Страници

петък, 19 декември 2025 г.

Кисело зеле с ориз и праз

 






Киселото зеле го правя още когато бях с дълга коса, толкова отдавна. До тогава нашите го правеха в кацата в мазето.Да, обаче имаше един чичо Петко, работеше при нас и той разказа неговия начин в бидона без претакване.Татко каза, хубаво пробвай, аз ще ти наредя зелките, но ти си наливай водата, смятай си солта и така... Останалото е история.
Сега като се замисля те всичко прехвърлиха на мен и зелето и семейната рецепта за сарми...хеййййй чакайте малко, как стана това?
Първото ястие, което си правя е кисело зеле винаги е едно и също.Ами така де, аз си го правя, аз си го гледам, аз си решавам менюто особено първото.А ястието е кисело зеле с ориз.Но то е толкова обикновено, буквално е само това и затова как да разкажа нещо с две съставки плюс мазнина.Но ето, че днес реших да добавя още една съставка и с това вече получих нова рецепта.





Какво използвам:

ще работим с чаени чаши (вместимост 250 ml) за по-лесно, защото честно казано не съм теглила киселото зеле, това е нещо което правя без мерки и теглилки, но за рецептата ще посоча количества

две чаени чаши нарязано кисело зеле
стрък праз нарязан на ситно
половин чаша ориз балдо
две-три супени лъжици олио

черен пипер за сервиране



Приготвям в тенжерата под налягане.

Слагам всичко вътре и заливам чаена чаша зелева чорба и чаена чаша вода

Олиото.

Варя 10-15 минути на ниска степен (на моята тенджера има степен за месо и степен за зеленчуци и аз слагам на тази за зеленчуци)

Ако приготвяте това ястие в обикновена тенджера, гответе зелето предварително поне десетина минути и тогава добавете ориза.

Мазнината в това ястие е по-желание, имам предвид количеството.Киселото зеле носи на мазнина, затова тази част е колкото обичате.

Готовото ястие сервирам с прясно смлян черен пипер и пълнозърнест хляб, обичам как неговия трапчив вкус се съчетава с киселото ястие.







неделя, 14 декември 2025 г.

Село: Яхния с месо и различно картофено пюре

 

    Една доста бърза яхния се получи, защото нарязах месото (свинско и пилешко) на малки хапки.


    Много обичам да приготвям яхнии, кебапи и кавърми с хапки месо.Това позволява да се използва малко количество, което в порция със сос изобщо не се усеща като малко.И не става въпрос само за икономичност, а за количество месо в една порция, което не е задължително да е по кило на човек.И го казва човека, който обича месо.Но обичам да усещам всичко в чинията, да ми е по равно.




Какво използвах за три порции с допълнително:


една пилешка пържола

свинско месо (от плешка) - около 200 грама

не е задължително да изполвате два вида месо, аз имах такова и исках да го използвам

две глави лук

половин стрък праз

зелена чушка

морков

десетина скилидки чесън

червен пипер

чубрица

сол

зехтин


Нарязах пилешката пържола и плешката на хапки

В тиган с капак (при мен е така, вие си действайте с тенджерата) сложих месото и чесъна и залях с вода (почти ги покрива)

Когато месото беше почти готово, прибавих лука и чушките нарязани на едро, праза нарязан на ситно и моркова на тънки кръгчета.

Поръсих с чаена лъжичка червен пипер, толкова чубрица.

Посолих.

Залях с гореща вода за четири порции, това означава че слагате толкова вода колкото ще са ви порциите в чиниите.Дали ще отмерите точно с чиния или на око си решавате вие, но с лъжица-две плюс минус не е проблем.

Оставям да се готви до омекване на лука или колкото искате да бъде сготвен.Ако го обичате по-хрупкав не гответе до край.

Накрая поръсвам със зехтин.Ако месото е пуснало мазнина, не се налага това или е по желание.

По желание, ако ви е течен соса, сгъстете с малко брашно или нишесте.



Картофено пюре за гарнитура:

килограм картофи сварени в солена вода

крема сирене (от вида на Филаделфия или подобно на него)

топло прясно мляко (само ако пюрето е много гъсто) - две три супени лъжици

зехтин - супена лъжица


Намачквам или пресовам сварените картофи

Смесвам ги с крема сирене.

Ако е много гъсто прибавям малко топло мляко или от водата където са варени картофите.

Супена лъжица зехтин