото може да използвате слънчеви домати, през зимата чери доматчета и така целогодишно може да си приготвяте тази семпла вкусотия.
Какво ви трябва:
хляб: добре е да е багета или чабата, хляб с шупли за да може сосчето да проникне в хляба
домати: през зимата са чери роми или обикновени черита, през лятото всякакви, но по ефектно е с малките доматчета
Сирене: тук възможностите са много.Може да смесите няколко вида, но да получите кремообразна смес.Може извара, котидж...Моето е само крема сирене тип Филаделфия.
Зехтин, риган, сол
В съд слагам доматчетата, разрязани на половинки, скилидки чесън нарязани на тънко, ако зехтина е за готвене, поръсвам, но моят е екстра върджин, затова накрая го слагам.Поръсвам с риган.Посолявам. Когато се запекат, леко притискам доматчетата
Поръсвам обилно със зехтин и внимателно разбърквам.
На тостер или сух тиган стоплям филиите хляб.С лъжица поръсвам от соса върху хляба, който се е образувал от печените доматчета.Само леко размазвам.
Намазвам с крема сирене и слагам печените домати, като накрая отново поръсвам и още от соса.Ако имам пресен босилек накъсвам листенца.
Допълнение: може да запечете на еър фрайър; ако се притеснявате, че доматките ще загорят, сложете хартия за печене, особено ако първоначално печете без зехтин, но ако го сложите в началото няма да ви трябва хартия.
Ако сте "се разхождали" из блога знаете, че аз печените домати отдавна ги обичам.Печена риба с печен доматен сос е нещо върховно свежо и вкусно:
ПЕЧЕН ДОМАТЕН СОС
Може да опитате и тази ПЕЧЕНА ДОМАТЕНА СУПА
А също така и РАЗЯДКА С ПЕЧЕНИ ДОМАТИ