За пълнените ми птици съм разказвала и показвала много, най вече преди Коледа, защото на празничният обяд приготвям точно това.Без да искам в един момент това се превърна в традиция.Което не означава, че през останалото време не приготвям пълнени птичета.Но тъй като най-често през зимата особено, пълня патици, реших да отделя рецептата и да я опиша конкретно за тях.
Какво е необходимо:
патица около два килограма
голяма глава лук
чаена чаша (200мл) ориз
200 грама гъби
равна супена лъжица сух джоджен добре стрит
две-три супени лъжици сухи стафиди
сол и черен пипер
супена лъжица масло, супена лъжица олио
червен пипер
- В маслото и олиото задушавам нарязания на ситно лук.
- Прибавям ориза, джоджена, черния пипер.
- Прибавям половината нарязани гъби.Гъбките бързо се сваряват и смаляват, затова слагам половината в този момент.Те ще си пуснат аромат, но тъй като бързо ще се сварят, ще се изгубят.Затова останалата част прибавям после за да се усещат все пак в плънката.
- Стафидите нарязвам.Когато се сготвят те поемат вода и се получава ориз с грозде, затова ги нарязвам.Освен това така по-добре пускат от своята сладост.
- Заливам с гореща вода (колко зависи от вида ориз, който използвате, може да се налагат две или три чаши).Посолявам накрая и оставям плънката почти да се сготви.
- През това време измивам, отцеждам и посолявам добре цялата патица.
- С готовата плънка я пълня.Ако ви остане плънка, доварете си я и я сервирайте като гарнитура или просто си я хапнете.Аз нарочно приготвям още за да може да има допълнително като гарнитура.В допълнителната ми плънка накрая слагам малко от соса на готовата печена патица, така че вкусовете да се обединят.
- Слагам патицата в тава или дълбока тенджера.Намазвам я отгоре с малко разтопено масло и поръсвам с червен пипер.С ръка хубаво размазвам, така ще има още по-красив препечен вид накрая.
- Около патицата наливам малка чашка с вода, просто да покрие дъното.
- Слагам капак или фолио и сагам в загрята на 190-200 градуса фурна и пека два часа.Тогава проверявам.Пробождам с нож на няколко места и ако пусне бистър сок, готова е, но ако е розов, връщам за още двайсетина минути.
- Последната патица нарочно я пекох почти три часа на 190 градуса и накрая се разпадаше, но беше много вкусна.
- Накрая махам капака или фолиото и оставям да се зачерви.
- Така приговената патица не сервирам веднага, оставям я двайсетина минути да си почине.
- Може да оставите в изключена фурна с отворена врата като сложите капака или фолиото за да си остане сочна.
Патицата е купена, стафидите и гъбите са в списъка. Благодаря ти, Светле!
ОтговорИзтриванеСтискам палци да ви хареса, Ил ;)
Изтриване