Страници

вторник, 11 август 2020 г.

Овчарски пай

   Според кулинарната история и старите, ама наистина стари английски готварски книги, овчарския пай се е правил с месото, което оставало от други ястия.От печено, от яхнии... А е наричано пай, защото е обградено от картофено пюре по същия начин както се прави пай от тесто.В съвременните и бързи варианти картофеното пюре се слага отгоре като калпак и се оформя красиво.Месото може да е всякакво и смесено.
   Това им е хубаво на такива народни да ги наречем ястия, че може да не спазвате точна рецепта, а само да се придържате към основната идея, месна основа със целенчуци и картофи за още по богат вкус и в къщото време да нахраните доволно своите хора.


Какво използвах аз:

мляно месо - 500 грама
два-три моркова
чаена чаша грах
глава стар лук
пет-шест скилидки чесън
лъжица доматено пюре
чаена чаша вино

два малки дафинови листа
/или един голям/
сол и черен пипер
олио


около килограм картофи
прясно мляко




  • Задушаваме нарязаните лук и чесън.
  • Прибавяме мляното месо, заливаме с половината от виното и раздробяваме добре каймата.
  • Прибавяме нарязан на кубчета морков, граха, доматеното пюре.
  • Разбъркваме, заливаме с останалото вино и пускаме дафиновите листа.
  • Оставяме да се задуши добре всичко за около десет минути.
  • Ако в месото няма сол, посоляваме и поръсваме с черен пипер.
  • Сваряваме картофите и правим пюре.Моето пюре е без масло само разбъркано с топло прясно мляко.Но ако искате да е богато, добавете масло.
  • Изсипваме месната смес в тавичка и покриваме с пюрето.Може да го шприцовате, но може и просто с вилица да си напарвите някакви красиви шарки.
  • Печем на 200 градука докато се образува коричка.Ако искате да забързате нещата, включете грила за няколко минути.
  • Това е...





2 коментара:

  1. Светле,
    прекрасен е паят, изглежда превъзходно.Страхотна рецепта.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели, добре се получи и на мен ми хареса много.Поздрави!

      Изтриване