Синия цвят е цвета на края на лятото.Търсете го в морето, от което заминаваме, в небето, което скоро ще се напълни с облаци, а в един полукулинарен блог, го търсете и в цвета на плодовете.
Към плодовите сладкиши трябва да се подходи много сериозно.Защото плодовете са или много сладки или киселеят и вероятноста да пристисквате очи от кисело или прекалено сладко е много голяма.Затова тези сладкиши колкото и еднакви, всъщност трябва да са различни според плода, който използвате.Затова заради сините сливи днес, ще подходим към сладкиша спрямо тях, т.е. ще подсилим захарта, но спрямо самите плодове.Кексовата част няма да я пипаме.
Ако сложите сурови плодове в един сладкиш и те са кисели, колкото и захар да прибавяте, самите плодове няма да се променят особено.Но ако предварително ги поръсите със захар и изпечете, те освен че стават меки, стават и сладки, а течността, която пуснат ще овкуси и оцвети допълнително самия сладкиш.
Ако сложите сурови плодове в един сладкиш и те са кисели, колкото и захар да прибавяте, самите плодове няма да се променят особено.Но ако предварително ги поръсите със захар и изпечете, те освен че стават меки, стават и сладки, а течността, която пуснат ще овкуси и оцвети допълнително самия сладкиш.
Какво е необходимо:
сини сливи
/ количеството сливи е такова, че да наредите плътно плодове на дъното на тавичка с диаметър 22 см /
чаена чаша захар + още половин
две яйца
80 грама масло
препълнена с връх чаена чаша брашно
чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
ванилия
- Разбиваме яйцата със захарта (едната чаша), добавяме маслото.
- Следват брашното с бакпулвера, солта и ванилията.Ако е много гъсто, 1-2 супени лъжици вода.
- С една дума обикновена смес за сладкиши.
- Необикновеното на сладкиша са сините сливи и тяхното предварително приготвяне.Измиваме ги, почистваме от костилките и нареждаме в тавичка върху хартия за печене.Поръсваме ги с половината чаша захар и оставяме да постоят поне половин час.
- Включваме фурната на 200 градуса и когато загрее слагаме САМО сливите да се пекат около 10-15 минути.Когато видите, че започнат да бълбукат и ще се образува пяна, извадете тавичката.
- Залейте кексовата смес и върнете обратно.Разбира се заливането може да стане и в самата фурна, ако няма опасност да се опарите.
- Печете още 15 минути.Това време е приблизително и се отнася за размера на моята тавичка.Ако вашата е по-малка ще ви трябва повече време и обратно.
- С една дума печете до суха клечка или нож, всичко с което решите да проверите.
- Вадите сладкиша и го обръщате върху съд за сервиране.Внимателно махате хартията и готово!
- Плодовете приготвени като сладко са просто прекрасни и както се оказа можело е да сложа още повече, така че наредете ги плътно и повече за повече плодов вкус.Освен това при мен се разделиха,защото излях сместта в средата и тя избута плодовете.Но пак става страхотен.
- Според мен няма никаква нужда от пудра зарах за разкрасяване и допълнително подслаждане.
От подготовката:
Другите плодови сладкиши в блога с участието на сините сливи:
А как да си приговите два вида сладко от сини сливи, разказвам в една стара публикация на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар