Първо и най-важно, тази плънка стана толкова вкусна, че съм решила да си я готвя самостоятелно или пък да си я хапвам с арабски питки като дюнер.Или пък в банички, а защо не и в пирог.
Какво ми става този месец, сезона на слънчевите зеленчуци преминава, аз сега се сетих да подновя изпитването на нови летни рецепти.Така се случи с пая с тиквички, така се получи и с тази рецепта.Като невидяла накупих патладжани и заедно с любимото Имам баялдъ, реших два да ги напълня по друг начин.А то какъв само начин се получи.Сега ме е яд, че не открих и пая и тази плънка в началото на лятото.Със сигурност щях да ги приготвям пак и пак.
Рецептата за пая с тиквички, който правя вече няколко пъти и за в къщи и за приятели:
Какво използвах:
количествата са приблизителни и като разгледате рецептата ще видите, че от точности няма нужда, тъй като и патладжаните ви ще са с различна големина
патладжани
сварено свинско месо
червени чушки
консервни домати
лук
чесън
олио
повечко риган
сол и черен пипер
- Патладжаните ги разрязвате наполовина.Може да ги обелите предварително, но ако искате само ги измийте добре.
- Нареждате половинките в тавичка върху хартия за печене.
- Поръсвате ги с олио и сол и ги слагате да се пекат на силна фурна.Налейте и малко вода около тях, нищо че има хартия.
- Когато омекнат, намачквате с вилица средата и оформяте лодка.Ако има семена може да ги отстраните.
- Докато патладжаните се пекат, приготвяте плънката.
- Месото ми е сварено предварително.
- В малко олио задуших нарязани най-произволно лук, чесън и чушки (зелени и червени)
- Нарязах и консервни домати ( могат да са и други, просто аз имах такива
- Добавих накъсано на парченца месото
- Поръсих с повечко риган.
- Посолих и наръсих и малко черен пипер.Налях малко вода ( ако имате бульон от свареното месо,използвайте от него).Разбърках и оставих малко да омекнат зеленчуците.
- Пълните лодките с плънка и връщате във фурната, която сте намалили на 200 градуса.
- И патладжаните и плънката са готови, затова само оставяте пет-шест минути да се пекат.
- Не се ядат веднага горещи, нека малко се охладят и поемат ароматите.
- То аз всеки път си се разтапям на всяка нова рецепта, ама този път направо се потупах по рамото.Толкова да ми хареса.
А всичко започна само закото имах сварено месо, което уж щеше да стане на гювеч.
Този гювеч: ЕСЕНЕН ГЮВЕЧ
И Имам баялдъ направих в този ден: ИМАМ БАЯЛДЪ
Няма коментари:
Публикуване на коментар