Страници

събота, 4 април 2020 г.

Фугас с билки и маслини

   Ако обичате средиземноморски аромати този плосък хляб определено ще ви хареса.Представете си само кухнята ви да ухае на провансалски билки, на маслини, а топлия хляб да хрупа напоен със зехтин.
   Фугас е плосък хляб, роден във Франция в най-ароматната област Прованс.Ще го познаете по специфичната му форма на листо, която не е измислена за красота, а с идеята да се изпече по-бързо.


   Малко помощна информация:Моят фугас го направих с провансалски билки, които купувам като готова смес в пакетчета.Но ако нямате в момента или не сте намирали такива, може да си приготвите смес от любими билки и подправки.
   Маслините, които използвам винаги са натурални, защото черните понякога при обработка добавят неприятен химичен аромат, който определено няма работа в нашия хляб.
   Тестото също го приготвих по малко по-различен начин.Уверявам ви, че не отмема много повече време от обикновеното замесване на тесто, а се получава уникален резултат.Начинът е такъв, че се прави на два етапа.При първия си правите т.нар.закваска, което като време е малко повече от обичайното активиране на маята. После замесвате основно тесто и оформяте хляба.


Идеята за рецептата и начина на замесване го взех от тук /хареса ми че е адаптирана от френски сайт/:






Какво използвах:

за закваската:
85 грама брашно
85ml вода
половин чаена лъжичка суха мая

за тестото:
закваската
+
150 грама бяло брашно
30 грама типово брашно
100ml вода
четвърт чаена лъжичка суха мая
щипка сол

около 150 грама маслини
3-4 супени лъжици зехтин

препълнена чаена лъжичка провансалски билки

още зехтин за поръсване след изпичане
/следващите пъти добавях още и розмарин и риган/

  • Започваме с обезкостяването на маслините.Махайки им костилките ги разрязвах на половинки.

В купичка разбърках маслините с подправките, залях ги със зехтина.Притиснетe ги с лъжица или както мен с чукалото за чесън.Нека си пуснат и те аромат и в същото време попият аромати и зехтин.Сложете ги в хладилника.


  • Следваща стъпка е да си смесим продуктите за закваската.Брашно, вода и мая.Покривате с кърпа и оставяте на топло да удвои и дори малко повече обема си.


  • В купа слагаме брашната / бялото 150 грама и типовото 30 грама/, закваската, сол и останалата мая (четвърт чаена лъжичка).Водата, която е 100ml
  • Замесваме тесто.
  • Когато вече тестото ви е на мека топка прибавете маслините със зехтина и размесете добре.Мазното тесто се меси много приятно защото не ви залепва.Гледайте всичките маслини да влязат вътре.
  • Покривате и оставяте на топло да си втасва.
  • В оригиналната рецепта това количество го разделят на две, но аз реших да е един хляба.
  • Сложих тестото директно в тавата върху хартия за печене.
  • Може да разточите, но аз раздърпвах с ръце докато получих плоска форма.
  • С помоща на нож и лъжица за да разширя отворите направих резките.Не е задължително да търсите форма на листо, просто трябва да направите разрези.
  • Пускате фурната на 240-250 градуса, а тавата покривате и в момента когато фурната се загрее слагате да печете.
  • Печенето е около 20-25 минути.
  • Вадите фугаса и поръсвате със зехтин и намазвате.

Догато си почива зехтина попива и прави една разкошна коричка.
Яде се топъл и ако имаме един и същ вкус с вас, на следващия ден пак ще искате да го приготвите.

Аромата е вълшебен!






4 коментара:

  1. Страхотен, прекрасен, вълшебен хляб си направила, Светле!
    Приятно е с тестото, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като това, което не ми лепне по ръцете е супер :) Това което излезе от фурната не мога да го опиша честно казано, невероятен аромат!

      Изтриване
  2. Светле,
    много обичам приготвените с маслини хлябове и кексове.Зеписвам и тази рецепта и ще я изпробвам.Чудесен хляб се е получил макар,че маята се добавя на два етапа.А провансалските билки са още едно чудесно допълнение.Блегодаря за идеята и рецептата, спорна седмица !
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване