Нямаше да ви разкажа тази позната на всички рецепта, ако не я правех малко по-различно от оригиналните.
В моето ястие кюфтетата, които са по скоро кюфтенца не се пържат а се сваряват при готвенето на самото ястие.
Едно ястие с традиционни продукти и вкус за всеки вкус!
Какво е необходимо:
/това при мен е за четири-пет порции порции,зависи от това колко течно ще го направите/
мляно месо - половин килограм
малка филия хляб
малко яйце
кафяна лъжичка кимион
брашно
зелена чушка
червена чушка
/ през лятото пресни, през зимата си имам замразени на парчета/
глава лук
три-четири картофа
морков
домат / или домат от консерва/
олио,сол,червен пипер
магданоз
- Смесвате мляното месо с накиснат във вода хляб, яйцето ( може да го разбиете отделно и да сложите колкото прецените от него, ако ви стане много мека каймата), кимиона.Сол, ако ви е безсолно.С една дума правите си така месото както си обичате кюфтета.
- Правите кюфтенца (нека са по-скоро малки и много, отколкото големи, за да сте сигурни че ще се сготвят добре), овалвате ги в брашно (изтупвате да няма излишно) и слагате в хладилника да стегнат.
- Нарязвате лука на ситно, нарязвате си чушките, моркова и картофите.Картофите да не са много големи, обикновено ги правя колкото са големи кюфтенцата.
- В олио и малко вода задушаваме лука, като омекне прибавяме чушките, моркова и картофите.
- Добавяме нарязан домат /или намачкан от консерва/, червен пипер и разбъркваме.
- Заливаме с вода според порциите и това колко искате да ви е течен соса.Посоляваме.
- Когато започне да къкри ( каква готина дума е това,нали?) ястието пускаме кюфтенцата вътре.
- Това, че са с брашно ще сгъсти ястието при готвене.
- Още докато се готви поръсвате с нарязан магданоз за да си пусне аромата.
- Ястието е готово когато омекнат картофите.Ако кюфтенцата са ви малки и те са са готови по същото време.
- Ако прецените сгъстете с брашно.
- Ако обичате и свежия вкус на магданоза поръсете с още, но не прекалявайте.
- Един от задължителните моменти при това ястие е, че се сервира топло и с люти чушлета.Разбира се, който обича и може да ги хапва.
- В къщи ако има повече сос и е течно, адем и с лъжица
В Кюфтетата по чирпански в соса не се слагат други подправки, освен магданоз.Подправките от кюфтенцата овкусяват и самото ястие, а магданоза е свежия елемент тук.
Надявам се да ви харесат моите кюфтенца, от които слагам повечко в порцията.