Страници

четвъртък, 9 май 2019 г.

Ориз с маслини или как неочаквано добавих още едно любимо ястие в колекцията

    
  
  Тази рецепта е без обяснения, защото аз толкова обичам домати с ориз, че какво да му обяснявам на това ястие.Когато обаче добавих маслинки се раздвоих относно кое сега ми е по-любимо.Поради тази причина ви описвам рецептата и отивам да си сипя една порция над която да разсъждавам.


Какво е необходимо за две порции:

чашата, с която мерих е с вместимост 200ml


глава лук

половин чаена чаша нарязани домати от консерва /или пресни домати през лятото/ или чери домати 
(със сигрност пресни домати или черита през зимата са ми по-вкусни)

равна кафяна лъжичка червен пипер
(повече за цвят, отколкото за вкус)

чаена чаша ориз 

шепа натурални маслини
(преценете колко искате в порция)

две супени лъжици нарязан пресен магданоз
олио


Нарязвам лука на много ситно и го задушавам в малко олио и вода.

Допълнение: понякога пресовам и една скилидка чесън или пък добавям сушен чесън на гранули около супена лъжица (трябва обаче да имате истински сушен чесън, а не някакво изкуствено подобие)

Добавям доматите и червения пипер.Не слагам всички домати наведнъж.Оставям си една трета от тях, защото обичам свежестта която придават, ако добавя домати и в края на готвенето.

Изсипвам ориза и разбърквам добре.

Пускам маслините и добавям необходимото количество вода.Всеки вид ориз има нужда от различно количество вода за да се свари, затова не посочвам конкретно.Освен това аз например обичам да ми е по-течен и преварен ориза, затова добавям дори повече вода от необходимото.

Посолявам малко, защото маслините ми не са солени, но и самият ориз си има нужда от овкусяване.

Когато ориза е почти готов, прибавям останалите домати.

Поръсвам с още олио и разбърквам.Постния ориз си иска мазнина.Може да замените със зехтин.

Може да притиснете леко всяка маслинка да си пусне сок и да овкуси на маслини ястието.

Понякога, ако доматите не са достатъчно кисели, си поръсвам няколко капки лимонов сок върху порцията и разбърквам.В това ястие не трябва да доминират доматите или маслините, трябва вкусът да е балансиран.Затова ако доматите не са придали необходимия кисел вкус, аз си добавям такъв.Но това е при сервиране и може когато опитате да прецените сами как ще ви хареса.






Снимките от първото представяне на рецептата.В  този случай бях добавила и малко ситно нарязан магданоз, който слагам накрая заедно с останалите домати.Магданозът е дори намачкан, защото аз го обичам сготвен, а не свеж поръсен отгоре.


  




Ако ви е интересно и вкусно да използвате маслини в ястия, опитайте тази яхния:



Ако рецептата Ви харесва, ще се радвам да коментирате и споделяте.Благодаря предварително за това!


Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам Ви допадат, заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:






















2 коментара:

  1. Ориз с домати и маслини е ястие,което ни даваха още в яслата и детската градина.С костилките си правех къщичка с покрив(представете си колко много маслини е имало в една порция).Готвя го до ден днешен-любимо!

    ОтговорИзтриване