Когато дойде есента винаги се оглеждам за дюли.Когато няма на дървото,търся някой с такова.Защото в магазина има едни големи и красиви като излезли от каталог,но те нямат никакъв аромат.
Дюлята е такъв един плод,че се използва на 100 процента.От основната част се правят компоти или сладка,а от остатъците и семките става невероятно пелте.
Пелтето се прави по-бавно, но резултата си заслужава.
- Измивам, почиствам и нарязвам дюлите на парченца.Те заминават в бурканите за компот, а всички остатъци веднага отиват в тенджера с вода.Водата трябва да покрива плодовете и даже отгоре.
- Най-ценна е вътрешността при семките, защото там се намира пектина, който желира сиропа.Ако остатъците не са много, могат да се добавят и нарязани плодове.Но най-важна е сърцевината на плода.
- Всичко се вари докато омекне.Течността се прецежда и се оставя да се охлади.Ако се е получил достатъчно гъст сироп, може да направите още една доза сок от същите остатъци.Признавам, че го правя всеки път, все пак искам да извлека максимума от дюлите.
- Преливам събрания сок в друга тенджера, добавям захар и отново слагам на котлона.
- Вари се като сладко.Ако излезе пяна се премахва.
- Не е необходимо да се разбърква непрекъснато.След като се разтопи захарта се оставя да се вари на слаб котлон до сгъстяване.
- В готовото пелте капвате няколко капки лимонов сок (или разтворена лимонена киселина)
- Ако го оставите да се сгъсти много може да го нарежете и ще имате домашни желирани бонбони.
- Ако го оставите само на лека гъстота (имайте предвид че при охлаждане още стяга),може да го затворите в буркани за зимата.
- Най-добре се разбира, че е готово когато капнете една капка в суха чиния и тя съвсем леко се разлее.Ако не се разлива, значи сте прекалили с варенето и по добре разредете, иначе когато налеете в бурканчетата, през зимата няма да може да извадите желето, така стяга.
Количествата са приблизителни, но на 1литър течност, получена от варенето на плодовете добавям 600 грама захар и няколко капки лимонов сок, след като го сваля от котлона.
Основната част на дюлите отива за компот |
Остатъците от дюлите с добавени и парченца от самия плод |
Изварения сироп,сгъстен и готов за бурканчета |
А пелтето може да се хапва така:
- върху филия с масло
- с палачинки
- с тиганици
- с лъжица
Тази рецепта най-много ми хареса и започвам да го правя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! Надявам се и резултатът да е както си го представяте :)
Изтриване