Почиствам копривата, измивам я и я бланширам за минута във вряща подсолена вода.Прехвърлям я в друг съд и я обливам със студена вода за да остане свежо зелена.
Така приготвената коприва използвам в следващите три рецепти.
Копривена каша
малка глава лук
скилидка чесън
чаена лъжица червен пипер
супена лъжица брашно
две супени лъжици олио
джоджен - няколко листенца пресен или щипка сух
много коприва
сол
Моята любима копривена каша е съвсем елементарна и е с много коприва, така че сос почти да не се вижда.Важно е копривата да бъде добре сварена.
- Нарязвам лука и скилидката чесън на много ситно.
- В олио и малко вода ги задушавам.
- Прибавям червения пипер и копривата ( измита, бланширана, нарязана)
- Поръсвам с малко джоджен, но малко, не трябва да заглушава вкуса на самата коприва, която си е вкусна и сама за себе си.
- Разбърквам и заливам с вода.
- Посолявам и оставям копривата да се готви.Ако е млада и крехка, се сварява бързо, още повече че е бланширана, но за по стара ще ви трябва повече време.
- Накрая сгъстявам с брашно.
- Аз я обичам така както си е, но ако искате сложете си допълнително нарязано сварено яйце.
Коприва с ориз
Ориз - една чаена чаша
Стар лук - една малка глава
Зелен лук - два-три стръка
Джоджен - няколко листенца пресен или щипка сух
Коприва - колкото ви се иска
сол,олио
- Нарязвам двата вида лук на ситно, задушавам ги в съвсем малко олио.
- Добавям копривата, разбърквам веднъж и прибавям ориза.
- Прибавям и нарязания джоджен.Посолявам.
- Заливам с необходимото количество вода и варя до готовност.
Копривена супа
Коприва - колкото ви душа иска
Стар лук - неголяма глава
Пресен лук - една връзка
Пресен чесън - една връзка
Магданоз няколко стръка
Пресен чесън - една връзка
Магданоз няколко стръка
Ориз или фиде по желание
Яйце - 1 брой
Кисело мляко - 1 непълна чаена чаша
Сол
Оцет - около една супена лъжица
- Нарязвам на много ситно двата вида лук, пресния чесън и бланшираната коприва.
- В малко мазнина задушавам лука, бялата част на пресните лук и чесън, а когато омекнат прибавям и копривата и зелената част на лука и чесъна.Разбърквам веднъж и заливам с вода според порциите.Посолявам.
- Прибавяте ориз или фиде, но може и без.Зависи колко хранителна искате да е.
- Накрая застройвам с яйце, кисело мляко и оцет за да не се пресече яйцето.
- Нарязвам и пресен магданоз, който слагам и оставям в горещата супа да си пусне и той ароматите.
- Опитвам и ако трябва още сол, добавям.
- Сервирам супичката със сварени яйца.
И една чудна рецепта на малка пита с коприва:
https://svetlalola.blogspot.com/2019/03/blog-post_35.html
Да ви е пролетно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар