Страници

сряда, 30 септември 2020 г.

Хлебчета с крема сирене

 

Сладки малки пухчета.

Не зная доколко присъствието на крема сиренето сред продуктите оказа влияние или начина на приготвяне, но определено отдавна не бях вадила от фурната такива съвършени и пухкави хлебчета.




Тези хлебчета ще ви напомнят на най-харесваните в блога и най-приготвяните от мен ХЛЕБЧЕТА С ПРЯСНО МЛЯКО




Какво е необходимо:

150 ml прясно мляко

1 чаена лъжичка суха мая

1 яйце

50 грама крема сирене (тип Филаделфия)

300 грама брашно

чаена лъжичка захар

щипка сол


     На тези хлебчета им трябва това, което аз най-много мразя да правя, да се меси.Затова аз сложих всичко в хлебопекарната и оставих тя да ми замеси тестото.Само че не го оставих да втасва там, а го прехвърлих в купа и сложих в леко топла фурна да удвои обема си.Вие си решете ръце или техника да използвате за тях, но исках да имате предвид как ги приготвих аз.



  • Смесвате прясното мляко (на стайна температура) с маята и захарта.
  • Добавяте яйцето, крема сиренето.Размесвате.
  • Добавяте брашното и замесвате идеална топка еластично тесто, което оставяте да втасва. (Смесвайки всичко в купа аз го прехвърлих в хлебопекарната и я оставих да ми помогне, но вие действайте както ви харесва)
  • Оттук нататък нещата са малко по различни от другите хлебчета, които правя.
  • Слагате тестото на плота и го сплесквате с длани да излезе въздуха.
  • Разделяте тестото на части.
  • Всяка една част я намачквате с длан така че да получите нещо като мекица.После започвате на прегъвате и да оформяте топче като го търкаляте с длан по плота.
  • Идеята е все едно месите поотделно всяко едно хлебче.
  • Нареждате топчетата и оставяте да втасат за петнайсетина минути.(аз използвам топлата фурна, в която си втасваше и цялото тесто)
  • Повтаряте действието с всяко едно топче.Сплесквате го да излезе въздуха и отново оформяте топче.
  • Нареждате в тава и оставяте да втасат.
  • Посипвате отгоре брашно за да получите хубав вид накрая и печете на 180 градуса около 20-25 минути.Това е другото различно при мен, защото аз обикновено пека на по-силна температура.В зависимост от големината на хлебчетата и как сте ги разположили в тавичка (малка или голяма), може да се наложи да промените времето за печене, затова на 20тата минута проверете с клечка или нож дали са изпечени.
  • Получавате пухкави облачета, които аз завих в кърпа и оставих.Вие разбира се може да ги хапнете веднага, но аз имах работа и се върнах при тях чак след часове.И си бяха все така мекички и пухкави.
  • Допълнение: приготвям ги вече много пъти и мога да кажа, че това са най-пухкавите и вкусни хлебчета, които вадя от фурната.Топли със сирене и домат или салата и сирене е нещо фантастачно.Но и само така без нищо пак са много вкусни.






За човек, който не обича да меси, аз обожавам хляба.Без хляб на мен просто не ми е вкусно и затова се намират рецепти за хляб в този блог:


ОРЕХОВИ ХЛЕБЧЕТА


ТИПОВ ХЛЯБ С МЕД


ФРЕНСКИ ХЛЯБ В ТЕНДЖЕРА


ПИТКИ СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА


Хлябове - започнати в хлебопекарната,завършени във фурната






2 коментара:

  1. Наистина са много пухкави! Предполагам, че крема сиренето оказва влияние, тъй като тестото със заквасена сметана също е по-различно от това с мляко. Поздрави, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е...А и не се прибавя мазнина, само тази която евентуално е в кремата сирене.Много съм доволна от тях :)

      Изтриване