Настъпи време рожденно за блога и реших да направя нещо по-специално.А за мен нещо специално е нещо изпитано във времето, нещо приготвяно и най-вече консумирано с удоволствие и кеф от детството ми, когато броенето на калориите е било последната ми грижа и само вкуса е бил важен.
И тогава разлиствайки старите пожълтели страници гъсто изписани с почерка на майка, попаднах на една незаслужено забравена рецепта.Рецепта, която майка правеше почти всяка неделя и всички много я харесвахме.Добрият стар английски фъч.
Трябва да уточним, че си нямам идея дали в Англия правят такъв или изобщо наричат това така, но помня че като дете това беше една много разпространена рецепта сред познати и колежки на майка ми.Почти винаги на събиране някой носеше от него.
Както и да го наричате обаче, фъча има страхотен какаов вкус и аромат, но това което го отличаваше едно време от обикновения какаов кекс бяха смлените орехи вътре и сиропирането.А има ли сироп в един сладкиш, това е моят сладкиш.
Какво е необходимо:
яйца - 4 броя
захар - чаена чаша и половина
брашно - чаена чаша и половина
брашно - чаена чаша и половина
какао - 2 супени лъжици
смлени орехи ( на трохи, не прекалено фино) - една чаена чаша
равна чаена лъжичка сода / или бакпулвер
щипка сол
продукти за сиропа:
чаша и половина вода
6 супени лъжици захар
няколко капки лимонов сок/ лимонтозу
продукти за заливката:
60 грама меко масло
половин чаена чаша пудра захар
Чаената чаша, кято използвам е с вместимост 200ml
Тавичката е с диаметър 25 см
- Разбиваме яйцата със захарта.
- Прибавяме какаото и разбъркваме.
- Добавяме смлените орехи и брашното, в което има равна чаена лъжичка сода / или бакпулвер/, щипка сол.
- Добавяме четири супени лъжици вода за да се получи кексова смес
- Сместа изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка.
- Печем на 190 градуса до готовност.На 25тата минута проверих с клечка и беше готов, но това все пак зависи от големината на съда за печене и фурната.
- Докато фъча се пече, приготвяме сиропа като разтваряме захарта във водата и капваме капки лимонов сок / или лимонтозу по оригинал/ когато е готов.
- Оставяме сиропа да изстива.
- Разбиваме и мекото масло с пудрата захар на гладък крем.
- Готовия фъч оставяме да изстине, но не изцяло.Леко топъл (само не трябва да е горещ) го заливаме със сиропа, а после намазваме масления крем отгоре.Смес от маслото (60 грама) и пудрата захар (половин чаена чаша).
- По желание когато изстине поръсете с какао за по красив вид.
- Оставяме поне час настрана за да може сиропа да попие добре.
- Нарязвате на ромбоиди и го започвате.Разбира се може да си го нарежете както ви харесва, но като съм го започнала по стария начин, така го и довършвам, а майка винаги го нарязваше така.
В тавичките фъча е без маслен крем, тъй като не винаги го слагам.За мен е по-важно сиропирането.Разбира се, намазването с него е част от рецептата, с него става по-богат на вкус и нямаше как да не го опиша.
Малините, които използвах са само и единствено за украса, защото исках нещо цветно за снимката.
Спомням си, че майка вадеше готовия фъч в чиния и там го сиропираше.Пробвах така, но в един момент реших, че е по удобно сиропирането да стане в тавичката и го върнах там.
Сиропа се пое целия, даже ако питате мен носи още.Така, че преценете си.Майка е дописала в тетрадката, че поема и сироп от от две чаени чаши вода и една захар.
Използвайте качествено какао за да имате наистина наситен цвят и аромат.
За още споделени рецепти и разказани истории, заповядайте във Фейсбук страничката на блога, където се случват още повече рецепти и истории:
Изпуснала съм някак рождения ден, но и днес няма да е късно да пожелая на това мое любимо място още поне десет по толкова години да се отбивам тук и да ми е така приятно!
ОтговорИзтриванеА тези рецепти на мен са ми най-любими!
Аз и блога благодарим за пожеланията и за вдъхновението, което черпя от тебе доста често :) Той рождения ден още не е настъпил, но както се казва три дена яли, пили и се веселили :)
Изтриване