Останаха ми едни сварени картофи от една нереализирана картофена салата и се сетих, че преди време видях една рецепта за питки с картофена плънка.Речено сторено, ето как измислих моята, като разбира се добавих и кашкавал за още по-добър вкус.
Хубавото на тези питки с плънка е, че може да я подправите с каквато си искате любима подправка като мерудия, самардала, мащерка, риган или пък никаква.
Какво използвах:
за тестото използвах комбинацията за питката със сирене и кашкавал, защото тя е наистина много вкусна, а и аз имах по ръка точно толкова прясно мляко: Питка със сирене и кашкавал
чаена чаша прясно мляко
чаена чаша топла вода
чаена чаша олио (не я препълвайте, защото ще сложим и масло)
равна супена лъжица суха мая
супена лъжица масло
пет чаени чаши брашно
сол
намачкани картофи около две чаени чаши
настърган кашкавал - чаена чаша
- Замесвате си меко тесто по реда на изписване на продуктите.
- Оставяте го да удвои обема си на топло
- Докато чакате тестото, сварете си картофи задължително в солена вода.
- Намачкайте картофите и ги оставете да изстиват.
- Готовото тесто изсипвате на плота и го притискате да му излезе въздуха.Раздърпвате го така, че да може да поставите плънката.
- Смесвате изстиналите намачкани картофи с настъргания кашкавал и слагате тази смес по средата на тестото.
- Загръщате картофената смес с тестото от всички страни като вързопче,така че плънката да не се подава отникъде, обръщате и слагате в тавичка за печене.Отгоре правите отвор и печете на 200 градуса около 25 минути.Това обаче зависи колко плоска сте я направили,големината на тавичката и т.нат. затова като се зачерви я проверете.
- Вадите, завивате с кърпа и оставяте десетина минути.
- Хапва се топла, но не и гореща и внимавайте да не се опарите с плънката.
- може да приготвите като хляб, но за да се изпече както трябва прецених, че като плоска питка е по-добре
- може да направите няколко малки питки вместо една цяла
- може да добавите любима подправка в плънката
Няма коментари:
Публикуване на коментар