чашата, с която мерих е с вместимост 200ml
Нарязвам лука на много ситно и го задушавам в малко олио и вода.
Допълнение: понякога пресовам и една скилидка чесън или пък добавям сушен чесън на гранули около супена лъжица (трябва обаче да имате истински сушен чесън, а не някакво изкуствено подобие)
Добавям доматите и червения пипер.Не слагам всички домати наведнъж.Оставям си една трета от тях, защото обичам свежестта която придават, ако добавя домати и в края на готвенето.
Изсипвам ориза и разбърквам добре.
Пускам маслините и добавям необходимото количество вода.Всеки вид ориз има нужда от различно количество вода за да се свари, затова не посочвам конкретно.Освен това аз например обичам да ми е по-течен и преварен ориза, затова добавям дори повече вода от необходимото.
Посолявам малко, защото маслините ми не са солени, но и самият ориз си има нужда от овкусяване.
Когато ориза е почти готов, прибавям останалите домати.
Поръсвам с още олио и разбърквам.Постния ориз си иска мазнина.Може да замените със зехтин.
Може да притиснете леко всяка маслинка да си пусне сок и да овкуси на маслини ястието.
Понякога, ако доматите не са достатъчно кисели, си поръсвам няколко капки лимонов сок върху порцията и разбърквам.В това ястие не трябва да доминират доматите или маслините, трябва вкусът да е балансиран.Затова ако доматите не са придали необходимия кисел вкус, аз си добавям такъв.Но това е при сервиране и може когато опитате да прецените сами как ще ви хареса.
Ориз с домати и маслини е ястие,което ни даваха още в яслата и детската градина.С костилките си правех къщичка с покрив(представете си колко много маслини е имало в една порция).Готвя го до ден днешен-любимо!
ОтговорИзтриванеНякои ястия са вечно вкусни :)
Изтриване