От време на време си поръчвам тригуна някъде и после съжалявам, защото никога няма вкуса, който очаквам и така и не я изяждам.А това е един от най-лесните и семпли сладкиши от този вид сиропирани сладкиши.И тези дни една лампичка ми светна "Добре де, ами направи си ги сама де".Е направих си. С първата хапка се ухилих до уши. Очакваният вкус! Защото се оказа, че вкуса е в простотата, а не в добавените разкрасители.А докато се сиропираха, с куч направихме тройна разходка, да се подготвим за божествените калории.
Какво използвах:
бутер тесто - 275 грама /толкова пише на пакета /
1 1/2 чаена чаша вода
1 1/2 чаена чаша захар
чаена лъжичка лимонов сок
водата и захарта са 1:1
Приготвянето на тригуни е може би най-лесното нещо в историята на сиропираните сладкиши, особено ако използвате готово бутер тесто.А както казва Джейми Оливър, живота е прекалено кратък за да си правим бутер тесто в къщи.
Рядко си позволявам да посочвам марки или места за закупуване, най вече защото всички живеем на различни места и не всеки има под ръка точно определен продукт.Но в случая съм пробвала различни видове бутер тесто и с това се получи желания вкус, който очаквах.
Бутер тестото е от Лидъл, това което не е замразено.И друг път съм ви разказвала за злополучните ми опити с тестото на Бела.Три пъти,през различно време от различни магазини и винаги гранясало.Така че в моята къща от тяхното повече няма да влезе.С една дума, важно е да имате бутер тесто, от което сте доволни.
Лидълското тесто не е много като количество, но и аз и не исках много.Като го разграфих на квадрати, излязоха точно шест.Идеално!
Аз обичам чистия вкус на тригуната, само тестото и сладкия сироп, но ако много искате и държите може да сложите натрошени орехи вътре, но не прекалявайте с количеството.
- Нарязвате бутер тестото на квадрати, според това колко големи искате да са ви тригуните.
- Ако слагате орехи, слагате ги в едната половинка.
- Прегъвате на триъгълници и притискате краищата.Друг начин е да нарежете на ленти и да прегънете няколко пъти на триъгълници.
- Нареждате в тава върху хартия за печене.При мен се получиха четири в една и две в друга тавичка.
- Печете на 220 градуса докато се зачервят.
- Вадите ги и оставяте хубаво да изстинат.
- Приготвяте сироп от равни количества захар и вода и няколко капки лимонов сок.
- При шест тригуни моя сироп беше чаена чаша и половина вода и чаена чаша и половина захар, една чаена лъжичка лимонов сок.Всичкия сироп беше поет за около три часа.
- Малко се притесних да не са станали на каша, след като всичкия сироп е поет, но всичко беше точно.Може от време на време да заливате с лъжица и отгоре.
Разкошни са, Светле! Аз обожавам тригуни, но така и не се осмелих да ги приготвя у дома. Записвам си рецептата, благодаря от сърце за нея! Целувки!
ОтговорИзтриванеМного лесна рецепта, а вкуса ми се получи точно както си го спомням :)
ИзтриванеКолко пъти прегъвате?
ОтговорИзтриванеЗависи колко големи ги искате, един или два пъти...Ако тестото е нарязяно на неравни парчета, оформям на триъгълници, като подпъхвам някак
Изтриване