Страници

сряда, 18 май 2022 г.

Мусака/запеканка с пресни картофи и тиквички без месо

    

    Тази мусака-тире-запеканка приготвихме съвместно с майка ми на един общ обяд.Идеята да бъде от картофи и тиквички без месо беше моя, това какви да са подправките беше нейна.И ето какво се оплучи от съвместната ни работа.Една вкусотия се получи.



Какво е необходимо:


три средноголеми тиквички

около половин килограм пресни картофи

/не съм ги теглила до грам, но дори и повече да са, не пречи/

голяма глава стар лук

щедра щипка чубрица

супена лъжица нарязан копър

супена лъжица нарязан магданоз

сол

олио


две големи айца, чаена чаша (вместимост 150 ml) кисело мляко, половин чаша прясно мляко

    

   Една от причините тази мусака да има страхотен вкус е в задушения стар лук.Леко карамелизиран, на ръба да изгори и заедно с чубрицата, той придаде уникален вкус на всичко.


  • Нарязваме картофите и тиквичките на кубчета.
  • Нарязваме главата лук на ситно.
  • В супена лъжица олио и малко вода задушавам лука.Задушавам го като разбърквам до момента в който той започне да се карамелизира и е на ръба да започне да загаря.
  • В този момент прибавям нарязаните картофи, поръсвам с чубрица и разбърквам няколко пъти.
  • Прибавям нарязаните тиквички, поръсвам с около супуна лъжица нарязан магданоз и толкова копър.
  • Разбърквам всичко и го изсипвам в тавичка.
  • Печене до готовност, т.е. докато омекнат картофите.
  • Заливаме със смес от разбити яйца, кисело мляко и прясно мляко
  • Печем отново докато заливката стегне и се получи приятен загар.
  • Съветвам да не я хапвате вряла и гореща, а да оставите да бъде само топла.Тогава ще усетите всички вкусове.По желание може да сервирате с кисело мляко.



Няма коментари:

Публикуване на коментар