Тези дни се сдобих с едно хубаво количество домашни яйца и въпроса за яйцето и кокошката се промени на кой е по щастлив, кокошките снесли тези яйца или аз.Първо си направих "на очи", после бъркани със сирене, после метнах един омлет.Това не наведнъж, спокойно.През час беше.
Хубаво нещо са домашните яйца и това си е.Навяват ме спомени за едни други, с които се разправях като дете.Това, че не съм имала село не означава, че не сме имали кокошки.Живееха си те в един ъгъл на двора под една стара круша, а петела пазеше ревностно и кокошките и крушата.Големи разправии си имахме с него за тези круши.Но това е една друга тема за един друг разказ.
Хубаво нещо са домашните яйца и това си е.Навяват ме спомени за едни други, с които се разправях като дете.Това, че не съм имала село не означава, че не сме имали кокошки.Живееха си те в един ъгъл на двора под една стара круша, а петела пазеше ревностно и кокошките и крушата.Големи разправии си имахме с него за тези круши.Но това е една друга тема за един друг разказ.
Та след като си минаха по реда традиционните яйчени рецепти, дойде време и за тази рецепта.Не зная защо още не се е появила в блога, след като тя ми е една от редовните изпълнения, през зимата особено.
Какво използвах:
свинско месо
лук
чесън
чубрица
червен пипер
нарязани домати от консерва
олио
сол
яйца
Количеството на месото е по желание.Може да нарежете повече и в порцията да преобладава то или съвсем малко и да имате повече сос.Това им е хубаво на кебапите, че могат да се приготвят и с по-малко месо, но нарязани на парченца ще имате пак хубава порция.
Не посочвам конкретни количества, защото това е ястие за наяждане и всеки си избира колко да бъде, продуктите са такива, че няма как да прекалите с тях.
Може да се приготви директно в тавичка с капак или предварително в тенджера и после да прехвърлите в глинен гювеч или иенски съд.Хубаво е да има капак.Но и тавичка покрита с фолио, пак е вариант.С една дума, всякак става, само кебап да има.
- Нарязах месото на малки парчета, а лука на едро
- Загрях съда с малко олио и сложих месото.Не го запържвах, просто буквално го претъркалях няколко пъти и веднага прибавих нарязани на едро лук и цели скилидки чесън.
- Прибавих нарязаната печена червена чушка
- Разбърках и овкусих с чубрица.
- Поръсих с червен пипер и добавих доматите.Не прекалявайте все пак с доматите, една-две супени лъжици са достатъчни колкото да балансират сладките чук и чушка.
- Посолих, налях вода поне един пръст, защото искаме да има течност, която ще ни трябва за яйцата по нататък.
- Сложих капака и тавичката отиде във фурната на 200, че дори и на 220 градуса градуса с вентилатор.
- Ако месото ви е по малко и/или искате повече сос налейте повечко вода или ако в някакъв момент при печенето ви се стори, че е малко налейте тогава, като имайте предвид че трябва да е гореща.На този кебап е добре да има течност, която ще ни трябва накрая.
- След около 30 минути проверявам.Все пак месото е нарязано и не му трябват часове.Още един плюс на кебапите.
- Едно по едно слагам яйцата разпределени по цялото ястие и според това колко искате на порция.Аз обикновено ги чуквам първо в чашка и така ги изливам за да може да се запазят цели.
- Ако искате рохки, извадете кебапа още докато жълтъка се вижда, но аз ги обичам стегнати и дори с лъжица взимам от соса и ги заливам внимателно отгоре за да се овкусят и те с ароматите на ястието.
Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам Ви харесват, ще съм Ви признателна, ако ги коментирате и споделяте.
Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога, където се случват още повече рецепти и истории:
Няма коментари:
Публикуване на коментар