Това е един много засищащ огретен.Засищащ и много вкусен.Рецептата му е от една стара готварска книга, която аз малко промених, като реших да спестя някои утежняващи кантара процедури.Хубавото му е, че с един сравнително малък огретен може да нахраните повече хора, защото вярвайте ми от една малка порция към която сложите свежа салата и ще имате доволно нахранени хора.но честно казано, може и да не ви стигне.
Какво използвах аз:
картофи - около килограм и половина
прясно мляко - 230 ml
брашно - 1 препълнена супена лъжица
масло - 1 супена лъжица
сирене - натрошено една чаена чаша
кашкавал - около една и половина чаени чаши
подправки:
мащерка/чубрица/магданоз/черен пипер/нищо
Набързо да ви разкажа оригиналното приготвяне: картофите се нарязват на кубчета и се изпържват.Приготвя се бешамел с който се объркват картофите.В тавичка се реди картофена смес, поръсва се с извара и кашкавал и така още веднъж като отгоре се настъргва кашкавал.Запича се до златиста коричка.
Как го приготвям аз:
- Обелвам и сварявам в солена вода картофите.
- Нарязвам ги на парчета и ги нареждам в съд за печене.
- Приготвям белия сос, който е като бешамел, но не съвсем: в разтопено масло запържвам брашното и добавям млякото.Бъркам докато почне да се сгъстява, но не прекалено.Нещо като рядка каша.Посолявам.
- Готовия сос го изливам върху картофите, прибавям натрошено сирене и разбърквам.Не е необходимо соса да е догоре и да ги покрива, но трябва да са разбъркани.
- Отгоре хубаво поръсвам с настъргания кашкавал.Колкото повече по-добре.
- Относно подправките може да експериментирате.Аз го обичам и без нищо или само с черен пипер.Но съм го приготвяла и с чубрица и с мащерка.Тези подправки според мен най много си вървят с картофи.
- Запичам до златиста коричка.
- Огретенът се яде топъл, но никога горещ.Освен това като изстине стяга, но аз така или иначе го разсипвам още горещ да си изстива в чиниите.Обикновено правя и някаква салата към него според сезона.
Запича ли се огретена ?
ОтговорИзтриванеДа! Благодаря,че ми обърнахте внимание за пропуска.Добавих го.
Изтриване