Страници

петък, 25 март 2016 г.

Пролет в чинията или три рецепти с коприва


      За мен пролетта идва когато отидем в планината и копривата е пораснала, готова да скочи в тенджерата.Полезностите на копривата са доказано много и въпреки, че не изглежда особено добре сготвена в чиния, ястията с коприва са много вкусни.




  
   Почиствам копривата, измивам я и я бланширам за минута във вряща  подсолена вода.Прехвърлям я в друг съд и я обливам със студена вода за да остане свежо зелена.
Така приготвената коприва използвам в следващите три рецепти.


Копривена каша 

малка глава лук
скилидка чесън
чаена лъжица червен пипер
супена лъжица брашно
две супени лъжици олио
джоджен - няколко листенца пресен или щипка сух
много коприва
сол



Моята любима копривена каша е съвсем елементарна и е с много коприва, така че сос почти да не се вижда.Важно е копривата да бъде добре сварена.

  • Нарязвам лука и скилидката чесън на много ситно.
  • В олио и малко вода ги задушавам.
  • Прибавям червения пипер и копривата ( измита, бланширана, нарязана)
  • Поръсвам с малко джоджен, но малко, не трябва да заглушава вкуса на самата коприва, която си е вкусна и сама за себе си.
  • Разбърквам и заливам с вода.
  • Посолявам и оставям копривата да се готви.Ако е млада и крехка, се сварява бързо, още повече че е бланширана, но за по стара ще ви трябва повече време.
  • Накрая сгъстявам с брашно.
  • Аз я обичам така както си е, но ако искате сложете си допълнително нарязано сварено яйце.




Коприва с ориз

Ориз - една чаена чаша
Стар лук - една малка глава
Зелен лук - два-три стръка
Джоджен - няколко листенца пресен или щипка сух
Коприва - колкото ви се иска
сол,олио


  • Нарязвам двата вида лук на ситно, задушавам ги в съвсем малко олио.
  • Добавям копривата, разбърквам веднъж и прибавям ориза.
  • Прибавям и нарязания джоджен.Посолявам.
  • Заливам с необходимото количество вода и варя до готовност.



Копривена супа

Коприва - колкото ви душа иска
Стар лук - неголяма глава
Пресен лук - една връзка
Пресен чесън - една връзка
Магданоз няколко стръка
Ориз или фиде по желание
Яйце - 1 брой
Кисело мляко - 1 непълна чаена чаша
Сол
Оцет - около една супена лъжица
Сварени яйца за сервиране

  • Нарязвам на много ситно двата вида лук, пресния чесън и бланшираната коприва.
  • В малко мазнина задушавам лука, бялата част на пресните лук и чесън, а когато омекнат прибавям и копривата и зелената част на лука и чесъна.Разбърквам веднъж и заливам с вода според порциите.Посолявам.
  • Прибавяте ориз или фиде, но може и без.Зависи колко хранителна искате да е.
  • Накрая застройвам с яйце, кисело мляко и оцет за да не се пресече яйцето.
  • Нарязвам и пресен магданоз, който слагам и оставям в горещата супа да си пусне и той ароматите.
  • Опитвам и ако трябва още сол, добавям.
  • Сервирам супичката със сварени яйца.





И една чудна рецепта на малка пита с коприва:
https://svetlalola.blogspot.com/2019/03/blog-post_35.html

Да ви е пролетно!











Няма коментари:

Публикуване на коментар