Тази есен реших, че е крайно време да пробвам да направя домашни колбаси.Които да са наистина от месо и аз лично да зная какво слагам вътре.Но и защото ми е интересно да опитвам нови неща.
Може би колбас не е точното определение, но по вид и форма просто не ми идва друго име, с което да го кръстя.
Първият ми опит за колбас от пилешо месо беше повече от успешен
затова беше време да опитам и със свенско месо.
Както пилешкия и този исках да е възможно най-лесен за приготвяне, първо защото нямам условия за разни там сложни колбаси и второ, защото аз съм по бързите процедури, нямам сили и търпение да чакам.
Още от самото начало си бях решила, че трябва да има джолан за да желира и улесни оформянето на колбаса.Доста рецепти изгледах, като както за пилешки, така и за свинските, руските блогъри/влогъри са се развихрили по темата.А накрая видях, че не е било нужно да търся надалече, в един вкусен свят също имало това ,което търся.
Всички разгледани от мен рецепти могат да се обобщят от тази на Сончето:
https://svetatnasoncheto.blogspot.com/2018/12/blog-post_20.html
А ето какво се получи при мен, защото в края на краищата всеки си прави една рецепта според вкуса на дегустаторите си:
Какво използвах:
два задни джолана общо 1200 грама
(задължително е да имат кокал и желателно кожа)
месо от плешка - 600 грама
количеството месо е приблизително и не се съобразявайте изцяло с него
двайсетина зърна черен пипер
десетина зърна бахар /половината на черния пипер/
два дафинови листа
глава лук
три-четири скилидки чесън
червена чушка
пластмасово шише от минерална вода или газирана напитка или каквото подходящо по форма си намерите.
- Използвам и друго месо освен джолани, защото исках да не е толкова мазно. Затова освен плешка може да използвате и друго, но без врат за да няма още мазнини.Но е хубаво да балансирате джоланите с друго месо, става по-лек на вкусът.Но ако искате вид и вкус като на пача ( тази прекрасна българска дума), сложете само джолани и може би повече чесън.
- Джоланите накиснах за три часа в студена вода
- Сварих джоланите и месото заедно с подправките, лука и чесъна.Аз ги варих в тенджерата под налягане, но тази стъпка вие си я решете как да е.
- Накъсах месото на парченца.
- Бульона не го прецедих, само извадих дафиновите листа и зърната пипер и бахар.
- Лука и чесъна ги оставих и ги намачках много добре.Прибавих ги към месото и разбърках всичко много добре.В последния момент реших да нарежа една печена червена чушка за цвят.Ако искате сложете и вие или не или нещо друго.Защо не и люто чушле или пък чили, ако обичате пикантно.
- Бульона прибрах в хладилника за да се изстуди и за да обера излишната мазнина отгоре.
- После го стоплих и залях месото.Разбърках всичко добре.
- Изрязвате шишето в горната му част и натъпквате месото вътре.Притискате.Слагате найлоново фолио отгоре и прибирате в хладилника за няколко часа докато стегне добре.
- Изрязвате шишето и си имате вкусен колбас, който да си хапнете така или на сандвичи.
Чудесен е, Светле! Благодаря за доверието! Подсещаш ме, че скоро предстоят месните зимнини 🙂. Ще пробвам задължително и твоите варианти,на колбасите, толкова апетитни са, а пилешкия е отдавна записан! Целувки!
ОтговорИзтриванеА хората си мислят, че блогърите не си уважават рецептите.Нищо подобно! :)
ИзтриванеКаква е годността на колбаса, деликатеса. Сигурно е много вкусно!
ОтговорИзтриванеЯде се веднага и когато свърши.Това не е промишлено произведен колбас с консерванти,това си е пресен продукт реално.
Изтриване