Преди години в книжарницата си харесах една книга "Да печем с любов" и разбира се заради картинките не се стърпях и си я купих,дори след това подарих такава на две истински пекарки и те много се зарадваха.Добра терапия е тази книга.Между другото еди сладкиш с фурми,който съм споделяла в първата година на блога е от тази книга.Дори да сме още по точни са съседи по страници с този уелски сладкиш.Линк към него прилагам на края на тази рецепта.
Това за мен,определено е зимен сладкиш.Заради маслото,заради аромата на канела и най вече,защото е по-вкусен топъл.И студен е добре,но някак още топъл с чай или черно кафе за мен е съвършеното състояние за изяждането му.
Какво е необходимо:
150 грама меко масло
(100 грама за сладкиша и 50 грама за намазване)
100 грама захар
щипка сол
3 големи яйца
200 грама брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1 супена лъжица прясно мляко
(когато нямам и водата върши работа)
2 супени лъжици кафява нерафинирана захар
1 чаена лъжичка канела
В оригиналната рецепта слагат и 50 грама светли стафиди,но аз не ги използвам.
Харесвам си го така.
- Пускате фурната да се загрява.Градусите са 190 без вентилатор и 170 с вентилатор.В книгата дори посочват,че ако се използва газова фурна,то тя трябва да е на степен 3.
- Маслото (100 грама от цялото количество) се смесва със захарта и щипката сол и се разбива много добре.
- Едно по едно се прибавят яйцата,като след всяко отново се разбърква добре.
- В отделна купа се смесват брашното и бакпулвера и се прибавят към течната смес.
- Всичко се разбърква и се прибавя супена лъжица прясно мляко,но аз съм слагала и вода и не е имало разлика.
- Ако решите да се придържате към оригинала и сложите стафиди,тук им е мястото.
- Готовата смес се изсипва в намаслена форма и се пече около 20 минути по книга,но при мен може би защото формата ми е малка (диаметър 18см) и се получава по-висок сладкиша,се пече 25-30 минути.
- За всеки случай на 20тата минута проверете с нож или шиш как ви върви печенето.
- Точно преди да извадите сладкиша смесете останалото масло с кафявата захар и канелата.
- Изваждате сладкиша от фурната и още докато е горещ го намазвате с канелено-захарната смес.
- Когато се охлади тази смес образува една страхотна хрупкава коричка.
- И както казах по-горе аз го харесвам повече когато е топъл.Разбира се не горещ,но топъл.
А споменатия по-горе сладкиш с фурми може да намерите тук:
А мен може да ме намерите във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече истории и се споделят рецепти:
А в Уелс имах късмета да попадна тази година.В столицата Кардиф си изпълних едно мечтано пиене на английски чай по традиционен начин:
Кейка е страхотен
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че се е харесал един от най-любимите ми кейкове :) Благодаря!
Изтриване